И вие ли като мен използвате неделята да наготвите за през седмицата? Ако е така, сега искам да ви се похваля с какви прекрасни гозби ще се гощаваме тази седмица, които вече ни чакат в хладилника за всяка вечер от първенството по футбол, което за сега наистина е доста интересно. По принцип с половинката си разпределяме отборите и аз мога да кажа, че към този момент определено водя...към спечелването на басовете :) Но за какво му е да печели повече на него, като вече има такава жена, която за два часа в неделя му сготви Кюфтета по селски, които си поръчка, ризото със сирена и гъби, пълнени патладжани ( това аз да си го ям, както той казва) и огромна тенджера таратор, които да го чака охладен в края на работния ден.
Признавам си, идеята за тези вкусни кюфтенца по селски беше негова и чудесна. То и това лято топло ли е, студено ли е, ( баш си е студено, ако трябва да сме честни), та такива гозбички си идват идеално. Може би пък и футболната тематика да ни кара да хапваме топчеста храна, знам ли ;)
Рецептата е стандартна и тъй като я видях, че я има като моята от тук, нека да я посочим като източник, за да няма писъци и крясъци на кой са му били най-селски кюфтетата. Въпреки името обаче, се постарах да я поднеса елегантно, напук на очакванията и да покажа, че и най-селската манджа може да ти коства 15 лева, ако я сервираш завиткано.( Или поне толкова си хванете вечерята в края на вечерта, когато поднесете сметкоразписката на половинката) :) А, ето и рецептата:
Необходими продукти:
500 г кайма
40 г ориз
50 г брашно
1 бр. яйце
200 мл домати
1 глава лук
1 бр. морков
черен пипер, червен пипер, дафинов лист, сол
магданоз
олио
2-3 скилидки чесън
В купа смесваме каймата, с ориза, яйцето и прибавяме черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре.
От тази кайма правим кюфтенца с размерите на по-голям орех и ги овалваме в брашно. Редим ги в поднос и ги оставяме за малко в хладилник да стегнат.
През това време нарязваме лука и моркова. Аз използвам чопъра за да е на ситно.
В подходяща тенджера слагаме малко олио, колкото да покрие дъното и след като загрее добавяме лука и морковите. запържваме за кратко, докато поомекнат, като работим на умерен огън.
След това прибавяме брашното, червения пипер и топла вода до средата на съда.
Покриваме с капака и оставяме течността да заври.
Пускаме кюфтенцата в чорбата и ги оставяме да покъкрят докато се сварят.
Прибавяме и доматите с чесъна, като ако са прясно смлени, не забравяйте да добавите и щипка захар към тях, за да не киселее яденето.
Добавяме и дафиновия лист и подправяме още веднъж с подправки, ако има нужда. Оставяме да покъкри още 10-15 минути на тих огън.
Сервираме ястието с накълцан свеж магданоз, а аз по-често използвам лют червен пипер, за да бъде и пикантно.
Не знам дали скоро сте имали щастието да хапнете кюфтнеца по селски, но ако не сте - обезателно си направете. Няма да съжалявате.
Хубавото е, че става бързо, с малко продукти е , а дори да я претопляш, манджичката си е все така апетитна.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Привет,Люси! Приблизително с каква гъстота се получава сосът? В момента ги правя и ми се струва, че моят е доста гъст и оризът в кюфтенцата няма да се свари добре... Извинявай за глупавия въпрос :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Няма глупави въпроси. ако е станал по-гъст, просто добави още малко водичка;) Поздрави!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванена това ястие по нашия край му казват писюр кюфтета.Но моята баба го правеше с повече лук в соса.Да стане като яхния.А към каймата аз не добавям яйце, а настърган лук.Добавят се и домати както при теб.Става много вкусно ястие.
Поздрави !
Да, чух по групите това име :) другия път ще го опитам и с повече лук. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Благодаря за рецептата! А колко е количество на червения пипер, примерно една супена лъжица или друго количество?
ОтговорИзтриванеДа, горе-долу толкова, ако обичате да го усещате като вкус :)
ИзтриванеПриблизително колко време общо се варят кюфтетата? Ако знам, ще ми е по-лесно да пригодя рецептата към мултикукър.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, в зависимост от големината и вида на каймата, 40 минути до час ще са достатъчни.
Изтриване