сряда, 8 юни 2022 г.

Наредени картофи / Crispy Leaf Potatoes

 

Май всеки човек си има любим начин за хапване на картофи, нали така? Някои ги предпочитат на пюре, други хрупкави, трети на помфрит, четвърти - крокети, пети - по селски, а такива като мен - всякак. Разнообразие е единственото нещо, което бих поискала от картофа и затова не спирам да си намирам нови начини да ги приготвям. Днес например искам да ви покажа как обичам да приготвям картофките у дома, тъй като е микс от всички рецепти по-горе до известна степен.

Рецептата е бърза и смятам, че ще може да си я приготвите още днес, а продуктите са на око:

Необходими продукти:
1/2 кг картофи
50 г масло
червен пипер
шарена сол
чесън на прах
мащерка
олио
вода

Няма голяма философия  в тази рецепта освен може би две неща, които ще ви помогнат. Ренде, с което да нарежете картофите на тънко и може би няколко еднакви по-големина средни до големи картофа. Аз понякога успявам да напълня тавата с три по-големи картофа, като по-наблюдателните от вас ще забележат, че снимките са от две отделни готвения. Обикновено не успявам да ги запазя дотолкова, че да ги снимам, защото се нападат веднага. 

Та така, измиваме, обелваме (или ако са пресни, само почистваме леко) картофите и ги нарязваме на рендето на тънки кръгчета. Грабваме ги както са се подредили на купчинка и ги слагаме по този начин и в тавичка по дължина или ширина. 

   

Заливаме леко картофките с олио и подправяме със сол. Отгоре слагаме парченца масло и поръсваме с подправките на вкус. 
Доливаме малко водичка в тавичката, така че се задушават, докато се пекат, тъй като ги печем завити във фолио около 40 минути на 180 градуса. 


След като поомекнат в основата, махаме фолиото и допичаме докато получа този златен захар. Хубаво е да не ги разваряваме прекалено, но ако ги запечем само отгоре, има опасност в долната част да останат по-сурови, затова ви предлагам да ги печете под фолио.


Картофките са уникални, защото в долната част са меки, а в горната хрупкави - като пюре и чипс в едно. Много ефектна гарнитура към всякакви ястия, но и само така да си ги хапнете, с халба изстудена бира, няма да ви е лошо, ама никак. Какво ще кажете? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...