Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
4 с.л. брашно
4с.л. захар
Приготвянето на блата вече съм обяснила подробно как се прави стъпка по стъпка в тази рецепта ТУК. Тя е за обикновен пандишпан с размери на цялата торта 25 см.
За крема:
400 гр заквасена сметана
200 гр крема сирене (тип филаделфия)
2/3 ч.ч. пудра захар
125 гр краве масло
1 пакетче желатин
100 г шоколадови стърготини
За украсата:
500 г ягоди
компот от малини (400-500 мл)
1 пакетче желатин
червена боя
След като сме изпекли блата, се заемаме с крема. За целта разбиваме маслото с пудрата захар на крем, като прибавяме и заквасената сметана, добре е всичко да е на стайна температура, за да не става на бучки. Може да ползвате и само заквасена сметана в сладкиша, което ще дойде общо около 600 г.
През това време сме накиснали желатина според указанието на опаковката и след това го прибавяме към 150 мл бистра течност - сок или светъл компот. Затопляме в микровълнова или на водна баня, докато желатинът се разтвори, а после прибавяме на тънка струйка към крема, докато разбиваме още. Оставяме леко да се охлади и сгъсти.
Тортата сглобяваме като слагаме блата във формата за торта , а отгоре изсипваме около една трета от крема,. Поръсвам е шоколадови пръчици, и повтаряме, така още два пъти, така че да има стърготини на във всички пластове. Кремът е течен и ако ги добавите наведнъж има възможност да паднат на дъното или да отидат само на едно място. Така ще може да контролирате тяхното разпределение, без да има шоколад най-отгоре.
След като кремът е сложен, приберете тортата за около 10 -15 минути в хладилника, и през това време почистете, измийте, подсушете и нарежете ягодите. след това извадете тортата и ги наредете по повърхността й, възможно най-гъсто една до друга. Приберете в хладилника за няколко час ( аз го правя за през нощта)
На другия ден отцеждам малко компот от малини и загрявам дотолкова, че да мога да разтворя в него предварително накиснатия желатин. Тъй като повечето компоти по-скоро лилавеят, отколкото да имат наситено червен цвят, аз слагам малко компот, малко вода и малко червена боя. Ако намерете сок, който има този искрящо червен цвят, може да го ползвате, но аз си помогнах с хранителна боя.
Хубаво е да си казваме всичко, тъй като не искам да има разочаровани, а пък фотошопа няма да ни помогне до никъде да постигнем каквото искаме в кухнята :)
И преди съм го казвала, в тази ми рецепта за Ягодово парфе, но и сега ще кажа - това ми е един от най-любимите десерти. Хареса ми, че може да се насладиш на ягодите в тяхната свежест и цялост, кремът е толкова нежен и лек, а блатът - пухче. Мога да седна да ям парфе от тавата както гладен мъж-мусака, но това не бива да се документира, ДОРИ И да се случи.
Затова остава само да ви пожелая усмихнат уикенд и да чакам да се включите с вашите впечатления за рецептата, а защо не снимки :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравей,прекрасна Люси❤️ Всички торти, които някога съм приготвяла са по твой рецепти, винаги съм била очарована. Обожавам всичко, което ни поднасяш като идеи и вкусове ❤️
ОтговорИзтриванеМисля да направя това парфе за специален повод имам въпрос ориентировъчно колко време печем блата и използваме ли вентилатор? И дали крема би бил по плътен и вкусен с крема сирене или няма голяма разлика ако е само със заквасена сметана? Благодаря 😊
Здравей, Катерина и благодаря за милите думи. Печем блата около 25 минути, докато порозовее, но важно е да го оставиш да изстине постепенно, за да не спадне. С крема сирене е по-плътен крема, но пак си е вкусно., Просто е въпрос на вкус. Със заквасена сметана е по-свежо според мен.
ИзтриванеЗдравейте ,Люси!
ОтговорИзтриванеИскам да Ви попитам с какво количество течност(вода+компот)заливате ягодите?Благодаря предварително!Чудесни са Ви всички рецепти!
Здравейте, това на снимките е около 500 мл общо, като аз слагам толкова колкото да ги облее и ако реша, мога да оставя малко. Благодаря за думите :)
ИзтриванеЗдравей Люси 🙂 Пакетчето желатин 4 гр ли е?
ОтговорИзтриванеИма различни пакетчета с различен грамаж. Важното е какво количество пише за да желира това количество от 500 мл течност.
ИзтриванеБлагодаря! Всичките ти торти са вкусни и прекрасни!
ИзтриванеЗдравей, Люси? Какво ще се получи, ако напоя блата?
ОтговорИзтриванеНяма проблем да го напоиш, но посред мен няма нужда, има достатъчно крем.
Изтриване