сряда, 22 февруари 2023 г.

Чебуреки с кайма / Chebureki with meat

 

"Мило, моля те, направи пак чебурек." Ако получавах по лев всеки път, в който чувах това изречение у дома, сега щях да мога да си позволя цяла кора яйца и почивка на Велинград за Нова Година. Считайте за какво става въпрос :) Много обичана закуска, обяд и вечеря у дома, отново доставена до култовия си статус от youtube канала на Life of Boris. 

У дома често менюто се влияе не само от сезоните, ами и кой како е гледал във филм, сериал, в интернет и хайде да се направи. Понякога се виждам в чудо, когато трябва да изнамеря някои съставки, но днешната рецепта не е такава. Общо взето, сигурно поне половината от вас имат всичко необходимо за нея дори сега в хладилника си. Хубавото е, че става и за хапване по всяко време, пък и като изстине. 

Ще ви напиша рецептата за двата вида тесто, с които съм ги правила, като едното е с мая и втасване, правейки ги по-мекички, а другото е за по-хрупкави чебуреки. Моето допълнение е кашкавалчето, което завършва картинката напълно.Ако се чудите с какво да изненадата любимите си хора тези дни, ето и моето предложение сега:

Необходими продукти:
Тесто 1 - хрупкаво:
Около 500 г брашно
200 мл топла вода
1 ч.л. сол
30 мл разтопено масло или олио
Тесто 2:


За плънката:
Около 500 г кайма
1-2 глави лук
1/2 връзка магданоз
50 мл вода или доматен сок
черен пипер ( може и други любими подправки)
сол
Кашкавал - по желание
олио за пържене

Ако ще приготвяте тесто с мая, почнете с направата на тестото, но ако изберете бързото тесто без втасване, може да го оставите за втора стъпка.

Приготвяме плънката малко преди това, за да има време да поема вкусовете. За целта назряваме магданоз и лука на ситно 


и ги смесваме с каймата. Добавяме малко водичка или доматен сок, за още повече сочност. Овкусяваме с черен пипер, чубрица или други подправки, които обичаме. 


Смесваме всичко и оставяме каймата престои за половин - един час в хладилника.


Приготвяме чебурека като замесваме и тестото. За първата версия, просто прибавете всички съставки към брашното и замесете меко, еластично тесто. Няма нужда да втаса.


Разделете на топки, като всяка част разточвате на кръг, в която слагате част от каймата ето така. Броят на топките ще определи и колко големи да бъдат самите чебуреци, така че е по ваш избор. Направете един пробен за да прецените и от там насетне действайте по същия начин :) 


Прихлупвате като полумесец и притискате страните на чебурека с вилица, за да се запечата. Може да използвате и малко вода, ако искате да залепне по-добре. 


В някои от тях сложих и парченца кашкавал :) 


Запържваме чебуреците в сгорещено олио 


до златисто и от двете страни. 


Вървят чудесно с изстудена биричка, особено сега, когато времето навън става все по-топло. Понякога просто ни се хапва тестено и това си е, затова ако е го правим, поне да си струва :) 


А, вие готови ли сте да разнообразите менюто с нещо ново?


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







2 коментара:

  1. Може ли да се изпекат на фурна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, но не съм опитвала самата аз :) Няма причина да не станат.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...