"Вина" за днешната торта има фактът, че баба ми е най-готината баба на света и аз постоянно искам да я зарадвам с някоя сладост. Ами да, тя как се трепе да ми отглежда ягодите, макар че има цяла градина за гледане. Но като пристигна при нея и почвам "баааабооо, а защо не ми засадиш повече ягоди?" и тя запретва ръкави, като естествено не съм сигурна дали под носа си не си казва "ще те видя дали цяла зима ягоди ще ядеш или картофи", ама пък аз имам нужда от ягоди.
Няма нищо по-хубаво от това да се чувстваш като дете и да си позволиш пет минути глезене, а това е възможно винаги, когато си при баба на гости. Това, и че над прага й има табела, на която пише "диета всяка тука оставете". Баба ми готви много вкусно, по много и не разбира защо не ям по 3-4 пъти на ден. "Нямало да имам сили да работя". Колкото и да й обяснявам, че далеч не харча толкова енергия при седенето в офис, колкото тя харчи за първите два часа на градината, някакси така и не й става ясно. И как, като тя смята, че се е успала, когато спи до 6 без 15, и работи седем дни в седмицата без почивка :
Да, наистина, баба ми е истински терминатор, затова понякога й казвам " бабинатор"!!!
Много неща може моето бабче, но правенето на десерти не е сред тях, а пък обича да си ги похапва. Идеалната за нея торта трябва да има меки блатове, много крем, малко шоколад и доста от любимия й плод - банан.
Е, и аз реших, че заради нея ще запретна ръкави и ще й измисля въпросната торта, пък каквото ще да става. След известно търсене в нета за вдъхновение, накрая се спрях на този вариант. Без повече увъртане ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За пандишпанения блат:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
За крема:
70 г / 1 пакетче нишесте ванилия
700 мл прясно краве мляко
1 бял шоколад
1/2 ч.ч. захар
1/2 пакетче желатин
4 банана
За шоколадовия ганаш:
100 мл течна сметана
100 г шоколад
Започваме като приготвяме блата. За целта разделяме жълтъците от белтъците.
Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме захарта, докато накрая се разтвори напълно, а белтъците станат на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксера, започваме да прибавяме един по един и жълтъците към сместа.
И накрая, пресявайки постепенно брашно, го разбъркайте в сместа, като използвате дървена лъжица. Изсипете я във форма за торта с диаметър 25 см, предварително покрита с леко намаслена хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса до готовност.
След като блатът се изпече, оставете го при открехната врата на фурната за няколко минути. Докато блатът се охлажда, е време да се захванем с крема. За целта отделяме 100 мл от млякото, в което разтваряме нишестето, а в отделен съд, в малко вода, накисваме желатина.
Останалото мляко слагаме в тенджера заедно със захарта и ги оставяме да се сварят, но без да завират. Прибавяме нишестето, при непрекъснато разбиване, а след това и желатина. След като всичко се хомогенизира, прибавяме и начупения на парченца бял шоколад, като продължаваме да бъркаме, докато се разтвори хубаво в горещия крем. По мое мнение кремът може да "хапне" поне още един бял шоколад, но колко ще сложите, оставям сами да прецените.
Сглобяването на тортата става по следния начин. Разрязваме изстиналия пандишпанен блат хоризонтално и го поставяме в метален ринг (или пък форма с махащи се стени). За по-лесно отделяне можете да сложите намаслена хартия за печене по стените, за да не залепне кремът по формичката. Аз използвам ринг за стягане, който леко намаслявам.
Върху блата изсипваме крема и подреждаме нарязаните на големи парчета банани. Колкото повече банани събере, толкова по-добре :) Кремът ще ги обгърне, а самата торта ще стане по-висока.
Поставяме втория блат и слагаме тортата в хладилника за една нощ.
На другия ден приготвяме ганаша по метода от тази рецепта. Използвах половин доза, тъй като го използвах само за заливка отгоре. Също така не съм чакала ганашът да стегне, а я залях с още топъл такъв, за да се получат тези прекрасни и апетитни шоколадови висулки.
Оставих да стегне на стайна температура, а след това и в хладилник. Украсих тортата с розички от сметана и малки бишкоти :)
Вие разбира се можете да се спрете на друг вид украса!
Изглежда и бабчето е много доволна, защото тая година ми е засадила повече ягоди :)
Още малко снимки на тортата:
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Мила Люси, много хубава история си написала за баба си, права си за табелата на вратата. Това важи домовете на всички баби.
ОтговорИзтриванеТортата ти е страхотна, изглежда перфектна. За съжаление аз не хапвам банани, но за някои друг бих я приготвила.
Поздрави!
Eeee, страхотно изкушение Люси...не спираш да ме караш да възклицавам, влизайки тук!
ОтговорИзтриванеОпределено имаш собствен стил!
Хубави почивни дни!
Люска,с баба ти имаме точно едно и също предпочитание и изискване към перфектния десерт-сочни блатове,много крем,умерена сладост и да има плодове.Тортата ти още от заглавието подсказва да се подготвим за пиршество!Прекрасна е,идеална за мен!Прегръдка и ведър уикенд!
ОтговорИзтриванеСтрахотна си!Всичко ,което правиш е просто невероятно!
ОтговорИзтриванеЛюси, да ти е жива и здрава баба! Прекрасна торта си й направила! Отлично се вписва във вкуса и на моя човек. Само му показах снимките ти и попитах "Искаш ли да ти направя такава торта?" Отговорът, ама с една щастлива и детска интонация: "Да, тя е много яка!" ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни, мила Люси! И да видим къде ще отидат ягодките... ;)
Габриела, Весела, Роси, Юлия, Гери и Веселина, благодаря за хубавата оценка, която ми давате :) Много ме радват коментарите и те са силен мотиватор да измислям нови рецепти, с които да ви изненадвам :) Силни прегръдки за всички!
ОтговорИзтриванеzdraveite.Izvinete me za latinicata!Purvo isam da vi blagodaria che ni davate shans da tvorim chrez vas na liubimite ni hora!Receptite sa vi nevoriatni,strahotni i zavladiavashti :)
ИзтриванеIskam da vi popitam,tuk na snimkata izpratena ot niakoia dama naparvila valshebnata torta krema posredata e shokoladov.....dobaveno e kako li?
https://www.facebook.com/492229107474274/photos/a.774812182549297.1073741835.492229107474274/822828651080983/?type=3&theater
Pozdravi Antoaneta :)
Здравей, Антоанета и първо ти благодаря за думите! Тя е заменила пудинга с шоколадов и е разтворила вместо бял шоколад- млечен/ черен. Това е единствената разлика - иначе рецептата е същата :) Поздрави от сърце и усмихнат ден!
ИзтриванеТортите, рецептите, снимките и представянето ти са впечатляващи, Люси!
ОтговорИзтриванеЧудесен жест към баба ти, здраве и много радостни моменти зедно!
Поздравления и комплименти за теб!
Благодаря ти Дианче! Слънчево лято ти желая!
ИзтриванеЕх, че ме усмихна! Бабите са такива сладуранки! Страхотна публикация, благодаря ти! Да е жива и здрава баба ти! А тортата е вълшебна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Candy! Така си е с бабите - за къде без тях :) Поздрави, мила!
ИзтриванеЛюси, да е жива и здрава баба ти! И още дълги години да се радвате една на друга! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, даже повече от прекрасна! На мен една от любмите ми торти е крем питата, точно с едва доловими блатове и нежен вкусен крем. А комбинацията банан и шоколад си е убиец както винаги!
И като гледам твоята украса - на една вълна смес с ганаша и страхотните му висулчести акценти! :)
Сърдечни поздрави и ти желая една усмихната седмица!
Алекс, много се радвам, че отново ме навести и ти харесва десерта.И аз отдавна съм хвърлила око на тази крем пита, може би тя е следващата в списъка! Прекрасен и усмихнат ден ти желая!
ИзтриванеТортичката е прекрасна :) А бананите виждам, че си запазват свежия вид - има ли хитринка в твоя случай - питам, понеже майка ми прави един сладкиш със заквасена сметана и нарязани банани, та бананите потъмняват и не изглеждат въобще толкова добре, колкото тук :)
ОтговорИзтриванеПривет Анонимен, бананите потъмняват при взаимодействие с въздуха, а тук са обвити в крем и затова остават свежи. В тази торта нямат допълнителна обработка. И все пак знам, че за предпазване бананите от потъмняване ( например когато са за украса на парфе) с обливат с няколко капки лимонов сок. Поздрави :)
ИзтриванеЛюси, невероятно вкусна и красива торта си спретнала за любимата баба! Да ти е жива и здрава и да се изненадвате приятно все така!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти мила Тили! Изпращам ти прегръдки и усмивки!
ИзтриванеЕх защо не бях твоя баба? :)
ОтговорИзтриванеСега вместо аз да правя торти ... внучката ми да ми ги носи :)
Чудесна комбинация на продукти Люси и перфектна на външен вид торта ... просто прекрасна!
Записвам си рецептата за следващото ми торто правене ... без да търся други идеи :)
Поздрави за теб и за щастливата ти бабка :)
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеБлагодаря ти Дани! Днес и ти така ме впечатли с твоята торта с авокадо. Да вземе да ги направим по едно и също време и все едно сме си на гости :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравейте! Прекрасна торта! Запретнах ръкави и съм почти готова, но ме интересува дали изчаквате кремът да изстине преди да залеете блата?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за прекрасната рецепта!
И аз Ви благодаря, Роси :) Изчаквам го малко да изстине, само за да не е горещ, но все пак сглобявам тортата с леко топъл крем. След това оставям за известно време на стайна температура, докато изстине. И после - в хладилника :) Дано да ви хареса тортата! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравейте как така крема става толкова пухкав,с миксер ли се разбива.Тъй като моя стана леко рядък-
ОтговорИзтриванеЗдравей Юлиана, да, разбивах крема с миксер, но и моят не беше толкова пухкав или пък гъст. Благодарение на желатина ще се стегне достатъчно. Ако все пак остава рядък, може би желатина се е преварил и затова не стяга. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси веднъж я правих,но не стегна крема да не би 1/2желатин е малко!
ИзтриванеЗдравей, Непознат! не, тортата е правена безброй пъти с това количество желатин и си стяга добере и с половин пакетче. Разбира се, ако се искате, може да сложите и цяло, но тогава крема става твърде желиран, а не всеки си пада по тази текстура. Може би проблемът този път е бил в самия желатин или не е се разтворил добре в крема. Поздрави от все сърце!
ИзтриванеРазкошна торта, Люси! Очите ми останаха в снимките, а хубавата история за баба ти, ме стопли :) И аз много си обичах баба, но моята беше градска баба и обичаше да се разхожда из градинките и да стои по пейките в приказки с другите баби. Освен това, май много обичаше да прави десерти, защото винаги имаше нещо сладко край нея :)
ОтговорИзтриванеДа ти е живо и здраво бабчето! И често да се глезите взаимно! :)
Благодаря ти от сърце, Тики! За милия коментар и споделения топъл спомен! Прегръдка!
ИзтриванеНевероятна торта Благодаря за рецептата :) :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за споделения отзив :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси, благодаря за тази рецепта! Правих я вече няколко пъти е в графата "любими"! Ирина
ОтговорИзтриванеИрина, много се радвам! Да ви е сладко! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеИ аз снощи си направих тортичката, едва ще дочакам да се прибера да и направя ганаша и да зарадвам домочадието. Винаги след вечеря следва въпроса има ли нещо сладичко, та днес ще имааа, благодарение на Вас, а и баба Ви да е жива и здрава :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Галя! Да ви е сладко днес десертчето! Поздрави :)
ИзтриванеЧудесна торта!Прилича на Бостънски крем пай с банани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мичона! Наистина си приличат :)
ИзтриванеЗдравейте мила Люси.Всичко ,което правите на вид е страхотно,а предполагам и на вкус.Спрях се на тази торта за рд на съпруга ми.Чудя се само дали не може блатовете да се напоят и с какво ще е най-подходящо?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Цветанка и благодаря! Добър избор :) Тортата е наистина много лека и вкусна. Винаги можете да напоите блатовете с малко подсладено прясно мляко, но те наистина са много тънки и крехки. Препоръчвам ви да прецените дали искате да ги напоите, когато ги видите колко са деликатни. С толкова много крем, тортата няма как да остане суха :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,Люси.Направо ме грабна рецептата за тортата,но не ми стана ясно за крема(кога се бърка с миксера,докато ври на котлона ли,или преди това?)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Бъркането на крема започва веднага след добавянето на нишестето. Можете да го направите и с телена бъркалка и много бързи движения. Важното е макар да държите крема горещ, да не му позволявате да завира, тъй като е противопоказно за желатина! Аз отмествам съда от котлона, тъй като моето е с плоча и държи горещо. Бъркането на крема трябва да продължи докато се сгъсти, добре се разтворят и нишестето и желатина и шоколада. Както казах, може да стане и на ръка или на миксер на по-ниска скорост. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте Люси, много ми харесва блога и от време на време правя някои рецепти от тук. Реших да направя тази торта, но на мен блата ми се получи много тънък. В рецептата не видях да се добавя набухвател. Вие как успявате да разрежете това тънко блатче? Сигурно има някаква специална техника или уред?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и благодаря за милите думи! Що се касае блата - той не е толкова тънък! Пандишпанът в оригинал не се приготвя с набухвател, тъй като разбитите на сняг белтъци са доста пухкави и обемни, и ако се изпече и охлади правилно ( тоест да не спадне), блата остава пухкави и по-дебел. За целта не трябва да се отваря вратата на фурната по време на печене, а след като е готов, се оставя малко време да се охлади, но още на топло. Например в изключената/ отворена фурна или на вратата на фурната. Блата след това разрязвам на две с помощта на голям, много остър нож, но някои предпочитат да използват конец. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси, може ли вместо банани, да сложа череши?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Яна! Предполагам, че ще се получи и с череши, макар да не съм опитвала и аз самата няма да се впечатля от този вариант, но можете да замените ваниловия пудинг с шоколадов, тъй като според мен, черешите са по-вкусни с шоколад! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,Люси!Реших да направя тортата за един любим рожденик.Искам да знам какъв е диаметърът на формата,в която изпекохте блата ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Написано е в рецептата - 25 см в диаметър! :) Поздрави!
ИзтриванеПропуснала съм този разкош! Искам и ааааааз :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Даре :) Прегръдка!
ИзтриванеЗа форма с диаметър 21 см трябва ли да се намалят продуктите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може би ще стане и с малката форма, но се опасявам,че тортата ще бъде твърде висока и съответно нестабилна.Аз бих намалила леко продуктите, за да се презастраховам :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта! Приготвих я за рождения ден на дъщеря си. Когато гостите казаха, че много я харесват, помислих, че го казват от учтивост, но празните чинии и молбите за още на децата, които обикновено само духват свещичките и близват от тортата наистина са признание! Тортата беше невероятна!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Янка! Наистина е хубаво, е сте поднесла истинска домашна торта за такъв празник. Все по-често родителите прибягват до торти с много атрактивна захарна украса, но тези торти рядко имат наистина добър вкус. Радвам се наистина, че се харесала на всички и споделихте впечатленията си тук! Поздрави от сърце!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Искам да попитам защо добавяме желатина толкова рано в крема? Не може ли да го добавим накрая, когато кремът се е сгъстил? Притеснявам се да не заври.
ОтговорИзтриванеПривет, Маноела! Няма да заври, ако го махнем от огъня и изчакаме няколко минути. Кремът ще бъде горещ, но няма да заври желатина. За мен този начин е по-лесен, но ако желаеш използвай и другия, който смяташ, че ще ти е по-удобен. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за отговора! Вече направих тортата и нямах проблеми с крема. 😊
ИзтриванеЗдравейте! Искам да попитам защо е необходимо тортата да престой цяла нощ в хладилника и тогава да се залее с ганаша? Не са ли достатъчни 2-3 часа? Благодаря ви предварително за отговора!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дида! Дам, по принцип и толкова са достатъчни, но тъй като често правя тортите привечер, и ги украсявам на следващия ден, ми е по-удобно така. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря Ви , Люси! Убедена съм че ще е невероятно вкусна Ще Ви пиша когато я опитаме !
ИзтриванеЗдравей, Люси! Тази бананова торта е страхотна. Правя я вече за втори път. Опитах и други твои рецепти - Прекрасни са! С удоволствие бих купила твоята кулинарна книга. Благодаря за споделените рецепти! Поздрави и много успехи! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Диди и благодаря! Поздрави от все сърце!
ИзтриванеЗдравейте, Люси тортата я правя вече няколко пъти и е страхотна :) Но искам да ми дадете съвет. Ще я правя за рожденния ден на синът ми. Но искам да я направя по-голяма и в правоъгълна форма, та аз как да си изчисля блата и крема ? :) Примерно крема ще направя двоен, но блата :) ?
ОтговорИзтриванеМаслинке, привет :) Щом ще правиш двойна доза, направи и двойна доза блат, тъй като не си ми дала размери на тавата, няма как да знам иначе :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря :) И аз още не знам точно размера :D
ОтговорИзтриванездравейте, много ми допадна тортата ви и мисля скоро да я направя, но искам да попитам за блата не се ли използва някакъв набухвател-бакплувер например?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Няма нужда от набухвател на този тип блат. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси! Първо искам да ти кажа, че отдавна не подлагам на съмнение рецептите ти. Убедих се, че са точни и изпробвани (за разлика от много други)! Вече при наближаване на праазник или повод, просто отварям блога ти и си набелязвам продуктите за пазаруване. РЕСПЕКТ! Исках да те питам, от известно време търся рецептата на едни стари пастички, които ги продаваха увити в целофан като "слънчогледки". Бяха от някакъв блат, отгоре шоколад с портокал... Търся, търся и не намирам рецептата, та само ако се сещаш...
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен :) много ти благодаря за така топлите думи. Изключително много ме радват <3 ще разпитам за тези пастички. Какво означава "като слънчогледки"? Аз самата не се сещам, но ако някой ми даде други насоки след като разпитам, може и да се опитам да намеря някаква рецепта, ако има :) Поздрави от все сърце!
ИзтриванеЗа съжаление, не мога да се съглася с повечето коментари. Има разлика между това да си добър в кухнята и добър в писането на рецепти. Добрата рецепта се познава по това, дали са споделени тънкостите, а тук не са. С много доизпипване може да стане хубава торта, но това мога да го знам едва след първия опит, от който не съм очарована.
ОтговорИзтриванеЛично аз предпочитам повече описание в техниката на приготвяне и по-малко странични истории (а най-добре без такива).
Дали може крема да се направи без желатин?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Светлана! Да, ще може, но няма да е толкова твърд :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси,здравей ако искам пандишпановия блат да ми е с диаметър 20см и да разделя на 3 части това количество на продуктите дали ще е достатъчно? И дали ще станат достатъчно високи ? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Наталия! Да, мисля, че ще ви стигне ;) Поздрави и усмивки!
Изтриване