(Въздишка) Така започва днешната ми публикация. С въздишка! Защото не знам от къде да започна, а искам да кажа толкова много неща, които трябва да бъдат споделени. Не защото са толкова важни, а защото знам, че много от вас, които ме четат не само заради рецептите, може би се чувстват по този начин, а няма как да го кажат. От друга страна, въобще не искам да сдухвам обстановката със сиви размишления, но пък понякога не е нужно да казваме на черното бяло - и сивото е цвят все пак и то доста подходящ за сезона, ако съдим по модните тенденции. Потискащо е някак навън. Не знам защо, но и друг път съм казвала, като настъпи есента и имам чувството, че годината започва на наново. С всичките ангажименти, задължения не само в работата, но и чистене у дома, затваряне на зимнина, подготовка за зимата с дърва и никакво, ама никакво време за забавление. Всички около мен са по-объркани от всякога, сезонът на разделите и разводите, но всеки ходи забързано и не споделя за тревогата в сърцето си, а умело ги прикрива с усмивка и отклоняващо изречение " Добре съм, ти как си?".
Тази сутрин се събудих, а жена викаше и плачеше под прозореца ми за някакви пари, четох историята за друга, която бе ограбена в тоалетната на супермаркета, в който пазарувам, а приятел загуби роднина, друг работата си в период на седмица.
Да, понякога не може да кажеш на черното бяло. И макар да съм доволна, че с мен не се случват от най-лошите неща, сърцето и се е свило от тревогите на околните, не мога да остана безпристрастна и скоро след това насочих негативните мисли и към себе си.
Не съм там, където съм си мислела, че ще съм на тези години, нито ми се случиха всички неща, за които съм работила много усърдно. Всеки ден се опитвам да приема живота такъв какъвто е, без да му налагам измислените от мен закони и правила, защото той просто не ги спазва, но не може ли поне малко, поне понякога ходът на събитията да бъде в тон с моя сценарий?! Той не е никак лош и ви гарантирам не вреди на никого.
Като наивен утопист вярвам, че има щастие за всекиго на тази земя и мисля, че моят успех не значи неуспех за някой друг и че има начин всеки един от нас да постигне целите си, ако си помагаме един на друг. И може да не е на пръв поглед много нормално, вярвам, че дори и леко сива, моята публикация днес ще бъде повече от полза, ако е искрена и естествена, отколкото оцветена в цветовете на дъгата. Има и такива дни...месеци...периоди. Не сте сами!
Като наивен утопист вярвам, че има щастие за всекиго на тази земя и мисля, че моят успех не значи неуспех за някой друг и че има начин всеки един от нас да постигне целите си, ако си помагаме един на друг. И може да не е на пръв поглед много нормално, вярвам, че дори и леко сива, моята публикация днес ще бъде повече от полза, ако е искрена и естествена, отколкото оцветена в цветовете на дъгата. Има и такива дни...месеци...периоди. Не сте сами!
Настане ли това време, за първи път ми се иска вечер, вместо вода, си си сипя едно малко уиски. Ей, така, да си укротя душата. Все още да не съм открила сезона да си призная, но започнах малко по малко да се запасявам за предстоящите месеци, като освен необходимите провизии за готвене, в пазарската ми количка се намърдва и по някоя друга бутилка сгряваща течност, за да се зареди в "аптечката" или иначе казано - винения рафт :)
Знам, че рискувам да звуча като някое алкохоле, но пък кой български дом няма такъв рафт ( някои има цял шкаф; ) )
Важно е обаче да уточня, че когато това усещане се загнезди у дома, не се отварят първо бутилки, а се пуска печката. Харесвам си някоя по-засукана рецепта, като някакъв сложен проект, който вълнува мислите ми и знам, че прекарвайки часове над него, после ще се радвам на нещо красиво и вкусно, създадено от мен самата. Не се поддавайте на чувството за бездействие и умора, ами наистина трансформирайте тази изтощителна енергия в захранваща такава, а именно някое отдавна отлагано ястие или торта, която сякаш ви предизвиква. Ето това беше моята такава. Видях я и веднага усетих символиката - под тъмния черен пласт, шоколад се криеха бели пухкави облачета от вкусен крем, които само чакаха да бъдат открити. Ето така е приятели и с живота. Хубавите неща само чакат да бъдат открити, ако имаме малко търпение.
Ако и вие имате нужда от някакъв такъв вкусен проект в следващите дни, предлагам ви да опитате тази невероятно вкусна шоколадова торта с еклери, която адаптирах от тук.
Тази торта, за разлика от други малко ми се опъна, но понякога така е като готвиш изцяло нови неща. Аз ще ви споделя всичките си впечатления и съвети, както и промените, които може да направите. Тъй като има повечко компоненти, може да ви се стори по-сложна, но имайте предвид, че пък за сметка на това, почти всички продукти се припокриват, което я прави занимавка, но не и скъпа такава :) Но ето и списъкът с продуктите:
За блата:
3 яйца
100 г захар
65 г брашно
25 г какао
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
За кремовете:
600 мл прясно мялко
200 мл течна сметана
30 г царевично нишесте
40 г брашно
100 г масло
100 г захар
1 яйце
1 ванилия
За сиропа:
100 мл вода
50 г захар
1 с.л. усики. ром или няколко капки есенция
За шоколадовия ганаш:
250 г шоколад
250 мл течна сметана
1 лъжичка уиски/ ром/ есенция
Още:
Около 30-35 броя малки еклери ( рецепта тук)
Започваме с приготвянето на еклерите. За тях може да ползвате рецептата, която съм посочила в продуктите, тази от оригиналната рецепта или да ползвате готови. Понякога ги правя един ден по-рано, а понякога искам цял ден да се занимавам с нещо и си ги готвя едновременно с останалите части за тортата. Шприцовайте тестото в размери около 20-50 стотинки, в зависимост колко големи искате да станат еклерчетата. Оставете разстояние между тях, тъй като бухват доста при печене. Следвайте рецептата за еклери и няма да имате проблем :)
Следващата стъпка е приготвянето на крема. За целта слагаме млякото, 100 мл от сметаната и захарта да се загреят на котлона. В купа смесваме яйцето с брашното, нишестето и няколко лъжички от все още хладното мляко, за да стане на каша.
Когато млякото тръгне да завира, прибавяме брашнената каша и почваме да бъркаме енергично, докато кремът се сгъсти. Прибавяме и ванилията. След като кремът се поохлади леко, прибавяме и нарязаното на кубчета масло и бъркаме докато се разтвори напълно в крема. Оставяме да се охлади.
След това, докато е още по-течен пълним с него еклерите, като си заделяме една чаша от 200 мл от крема.
След това правим блата. За него разбиваме яйцата и захарта за около 5 минути, докато станат на крем. В купа пресяваме сухите съставки и започваме да ги прибавяме постепенно към разбитите яйца. Разбъркваме докато всичко се хомогенизира и изсипваме в тавичка, застлана с хартия за печене и размери 24 см в диаметър. Печем за около 25 минути на 160-170 градуса, а след това охлаждаме напълно и разрязваме на две по хоризонтал.
Аз имах малко проблеми с блата, тъй като ми спадна след изпичане и не станаха много дебели половинки. Може би в стаята беше доста студено, но за всеки случай споделете и вашите впечатления, в противен случай може би ще го заменя с някой по-сигурен за следващия път.
Докато блата се пече, си правя сиропа на котлона: слагам водата и захарта и ги оставям да врат около минута, след което изключвам и овкусявам с алкохола по желание или есенция.
Сглобяване на тортата:
Слагаме една част от блата на дъното на формата за торта и сиропираме с половината сироп.
Разбиваме останалата ни сметана на сняг и смесваме със заделения ни в чашата крем, правейки един много по-пухкав крем. ( Ако не ползвате подсладена сметана, може да си добавите малко захар при разбиването й, ако сметнете, че ви е малко сладостта)
Изсипваме пухкавия крем, върху сиропирания блат и заглаждаме.
Отгоре слагаме няколко супени лъжици от шоколадовия ганаш. Него сме приготвили около 10 минути предварително, като сме кипнали сметаната в касерола и сме прибавили начупения на парченца шоколад. Разбъркали сме до пълното разтваряне на шоколада и образуването на хубав, лъскав сос. Ароматизирайте по желание с алкохол или есенция.
Заглаждаме леко шоколада върху крема и слагаме втория блат.
Сиропираме с останалия сироп и нанасяме още малко от ганаша, оставяйки по-голямата част от него за заливка.
Нареждаме пълнените с крем еклери върху блата ето така:
И накрая заливаме с останалия ни ганаш:
Пъхаме в хладилника да стегне:
Не мога да отрека, че си имах моите несполуки с тази рецепта, но на фона на всичко ставащо извън стените на кухнята, сякаш даже ми носеха приятното усещане за справяне с предизвикателство.
В края на краищата съм изключително доволна от резултата
и се насладих у дома на нещо вкусно, шоколадово, уютно, ароматно и с ухание на уиски :)
Спокойни почивни дни, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Всеки има своите трудни периоди, редуват се някак в живота... Тежко е понякога и трудно, най-много от всичко желая и пожелавам да сме живи и здрави, ние и близките ни, останалото все ще го измислим някак. Прекрасна торта, Люси! Пожелавам ти сладък и красив живот, като шоколад:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Кате! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеЗдравей Люси!В живота има бяло,черно,сиво и цветно / шарено / ! Всеки момент си има цвят.Аз съм сладкар по рождение,но ти си човек на изкуството!Радвам се,че споделяш,имаме нужда от такива като теб.
ОтговорИзтриванеИмаш 3 варианта за проблемният блат:
1 - наистина студена стая-горещ блат
2 -когато има бакпулвер блата се вдига бързо и спада бързо
3 - пробвай да сложиш 2-3 суп.лж.студена вода след като прибавиш захарта.Когато изсипеш вече готовата смес за печене удари формата в плота 2-3 пъти за да излезе въздуха от сместа.Така блата се изпича равномерно,и никога не се надува по средата.
Люси,продължавай да ни радваш с уникални идеи и бъди все така лъчезарна!
Здравей, Анонимен и благодаря за толков амилите думи! Това с удраняето в плота го правя, но не съм опитвала с добавянето на вода. Ще опитам и благодаря :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей Люси, въпроса ми е от тези 200 мл сметана - 100 са за крема, с който пълним еклерите и останалете 100 за крема м/у блатовете?
ОтговорИзтриванеДа, точно така, Кате! :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси!
ОтговорИзтриванеНа първо място - благодаря за прекрасните рецепти, които споделяш с нас. Смело мога да заявя, че превръщат сивите дни в цветен празник, поне за мен. Толкова се увлякох при приготвянета на тортата, че сякаш се откъснах от реалността. В този ред на мисли, искам да ти вдъхна кураж и да ти споделя, че всеки преминава през своите периоди на приливи и отливи, но в даден момент всичко отминава. Само трябва търпение.
Да се върнем към тортата. Направих я за рождения ден на брат ми и се получи прекрасна! В деня, в който я публикува, започнах да търся рецепта и си казах "това е някакво съвпадение, това ще е тортата! :)". Всички я харесаха и се изяде .. почти мигновено. Затова се нложи да повторя рецептата още веднъж снощи. От блата съм много доволна, разряза се лесно, а височината при мен беше около пръст и половина. Изпращам ти и линк да видиш тортата визуално.. Благодаря още веднъж от сърце, Люси! ♡
https://i.imgur.com/eGWv5Zj_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
Здравей, Мели! Изключително ти благодаря за милия коментар, отзивите за рецептата и това, че сподели за блата. Поне едно притеснение ми отпадна от плещите. Тортата ти изглежда уникално и ако ми кажеш и двете си имена, ще я публикувам в страничката на блога в албума на читателите :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Много, много благодаря за сърдечния коментар :) зарадва ме..
ИзтриванеДвете ми имена са Мелтем Реджебова... и се радвам, че ще бъде публикувана тортата ми. Тази седмица ще я повторя за рождения ден на баща ми и пак ще прикача снимка! Поздрави и усмивки!
Благодаря отново, мила ;) Много усмивки и весел празник на татко :) Прегръдки!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванечудесна е и тази торта, много красива в разрез.Има понякога проблем с блатовете, аз днес правя торти много рядко.Но твоите торти ме вдъхновяват да изпробвам рецептите ти по празниците.Еклерите са подходящи за тази цел, особено ако се приготвят 1 ден предварително.
Поздрави !
Да, лени, или пък ако са ни останали повече еклери, тъй като излизат доста бройки :) Почерпи се с едно виртуално парче :) Прегръдка!
ИзтриванеКакто винаги си невероятна, страхотна рецепта. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце!
ИзтриванеГоляма играчка, ама пък си струва!
ОтговорИзтриванеНе е толкова голяма, Весе! Особено, ако я направиш в два дни :)
ИзтриванеЗдравейте, Люси! Отдавна съм почитателка на Вашето сладкарско изкуство. Винаги когато ми потрябва оригинална рецепта за повод, се обръщам към твоите. Толкова добре обяснени и с красиви снимки. Утре съпругът ми има рожден ден и искам да направя тази шоколадова торта с еклери, но понеже се прибирам след 18 ч. от работа мисля да си купя готови еклери.Колко крем трябва да направя в случая? Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Катя! Благодаря ти много за милите думи и моля, обръщй се към мен на "ти", ако го чувстваш :) Направи кремчето от половин доза и ще ти стигне. Поздрави и успех!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Страхотна торта! Мисля да я опитам :) Понеже формата ми за печене е 28 см, ще трябва ли да увелича продуктите за блата, т.е. да направя доза и половина? В този случай, дали ще трябва и повече крем да направя?
ОтговорИзтриванеПоздрави и благодаря! :)
Здравей, Анонимен. Аз лично бих направила двойна доза, за да се подсигуря. Може и доза и половина, но 28 см е доста голям размер все пак и може да ти е трудно разполовяването на блата. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеНаправих я, стана супер :) а блата стана страхотен - сочен и много вкусен, ще се ползва и за други торти, наистина спадна след изстиване но си беше напълно достатъчно за 2 блата. Определено ще се прави пак тортата, нищо че си е занимавка, заслужава си :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за оставените отзвиви, Нели! Радвам се, че ти е харесала! Прегръдка!
ИзтриванеЗдравейте Люси!Определено вече съм ви почитателка!Имам въпросче.Исками се да направя тази торта но отгоре да е с огледалната глазура.Ако сложа отгоре блата а еклерчетата по средата дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеПривет, Галица! Да, мисля, че ще стане :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря.С нетърпение очаквам да си купя книгата ви.Прекрасен ден ви желая :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Люси, искам да попитам ганаша може ли да се направи с бял шоколад и ако да, как точно, поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Може да се напарви и с бял, но белият шоколад трябва да е повечко. Например 300 г бял шоколад, 200-250 мл течна сметана ;)
ИзтриванеЗдравейте,Люси! Пробвам да правя някои неща от блога и стават страхотно! Вие сте истински мотиватор :)) Моят приятел има РД юни месец и искам да направя торта (еклеровата). Правих онзи ден 3 шоколада и стана супер,но май се надцених,защото ми е тежка, а по принцип обичам тежки торти.Оказа се, че и на него не му е по вкуса и му показах снимки от твоята шоколадова еклерова и сега иска да правя нея.Естествено пак ще я пробвам предварително.Дори ще направя еклерите един ден преди това.Въпроса ми е точно за тях :) Крема за тях от рецептата за тортата ли е или от тяхната си рецепта,защото май не е един и същ или аз се обърках нещо :))) благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и благодаря за милите думи - много ме зарадваха! Да, тук кремът е по-различен, но може да ползваш и този от оригиналната рецепта за еклери - въпрос на вкус е! :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте,Люси отново!Думите са факти :) Това съм аз от предишният коментар. (Ина) Тръгнах днес вечерта да правя еклерите...станаха чудно и когато започнах крема... През целия ми съзнателен живот и опит в кухнята..имам един пресякал се крем..два макс..Е днес направих рекорд... ЦЕЛИ ТРИ ПЪТИ ми се пресече кремът! Като третия път го направих по друга рецепта,с друго прясно мляко...Незнам какво стана... бавно ..много бавно пусках на струйка сместта с брашното...вторият път мисля,че самото мляко се пресече преди още да сложа другата част...Ядосах се и ги напълних със разбита сметана.Но разбира се ,вкуса им без крем ..не е същия.Та..въпроса ми е къде бъркам..? :( , и евентуално с какъв друг крем да заместя този? Утре ще я правя,но незнам с какъв крем..,а само със сметана няма да ми хареса..и на другите хора също...В момента съм изморена и отчаяна. Благодаря предварително..
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравей, Ине! Щях да лягам вече, но така съчувствам на такива ситуации, та няма да мога да заспя, ако не успея да ти помогна с някоя и друг идейка. Може проблема да е бил в млякото, щом три крема са отишли зян, пък и две различни рецепти си пробвала. Понякога има такива "Досиета X" и щом по принцип знаеш как се прави просто не го мисли. Тъй като поводът е близо и ни трябва нещо супер сигурно, препоръчвам ти да си вземеш един крем Оле без варене на Йоткер, или пък пудинг с варене ако се чувстваш по сигурна, като можеш като поизстинат да ги смесиш с бита сметана или крема сирене, за да станат по-вкусни самите кремове. Опитвай си кремовете с пръстчето като ги смесваш и се довери на собствения си вкус и интуиция - въобще не се съобразявай с рецепта. Сигурна съм, че като захвърлиш тревогите ще измислиш твой вариант на тортата и ще стане чудесна. Не се отчайвай - с теб съм и стискам палци! Прегръдки!
ИзтриванеЛюси,благодаря ти от сърце за бързия отговор и внимание!Страхотна си! Не си легнах и аз до като не ги напълних...,макар и със сметана :)) Тортата е в хладилника.Ще я снимам и ще ти пратя снимки , и от други твои сполучливи рецепти,които съм правила.С крем Оле я довърших,добавих и крема сирене,много ми хареса и даже си мисля,дали може да се напълнят и еклерите с този крем по принцип ? :) Отново ти благодаря за вниманието! Целувкии!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеимам няколко въпроса за тортата.
1. Какъв шоколад използвахте? Има толкова много видове и не знам кой би подхождал най-много на крема на еклерите.
2. Формата ми е 28 см. Кое е по-добре-доза и половина за блата или две дози?
3. Каква марка масло препоръчвате?
4. Блата мога ли да го опека във формата или да използвам друга тава?
Ако мога,отвсякъде ли да я покрия с хартия и да сложа ли и масло?
Съжалявам за многото въпроси, но съм срещал всякакви варианти за печене,а не съм много опитен с нещата. Все пак тази торта е голяма лъжица за моята уста, но не мога да се въздържа да не опитам.
Здравей, Анонимен. Веднага се включвам с отговорите и ще гледам да помагам, ако има поще въпроси :)
Изтриване1. Обикновено използвам черен шоколад, тъй като е по-тъмне цвят и ми харесва повече на вкус, като ползвам обикновения с марката на Клевър от Билла или пък Кати от Кауфланд.
2.За толкова голяма форма е задължителна двойната доза, като се надявам да е те затрудни разделянето на две на толкова голям блат.
3.Препоръчвам немско масло, има често на промоция такова в Билла и Кауфланд за около 4 и нещо лева за 250 г. ( Deutsche Markenbutter например)
4. Може да го опечеш във формата :)
5.Аз слагам кръг хартия за печене само на дъното, която също съм намаслила с олио, а стените на формата намазвам само с олио. Това зависи малко и от материала на самата форма, тъй като повечето, които ползвам не залепват.
Успех и се надявам тази "лъжица" да не те затрудни много :) Поздрав!
Благодаря много! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте и от мен,много харесвам блога ти,Люси,черно-бялата руска торта ми е любима.Естествено,не може все нея да правя,та онзи ден пробвах тази,за рождения ден на Митето:-).Чудесна е,ще се прави и занапред,благодаря😍
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи, Непознат! Поздрави от все сърце!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Започнах да правя тази торта за РД на мъжя ми, защото той много обича еклерова торта с шоколад!
ОтговорИзтриванеВъпроса ми е с какво я окраси покрая отстрани -прилича ми на орехи?
Здравей, Анонимен! Сигурно ти отговарям късничко, но не бях на линия тези почивни дни - украсила съм я с млени орехи, точно така, но и млени бисквитки също става ;) Надявам се да е станала чудесна! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеМале тази торта трябва да я пробвам,изглежда супер вкусна и еклерите са на почит у нас.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Изтриване