четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Торта за Хелоуин" Паяжина" / Halloween cake "Spider web"



След като споделих последния си пост за десерта панна кота "Очи" по случай Хелоуин, бях обявена за безбожница, еретичка, вещица, сатанинска, извратена, безсрамница, ненормална и католичка. Не, че нещо, но държа да отрека в целия си шок, на който съм способна, че аз католичка никога не съм била :) 


Истината е, че ми дреме на метлата на баба ми, каква ще ме наричат някои, като успявам да радвам друга, много по-голяма, но и по-мълчалива част от хората около мен.

 Все пак ние си имаме живот и грижи и не може да се занимаваме  с истериите на всеки, който е решил да проповядва кой да си, защо да си, в какво да вярваш и как да се определяш.
Няма проблем да ме наричате с всичко по-горе изброено, стига да не си повярвате, че влизам в които и да  е било тесногръди калъпи, защото и от там ще излеза като някой jack in the box. 
Истината не винаги е удобна, а изкуството не винаги е това, което разбираш или ти е приятно, но важното е да провокира и да предизвиква нещо у теб, иначе всичко щеше да бъде много просто като песен на Андреа. 

И така, напълно в духа на духовете, празниците, ужасиите и кошмарите, които са много по-приятни от тези по новините ( на фона на които българина спокойно си пие ракията) , искам да ви пренеса в една приказка, малко готическа, с днешната торта с паяци и паяжина. 

Ще ви покажа как да си спретнете една наистина чудесна торта, която се надявам да ви донесе много усмивки, защото да я направиш е почти толкова голям кеф, колкото да я изядеш.
Има елемент на творчество и игра с продуктите, така че хващайте децата у дома, мъжа, жената, баба и дядо или просто си сипете чаша червено вино и отделете един час за творчество и нещо различно, което ще ви накара да се почувствате живи! :) 


А ето я нея: ( рецептата е от тук

Необходими продукти:
За блатовете: ( 20 см диаметър)
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кока-кола ( може да се замени)
1/2 пак. бакпулвер
1/3 ч.ч. тъмно какао
1 ч.л. кафе ( по желание)
1/4 ч.ч. олио

За крема:
300 мл течна сладка сметана
2-3 сл. тъмно какао

За ганаша:
250 мл течна (сладка) сметана
200 г тъмен шоколад

Още: 
500 г черен фондан
12-13 бонбона маршмелоу



Блата го направих на око този път, тъй като имах една останала кола от гости, които пият газирано и реших да я изразходвам. Блатът ви е познат от тук, макар наистина да го направих по спомен, слагайки продуктите както ми дойде, знаейки каква консистенция очаквам накрая.
Като за начало разбиваме яйцата и захарта на крем, като измерителната ми чаша е 200 мл.
След това прибавяме течните продукти като олиото и коката кола. Газираното може да замените и с мляко или друга течност по желание.


След това прибавяме сухите съставки, пресяти една по една или пък ги смесете в купа предварително и ги прибавяйте на порции, докато бъркате с миксера. 

                                      
Получаваме средно течна смес, която разпределяме в три форми за торта с диаметър 20 см. Ако са алуминиеви сложете само малко олио на дъното, но за още по-лесно изваждане може да сложите и кръг хартия за печене.
Печем блатовете в предварително загряна фурна на 170 градуса до суха клечка или за около 30 минути. Оставяме ги да се охладят напълно и изваждаме от формите.


                            
През това време разбиваме добре изстудената сметана с какаото на твърд крем и приготвяме ганаша.
За него не е нужно да ползваме точно сладка сметана, но ако така и така ще купувате кутия сметана, реших да не ви затруднявам, особено ако като мен ползвате черен шоколад за ганаша. Начин за приготвяне на ганаша може да видите тук.


Сглобяване на тортата: Слагаме първия блат, шприцовам два концентрични кръга сметана и една точка по средата от сметаната и запълвам с ганаша образувалите се каналчета. Тези от вас, които харесват по-сочни торти могат да я сиропират със сок от компот или захарен сироп.


 Повтаряме процедурата с другия блат и завършваме с третия. Ако се налага, изрванете ги с нож като ги изрежете леко. Аз винаги ги редя с дъното нагоре, тъй като то е по-равно като цяло. Измазваме тортата със останалата ни сметана добре. Може да я приберете в хладилника да стегне за около 15 минути или да продължите с ганаша няма проблем. Аз лично я прибирам, за да не ми се смесват двата крема отгоре като ги изравнявам с шпатулата.

                            
Като цяло сметаната не е добра основа за торта, която ще се покрива с фондан, тъй като го разяжда. Това става постепенно обаче, а аз декорирам малко преди поднасянето и нямаше проблем при мен.                                                                                                                                                                                                                           Ако все пак искате тортата да престои по-дълго, ви препоръчвам да измажете тортата с ганаш  от шоколад и масло или пък само маслен крем. 

След като я измажете и стегне, покрийте с разточения фондан и изрежете излишното. А сега и най-интересната част - паяжината. 



Сложете няколко бонбона маршмелоу в купичка и пуснете за няколко секунди в мировълновата, за да бухнат и да се размекнат. След това разбърквайте и хванете тази лепкава маса с пръсти и я разтеглете около тортата. 


За съжаление нямаше как да го направя и да снимам едновременно, но се надявам обяснението да е лесно. Все едно си играете с дъвка, която разтегляте, но тук са още повече конци като количество. Работете по-бързо, преди бонбоните да стегнат.


Правете го в различни посоки, за да се получи преплитането. 

Накрая украсете с паячета :) 


Е, това ще хапваме тази вечер у дома и ще си пуснем някой страшен филм, който да разлупка сърцата ни, да се смеем и да усетиш, че сме живи. 


Благодаря на всички, които споделят любовта ми към празника или просто имат толерантност към различните от тях. 

А на вас пожелавам страшните неща да само на филм, а на живо да имате само смях и забава! 


До смъртоносни срещи, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


13 коментара:

  1. Редовно посещавам блога Ви, имате чудесни рецепти, но тази за мен е ОТВРАТ!Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жената е писала, че и дреме на метлата за вашето мнение. На мен пък много ми допада.Благодаря Ви за рецептата.

      Изтриване
    2. И какво ѝ е ,,отврат", вида, вкуса или труда, да се приготви нещо интересно и различно! Някои хора са без въображение, само с първична визуализация!

      Изтриване
  2. Еее, браво! Как все такива ги измисляш - уникални и вкусни! Ще си я ,,заплюя" за догодина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Бони :) Ще се радвам да ти хареса! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Не обичам страшни филми, ограничавам и сладкото, но ме кефиш ти, ентусиазма ти, историите ти, музиката, която слушаш, винаги ми става свежо и готино като чета някоя твоя рецепта. Да не ти пука за негативните и мрънкалковците! Можеш да пратиш една торта към Враца ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изпращам много сърдечни прегръдки и благодаря за коментара. Няма нищо лошо да имаме различния, стига да не ни пречи да се държим като хора ;) благодаря за така позитивния коментар още веднъж, Анонимен и за сега една виртуална торта лети към Враца!

      Изтриване
  4. Браво Люска, великолепна е тортата 😍 хич не им обръщай внимание на хейтърите, никакъв вкус нямат. Дори и аз получих една ядосана емотиконка под поста ми с хелоуинските ми бисквитена за тази година 😂 изненадвам се как хората ще решат да обиждат нечий труд. Както Мортиша казва "Нормалното е илюзия. Това което е нормално за паяка е хаос за мухата"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анди :) И ти и Мортиша сте много прави! Прегръщам те силно и ти благодаря за това, че намина п.п. Сладките ти бяха чудесни!!!!!!

      Изтриване
  5. Отново страхотна. Тесногръди хора винаги ще има, те не разбират, че това е просто повод за творчество. Не ги мисли, продължавай да радваш онази част от нас, които чакат всяка нова рецепта.
    Поздрави за това, което правиш ❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Айше! Знам, че си има хора, които ме харесват такава каквато съм и аз пиша за вас - такива каквито сте - интелигентни, позитивни и с въображение! Прегръдки от сърце!

      Изтриване
  6. Слънчо,здравей,наминавам както винаги,за да ти кажа,че си УНИКАЛНА,one of a kind,на турски също ще го кажа,все пак турчин съм си избрала за мъж, колкото и да не харесвам някои неща;)),sensin,canim,muhtesemsin,което ще рече пак, "ти си!,"великолепна си";))). Наистина да ти дреме на метлата,Люсе,народът съвсем е откачил и си е загубил тотално арт-чувството,и способността да каже на някого "браво" за положените усилия и страхотната фантазия.Онзи ден една зомбирана като мен мамичка;)) щеше да ме претрепа пред кабинета на доктора,когато беше дошъл нейният ред,пък сестрата ме извика да вляза преди нея,че съм само за бележка,а бях с бебето в ръце и със средната от трите ми девойки. Ей,не знам кой го беше казал,но в такива моменти много вярно ми звучи (за съжаление!),че може да сме много малък,но за сметка на това изключително злобен народ:((... Разбира се,не слагам всички под този знаменател,то се вижда и от предишните коментари,че повечето от хората все още имат очи за оригиналното, красивото,творческото,и,Слава богу,че е така!;)Обичам те,страхотно страховита тортичка си спретнала,машалла;))) Благодаря ти и за днешното включване от цялото си сърчице;)Целувки от Сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сърдечко! напоследък нямам никакво време да пиша, че дори и коментарите в блога изостават. Не мога да оставя обаче милите ти слова без отговор, колкото и късно да успявам да отговоря. Не обръщам вече внимание на думите на хората, знам че изкуството отдавна е занемарено в тази страна под каквато и да е било форма, но затова и сме и на този душевен хал. Все ще има хора като мен ( и теб) дето ще даваме своя дан за каузата, пък всъщност твореца не твори защото иска да бъде похвален, а твори защото не знае как да спре :) То си идва отвътре! Прегръщам те мила! надявам се всичко при теб да наред и даже чудесно!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...