вторник, 21 юни 2022 г.

Кекс "Лондонски хапки"/ London Bites Cake

 

Искам да ви разкажа толкова много за този десерт, но първо трябва да ви споделя колко странен ден преживях днес. Така се случи, че съвсем внезапно спасихме едно котенце тази сутрин, за малко да го блъсне кола, тъй като не виждаше и се луташе на улицата. Обичам животните, но пък никога не съм имала домашно животинче. Избягвам излишните отговорности, тъй като съм тревожна натура и вечер и без това премислям преди да заспя опасността за децата в Тринидад и Тобаго, изчезването на жирафите по света или пък намаляването на питейната вода, остава и да имам още една грижа на главата. Да, ама половинката е много жалостив и сама не се усетих как помъкнах кашон с бебе-коте към работата. Добре, че колегите са страхотни и за час вече беше обеззаразено, почистено и с назначено лечение на очите, така че се надяваме скоро да може да вижда напълно. Ще се погрижим за нея докато се възстанови и поукрепне, но след това се надяваме да й намерим дом, в който да се чувства обична и да дарява също с любов стопаните си. Надявам се и вие, ако четете тази статия да ми пишете, ако се сещате за някой, който това сладко котенеце ще бъде късметче и компания.

 И за ви се подмажа още повече да ми помогнете в заданието, ви подкупвам с днешния десерт. Първо го бях кръстила "Кекс с изненада", заради шарката която се разкрива, когато го разрежете, но пък не е много оригинално. 

Моя читателка ( (Marea Tod)  обаче ми сподели, че баба й е наричала този десерт "Лондонски хапки" и какво да ви кажа, момата англичанка в мен веднага се почувства буржоазно и реши да го прекръсти.

Ще опиша рецептата подробно, но ако искате да видите наистина колко бързо и лесно става, може да видите ВИДЕО РЕЦЕПТАТА в моя Инстарам акаунт ТУК.

Необходими продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1бр.ванилия
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч разтопено масло
1/2 ч.ч. олио

Още:
шоколадов ганаш
течен шоколад или сладко по желание

Както виждате в рецептата няма набухвател, защото ползвам брашно, което вече си има. И тъй като знам, че еш ме питате, да, може да замените с друго, но все ще трябва да си добавите набухвател. Половин пакетче бакпулвер ще ви стигне, но за да не ви се налага да следите дали имате у дома, подсигурете с един пакет от това брашно, когато е на промоция. 
В оригиналната рецепта бяха написали 400 грама брашно на всичко останало и ви гарантирам, че освен тухла за подпорна стена друго не може да стане. Аз го намалих доста, но пак има какво да се желае, затова прецених, че две чаени чаши са напълно достатъчно. Мярката ми е 200 мл от *чаената чаша.

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на крем, докато побелеят. 

     

Постепенно прибавяме редувайки мокрите съставки ( олио, разтопено масло, мляко) и сухите - брашното и ванилията.


Готовата смес изсипваме в подходяща правоъгълна тавичка, намазана с още малко олио. Аз ползвах йена. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минутки.

   

След като десертът изстине напълно го режем на ленти и слепваме всяка една от тях с шоколадов ганаш. Многократно съм описвала в блога как се приготвя, затова няма да го правя и в тази рецепта, но най-важната част е да го намажете докато е още в течно състояние, но не прекалено. Аз си признавам, сложих го още доста течен, но това е защото кексът беше по-сух ( преди корекцията) и исках да го сиропирам. Между лентите сложих още и течен шоколад, защото ми се искаше да има по-шоколадов вкус като цяло, но не е задължително. 

   

След като ги залепим, заливаме с остатъка от ганаша и щом поизстине и разрежем на ширина, пред нас ще се разкрие редичка от тези вкусни лондонски хапки, които са идеалната компания за чая, кафето или просо всеки следобед, в който искате да си напомните, че е хубаво да си жив :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

8 коментара:

  1. Люси,
    В първия момент не можах да разбера какво е това.Мислех,че е патладжан на фурна, а след това разбрах,че е десерт.Оригинално и вкусно ! Имам котки на село, малки котенца също и много ги обичам.Вече втора година гледам декоретивен заек.И аз избягвам отговорности, но пък с този заек свикнах.И той с мен.Но е трудно в града.На село е по - различно, гледането на животни е лесно.
    Поздрави, весело лято, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени. И аз исках много зайче, но явно съдбата е имала други планове за мен. :) Ще се гледаме с котенцето, пък каквото дойде. Поздрави и много усмихнати прегръдки!

      Изтриване
  2. Понеже ползвам обикновено брашно,колко бакпулвер да сложа? 1 ч.л.дали е достатъчно? Благодаря ще го приготвя с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, половин пакетче, около 1 пълна чаена лъжичка.

      Изтриване
  3. Синът ми е алергичен към какао.Какво друго може да използвам вместо шоколадовия ганаш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не ми се е налагало да правя проучване за алтернативи, но съм чувала често за брашно от рожков. Може би може да проверите?

      Изтриване
  4. Поздравления! Вие сте прекрасна въшебница!
    С нетърпение очаквам вашите рецепти!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...