Значи, като кажат лимоните, че са полезни всякак дали имат предвид и лимонови сладки? А, лимончело? А, джинче с лимонченце? А, тИкила с лимон? А, една чудесна лимонова, лятна фиеста от сладост и радост под формата на храна и пиене като цяло? Аз, викам просто "Да". Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонови сладки!
Толкова са вкусни, че обожавам погледът на хората когато ги опитват за първи път и в очите им се чете нещо средно между "Дай да хапна една бисквитка да не те обидя...О, Боже!!! Имаш ли още? Искам рецептата!"
Имам, давам, пиша ви я веднага, за да няма шест-пет и този уикенд и у дома да заухае на най-леките, въздушни, меки и изкусителни напукани лимонови сладки, които вървят с чай, кафе и гореспоменатите алкохоли :)
Аз прибавих към моите и малко лимончело, и с това разредих сместа, та ми дойде повече брашно накрая, но мисля, че ако спазвате долуспоменатите продукти ще успеете да изкарате поне 30 бройки :)
Необходими продукти:
100 г захар
100 мл олио
1 бакпулвер
1/ 2 лимон сок
кората
2 яйца
пудра захар за овалване
Гледайте сега колко лесно се правят :)
В купа слагаме пресятото брашно, захарта и бакпулвера.
След това олиото, лимоновите корички...
и яйцата.
Омесваме меко тесто, което трябва леко да лепне, но щом започнете да го овалвате в ръце да се събира на топче.
Ако ви се струва твърде сухо, може да добавите още течност или пък брашно, ако е твърде лепкаво. Накрая изглежда ето така.
В повечето рецепти ще ви кажат да оставите тестото да почине няколко минути, но в тая жега не ми се чака нищо и веднага се заемем с правенето на сладките.
Взимаме малко от тестото и го оформяме на топче с размерите на орех, а след това овалваме в пудра захар.
Редим в тавичка с хартия/ фолио за печене на разстояние една от друго.
Печем в предварително загрта фурна на 180 градуса за около 10 минути. Трябва да тръгнат да се зачервяват само по краищата.
Толкова са крехки и мекички, а уханието им е просто неустоимо!
Нямам търпение да ми споделите дали са ви харесали, а защо не и коя е любимата ви лимонова рецепта?
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Чудесна петъчна рецепта, Люси! Въпреки, че се чувствам точно като изцеден лимон след края на работната седмица, май след малко ще ги подхвана! Имам и доста лимони, които вече си нямат кора, защото я използвах за ликьор от бъз и ликьор от зелени орехчета, но сока поне на половин от тях напълно ефективно ще оползотворя по твоята идея!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
И аз благодаря за милите думи, Васи. Определено ще те изненадам с още някоя лимонов рецепта скоро, че и аз съм като теб, лимони - сутрин, обед и вечер. Поздрави :)
ИзтриванеЕ, страхотни са! Фурната ми беше топла от вечерята, и бяха готови за 15 минути общо! Майка ми е във възторг - много обича леки лимонови десерти и сладки. Очакквам следващите ти лимонови изненади, за да "си ги ядем само двете" с мама :) Тази определено си я взимам за постоянно в репертоара!
ИзтриванеМного се радвам, Васи :) следващата лимонов изненада се задава.
ИзтриванеЩом видях рецептата веднага ги направих. Страхотни са! Много лесни, бързи и вкусни! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че са ти харесали, Злати. Благодаря, че намина и остави коментар. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, Люси! Благодаря, че винаги ни изненадвате с толкова хубави рецепти, поднесени изключително достъпно и красиво. Вече два пъти правя напуканите лимонови сладки, но нещо не ми се получават като вашите. При печенето стават почти на плочка. Можете ли да ми дадете съвет защо ми се получава така?
ОтговорИзтриванеЗдравей,Стеф. Опитай да сложиш още малко брашънце и изпечи първо само една сладка. Аз винаги процедирам така със сладките, соленки или бисквитки, за да си коригирам тестото ако има нужда. Ако се разстилат много - трябва още малко брашно,ако да много твърди, масло и течност поздрави
ИзтриванеЗдравейте, днес е по-хладно и реших да направя сладките.Получиха се както на снимките и много вкусни. Различното в омесването е, че разбих яйцата със захарта, прибавих последователно другите съставки плюс сока на половин лимон и накрая брашното. Добавих още брашно до получаване на нелепнещо тесто. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставения коментар. Надявам се да са ви харесали :)
ИзтриванеЗдравей, Люси!Правих днес сладките.
ОтговорИзтриванеУникални станаха.Много благодаря за рецептата.Правила съм и други неща по твои рецепти..Винаги се получават 🙂
Много се радвам и благодаря, че ми остави отзиви ;)
ИзтриванеУникално вкусни, обожавам десерти с лимон 💓и твоите, винаги сполучливи. Направих ги едновременно със солените с кашкавал. Друга любима рецепта ми е птицата с тесто от тиквички. Благодаря за точните описания 👩🍳👌
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставените думи и отзиви :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеСтрахотни сладки,лесни и много вкусни!Благодаря за хубавата рецепта
ОтговорИзтриванеМного благодаря, че оставихте отзиви :)
ИзтриванеПрекрасни са ♥️. Аромата на лимон 🍋 е неописуем....
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) наистина са много свежи
Изтриване17-август 2024 г.Мариана МИЛА Люси случайно попаднах на твоята рецепта за лимоновите сладки .Веднага ги направих и населението в къщи ги изяде с голямо удоволствие, защото станаха чудесни.Поднасяме ти нишите аплодисменти ибих желала да приложа някоя твоя рецепта за солени,ки които се топят в устата. Предварително благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Марияна, Много се радвам за сладките, но не разбрах за соленките. Искаш да ми изпратиш рецепта ли? Ако е така, можеш да го направиш на електронната ми поща или на някои от социалните мрежи.
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
Не са ви се получили сладките и то се вижда от снимките. Тази рецепта винаги се оставя тестото да почине няколко часа и тогава се оформят и пекат. Също се овалват по два пъти в пудра захар накрая, за да се получи ефекта "напукване". Друг важен момент е, че в сладкарството се спазват точни рецепти, а не се "добавя на око", ако искаме да се получи добре печивото.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен. Аз ядох сладките и знам, че са чудесни. Има един изказ "Лаиците ползват мерки, опитните готвят на око, а от провали никой не е застрахован, дори и най-големите професионалисти" Аз смятам, че човек трябва да готви със сърце и спрямо своя вкус, защото всички имат различен. Весели празници!
Изтриване