петък, 3 юни 2022 г.

Леко парфе с брауни и череши ( без глутен, без бяла захар) / No White Sugar Brownie and Cherry Cheesecake ( Gluten free)

 

Пред вас стои една предоволна Люси. Най-сетне драмата с ремонта приключи ( или поне за сега) и въпреки, че тотално бях забравила какво е готвене се завърнах в кухнята. Тя милата изглежда още по-жална и раздрънкана в контраст с новата баня, но и на нея ще и дойде ред живот и здраве. 

Ще събирам, ще спестявам и ако поредната инфлация не ми изяде парите може и да стигна и нея да ремонтирам. Така сме ние обикновените хора, които няма на кой да разчитаме да ни плаща апаратаментитЙЕ и ремотитЙЕ, ама поне знам, че няма кой да ме съди, че нещо ми е дал или помогнал, а всичко съм постигнала сама:) 

Моята драма с ремонта приключи почти едновременно с тази на Джони Деп и Амбър Харт, като по-епичност не мога да кажа на кой е по-голяма, но мога да ви споделя, че последно време по-интересно реалити не бях гледала. "Ергенът" ряпа да яде!


Не ми е интересно да гледам как младите се лъжат преди да се вземат, но дай ми да слушам какво мазало е след няколко месеца под един покрив и веднага вадя пуканките. Не, не съм злобарка, която се радва на хорското нещастие, но е добре да знаем, че парите не решават всичко и че колкото и половинката да ни лази по нервите понякога, поне не водим битката "за вдигнатата/ свалена седалка" по телевизията. 

И така...нямам търпение да ви покажа какво приготвих първите няколко дни, след моето завръщане. Няма да хваля нищо излишно, обещавам! Готвих това, което ми се ядеше, а не това, което е модерно или търсено. Готвих това, което ме вдъхновяваше и исках да създам рецептите, които искрено исках да влязат в менюто ни. Ето например сега е сезонът на черешки, ягодки, тиквички и честно казано месото го оставям леко на заден план. Сладко все така ми се хапва, но се стремя да си приготвя по-здравословен вариант като днешния.  


Без бяла захар, лек и летен. Нещо, което може да ти даде хем плод, хем свежест, но и малко шоколадово усещане. Предлагам ви да опитате това уникално парфе с основа от шоколадова торта без брашно, която със сигурност ще приготвя и в друг вариант. Още в суров вариант не успях да се насладя на страхотната текстура, а крема на парфето е без желатин в основата, за да се насладим на най-кремообразните хапки.

Ето и рецептата:

За форма 22 см:
За блата :
3 яйца
170 г шоколад
3/4 ч.ч. кокосова захар Passiflora
1/2 ч.ч. кокосово масло ( или обикновено) 
1/2 ч.ч. какао
1 ч.л. ванилия
щипка сол



За крема:
180 г крема сирене
200 г ценено кисело мляко
120 мл сметана
подсладител на вкус*
За отгоре :
500 г череши 
3 с.л. кокосова захар
250 компот/ червен сок
1/2 пак. желатин 

*ксилитол / мед /кленов сироп

Започваме с направата на блата. Разтопяваме шоколада и коксовото масло в микровълновата фурна. 

   

След това разбиваме и прибавяме кокосовата захар, 


какаото, ванилията и солта. Разбъркваме още малко и 

  

прибавяме едно по едно яйцата разбърквайки.


Изпиваме сместа във форма за торта със падащи стени, застлана с хартия за печене. 

    

Печем на 170 градуса за около 20 минути или до суха клечка.


Докато блатът изстива, приготвяме крема. За целта разбиваме с миксера кремата сирене, сметаната и цеденото мляко. 

   

Кремът е достатъчно гъст и няма нужда от желатин или друг стабилизатор, но с какво ще го подсладите оставям сами да изберете. Може да изберете и кокосова захар, но тя е оцветява леко, затова имайте предвид това. 


Изсипваме крема върху изстиналия блат и прибираме в хладилника.

За последния пласт може да изберете два варианта- топъл или студен топинг.

Аз избрах да направя студен или иначе казано желатинов пласт, макар и много тънък, колкото леко да държи черешите, но ако изцяло искате да няма желатин може да направите топъл .( За целта загрейте изчистените от костилките череши с кокосова захар и добавете малко една супена лъжица царевично нишесте и 100 мл вода така че да получите гъста заливка. )

Ако искате десертът да е по-свеж, изберете моя варианта: сложете черешите със някакъв червен сок или компот ( в него вече ще има сладост и може да не слагате повече) , да се загреят на котлона и прибавете набъбналия в малко студена вода желатин, разбърквайки докато се разтвори напълно. ( ако не искате да ползвате сиропи, компоти  или сокове, аз пасирам понякога череши и ги размивам с вода :) )


   

Оставете да се охлади и наредете първо черешите върху крема, а после сложете и от сиропа и приберете в хладилника да стегне.


Нека ви кажа защо избирам и кокосова захар Passiflora като основен подсладител на десерта тук. Освен, че е една от захарите  с минимална обработка, тя се заменя с бялата захар буквално едно към едно, но с тази разлика, че има наистина уникален вкус за десерти, няма нужда даже да добавяте ванилия към сладкиша. Ако искате да направите някой шоколадов блат по-наситен, по-ароматен и една идейка по-здравословен, препоръчвам ви да имате един пакет у дома. Попитай ТУК къде може да я намериш. 


В този десерт исках да създам именно такъв наситен, ароматен,  лепкав, много шоколадов блат тип брауни, но без брашно и бяла захар.


За разлика от повечето ронливи блатове на чийзкейковете с бисквити, тук имаме плътен блат, в контраст с пухкавата и кремообразна и лека текстура на крема.


Свежите, леко тръпчиви черешки пък са последния пласт свежест и сладост, който ще опитате и ще завърши цялата приказка.


Само вижте....


как се плъзга  с лекота..


Най-хубавото е, че дори и да си хапнете по-голямо парче, няма за какво да се притеснявате. В десерта няма нищо вредно!


Искате ли да ви споделя още здравословни рецепти или пък копнеете за традиционна торта от епично нездравословен характер? Кой плод ви се съблазнява най-вече тези дни? Напишете ми в коментар някоя кулинарна задачка или пък просто споделете да си поговорим тук или в Инста :) 

 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

 

18 коментара:

  1. Чудесен десерт! Благодаря Люси!!!!♥️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миглена <3

      Изтриване
    2. Страхотен десерт...Ако може да споделите какво крема сирене ползвате . Благодаря

      Изтриване
    3. Ползвам това в кутийките обикновено, но на различни марки. В случая беше едно, което ми донесоха от Турция

      Изтриване
  2. Чаената Ви чаша с каква вместимост е?

    ОтговорИзтриване
  3. Повече от прекрасен, при първа възможност ше го пробвам! Със здраве да си ползвате новата кухня!😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен :) Банята е нова, кухнята, дай Боже скоро и тя :)

      Изтриване
  4. Ще се пробва при първа възможност

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен десерт благодаря, бъдете здрава

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, може ли да уточните каква е сметаната? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ползвам обикновена течна сладкарска сметана за разбиване.

      Изтриване
  7. Много вкусна! Бързо и лесно се приготвя. Блата е уникален! Имам обаче въпрос. При мен черешите доста си промениха цвета. Мога ли директно да ги наредя и след това просто да ги залея? Мисля, че доста постояха докато изстине сиропа и за това така се получи. Иначе на вкус всичко е супер. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно изглежда, Люси! Още този месец ще го пробвам. 😋 Много ми харесват всичките ти рецепти. Тази година се запалих по готвенето и досега съм направила 6 - 7 вида торти, бисквитките с халва и орехи, горещия шоколад и винаги всички вкъщи сме оставали много доволни. ❤

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей мила Люси,страхотен лек сладкиш който ми допада като вкус.Въпроса ми е:С какво да се замени крема сиренето тъй като аз живея в Испания и тук няма като нашето.И когато не е сезона на черешите може и с боровинки да се опита?или със замразени череши?Благодаря за рецептите.
    Твоя почитателка Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвети. Може да ползвате маскарпоне или друго подобно сирене. за съжаление не знам какво използвате в Испания Плодчетата може да са всякакви по ваше желание :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...