четвъртък, 9 февруари 2023 г.

Гривеч - алжирски сиропирани плитки / Griwech - Algerian dessert

 
Отдавна искам да ви представя тази супер вкусна и интересна рецепта, която наподобява толумбички, но според мен се прави по-лесно. Няма нужда да използваше шприц, а формите са много красиви и грабващи. Сиропираните десерти имат специално място в сърцето на всеки обичащ сладкото и макар аз самата да не им бях фен преди години, сега все по-често се усещам, че бих изплюскала една-две толумбички в компанията на студена биричка, отколкото да се тъпча с шоколад. Всичко е до настроени и моменти, но виждате ли как вече се прокрадва у мен желанието за припек на слънце, студена напитка и сладък десерт. Топката сладолед винаги ми е вървяла също към тази картинка, защото балансира чудесно сладостта, особено ако не пиете бира :) И макар навън да е някакъв мраз и студ в момента, който държа да кажа, че не одобрявам и се надявам времето да си свери часовника, ( Алоо,  Коледа мина, да е валяло тогава), аз искам да донеса слънчевото настроение от сега с тази вкусотия. 

Като за първи път станаха сравнително добре, има какво още да се желае откъм презентация и външен вид, но бяха толкова вкусни, че не мога да не публикувам рецептата от сега. Не знам дали съм я виждала на български досега, но ако искате може да видите и ВИДЕО рецептата, която публикувах в Инстаграм. Опитах се да я дублирам този път със звук, вие ми кажете кое ви харесва повече в клиповете - да има текст или да се говори. Аз още се уча, експериментирам и нали знаете как никой не си харесва гласа на запис, имам чувството, че звуча като пресипнала полска мишка. Очаквам вашите отзиви за рецептата, клипа и каквото се сетите, защото иначе какви приятели сте? :) 


Ето я и нея описана стъпка по стъпка: 
Необходими продукти: 
500 г брашно София мел Класик
125 г масло
150 мл хладка вода
1 голямо яйце
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. бакпулвер 
1 ч.л. захар
щипка сол

За сиропа: 
400 г захар
300 мл вода
200 г мед
портокалова/ розова вода ( може и сок от портокали) 

Започваме с приготвяне на тестото. В купа смесваме последователно пресятото брашно, бакпулвера, маята, захарта и хладката вода, разтопеното масло и яйцето. Солта слагаме по ръба на съда, за да няма веднага досега с маята. 


Добре е продуктите да са на стайна температура, а при активизирането на маята във водата и захарта веднага ще знаете дали всичко е наред, при образуването на балончета. 


Замесваме меко, нелепнещо тесто, което оформяме на топка.


Разделяме на шест разни част, като всяка от тях също оформяме на топче. Покриваме ги със стреч фолио и ги оставаме да починат на топло за около час.


След това разточваме всеки лист на правоъгълник. Аз правих от моите по шест броя, но може да направите и по-малки, по-къси, по-тънки ( така и по-хрупкави) или по-дебели - тоест по-сочни десерти. 


Всеки правоъгълник нарязваме на шест правоъгълника и във всеки от тях правим прорези по средата, но не от край до край. Ето така: 


Аз се спрях на тази форма, като исках да имам по-дълфи и наподобяващи листенца сладки, като в същото време да мога да работя по-лесно с тестото като за първи път. 


Прекарваме пръст през прорезите, един път отдолу, един път отгоре, ето така. 


След това в горната част хващаме едно от връхчетата и издърпваме. Получават се различни формички, като тази която ви хареса, може да решите да използват и да направите така и останалите. 


Аз определено опитах с най-разлини големи, с повече резки и по-малки, исках да вида разликите във всеки вариант. 


Всяка сладка пържим в сгорещено олио ( на средна до ниска температура) до златисто или златно-кафяво от всички страни. Времето за пържене ще варира в зависимост от големината и дебелината на сладките, но след първата една-две ще може да прецените точно колко време отнема. При мен ставаха много бързо и пържех максимум по две, за да не пада много температурата в тигана, което се случва когато в него имам много елементи за пържене наведнъж. 


Готовите сладки заливаме с предварително приготвен захарен сироп от посочените съставки. 


Може да приготвите и любимия си сироп по ваша рецепта, като арабски десерт тук има възможност за розова вода и портокалов цвят, аз ви препоръчвам да ги сиропитате според вкуса си. По-сочни и сладки или по-хрупкави и сухи. 


Просто чудесни, с чай, кафе или пък прясно изстискан портокалов сок. :) 
Другия път ще пробвам по-едър къдрав нож, за да видя дали мога да запазя къдриците на плитките. В You Tube има много клипове представящи рецептата, като на много места има наслагване на тестото, правейки сладките много по-разперени при пържене, но аз реших да стартирам с по-лесни вариант и да надграждам. 


Хайде, каня ви на масата, има за всички. Не срамувайте да хапвате с пръсти - облизването им е задължително :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




4 коментара:

  1. Страхотно! Понякога просто примирам за нещо сиропирано, но времето и сложността на приготвяне ме отказват. Но тази рецепта ще тествам! Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...