Неуморна съм знам, но какво да направя когато вдъхновението връхлита. Tези дни ви затрупах с кое от кое по-изкушаващи предложения, а сега ви поднасям за капак и торта, която ще съжалявате, ако не опитате. Още повече, че е доста лесна за направа, а толкова ефектна. По случай днешния Димитровден, се вдъхнових от традицията на масата да има блага питка с ябълки. Реших моята блага "работа" да е торта направо и то със златна ябълка - като българската народна приказка, тъй като ще честваме български народен празник. Пък и е петък! Двоен празник направо! Ако днес не ударите чаша вино, няма кога.
Днес успях обаче да науча и нещо ново, което не заех като старовремешна традиция и то е, че в началото на XX-ти век на този ден е имало пазар за слугини за богаташките семейства в София. Малко като Downton Abby работа - слугини, интриги, любовници и т.н. Научих за тази интересна традиция в миналото от Райна Костенцева, автор на книгата "Моят роден град София " , като откъса касаещ традицията може да видите публикуван тук.
Може да си кажете "Люси, сега защо ни заминаваш с това?!", но аз съм си любознателна по природа и винаги ми става приятно като науча нещо ново, особено за такива големи празници като Димитровден, за които смятаме, че знаем всичко.
С днешната рецепта няма да ви карам да слугувате в хукната, защото ще стане много бързо, че даже използвам и готов пудинг - карамел, за да ви улесня работата. Толкова е вкусна, че ще стане една от любимите ви рецепти и повече няма да се чудите къде да похарчите останалите ви ябълки. Рецептата си харесах от тук и се получи чудесно още от първия път. Защото е празнична добавих повечко ром за вкус, който знаете много върви с карамела и ябълките, но ако я правите за деца, може да го пропуснете или замените със сока на компот.
Няма да се бавя много, че празник ни чака, а ако не сте измисли десерта за днес ще ви трябва точно такава рецепта, която става за нула време. Вижте какво ви трябва:
Необходими продукти:
За блата:
4 бр. яйца
100 г захар
50 г царевично нишесте
70 г брашно
За крема:
1 бр. пудинг Др. Йоткер Карамел / Бадеми *
Около 1 кг ябълки
1-2 с.л. захар
2 с.л. вода
сокът на един лимон
1 пак. желатин
За ганаша:
350 мл сладкарска растителна сметана
300 г тъмен шоколад
Още: жълта ябълка
запечени филирани бадеми
ром / захарен сироп/ компот за напояване
*( за него ни трябва 400 мл прясно мляко и 3 с.л. захар)
Заточваме като загряваме фурната на 150 градуса и поставяме кръг хартия на печене в леко намаслена, форма за торта с размери 24 см на дъното.
След това приготвяме блата. За целта разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем.
Махаме купата от миксера и пресявайки постепенно бъркайки, бавно и внимателно интегрираме брашното и нишестето, което сме смесили предварително.
Изсипваме във формата и пъхаме във фурната да се запече за 20-30 минути. Когато е готов, изваждаме да се охлади постепенно и напълно.
През това време измиваме, обелваме и нарязваме ябълките на средно до малки кубчета. ( Аз имах повечко за изрязване, така, че не знам колко точно използвах като количество накрая)
Слагаме ябълките в подходяща тенджерка и прибавяме захарта, водата и лимона. оставяме ги да покъкрят малко докато поомекнат леко, а през това време се захващаме с основаната част на крема.
Приготвяме пудинга спрямо съдържанието на опаковката, като рецепта посочва той да с приготви с 400 мл мляко, а не 500. За мен това е по-скоро въпрос на вкус, тъй като слагаме и желатин и няма какво да ни притеснява. Аз се спрях на пудинг с вкус на карамел, но вие може да изберете шоколад, ванилия или пък ако попаднете на такъв с вкус на бадеми.
Накисваме желатина според инструкциите на опаковката в малко студена вода за да набъбне.
Когато пудингът ни се сгъсти, дърпаме от огъня и прибавяме набъбналия желатин и бъркаме докато се разтвори напълно, а след това и ябълките. Ако има много отделна течност от тях, не я слагайте. Разбъркваме добре отново :)
Изстудения вече блат разрязваме на две по хоризонтал с помощта на дълъг нож и поставяме едната част на дъното на същата форма.
Сиропираме с малко течност по желание - малко ром, захарен сироп или компот.
Изсипваме крема и завършваме с втората част на блата.
Така сглобената торта оставям за кратко на стайна температура, преди да я приберем в хладилника, тъй като не бива да прибираме топла храна в хладилника.
Докато тя стяга, се заемаме с ганаша. Него приготвяме по традиционния начин като в касерола оставяме сметаната да загрее до точка на кипене, а след това дърпаме от огъня и прибавяме начупения на ситно шоколад. Оставяме една -две минути, а след това разбъркваме, най-добре с телена бъркалка или силиконова шпатула, докато получим хубав, ласкав шоколадов сос, а след изстиването му и крем.
Златната ябълка пък измислих в поселения момент, като използвах една по-малка жълта ябълка, която напръсках със златен ( ядлив) спрей, а след това поръсих и със златна захарна украса.
Сигурна съм, че на фона на шоколада и една добре полирана и намазана с олио жълта ябълка ще ви свърши работа, но в името на творчеството, аз давам всичко от себе си :)
След като тортата бе готова, я махнах от формата и измазах първо добре с половината от ганаша. С другата половина започнах да рисувам завъртулки около ябълката, без особена идея какво точно искам да постигна - в къря на краищата ми хареса, тъй като не беше съвсем типичната украса.
Завърших всичко с украса от леко запечени на сух тиган фалирани бадеми, които още повече обогатяват вкуса на тортата.
Сигурна съм, че ще може да ги замените и с други ядки, тъй като ябълките обичат и орехи например :)
Не мога да спра да й се любувам, защото едно от най-задоволителните ми чувства след целия труд, намацана кухня и рошава главура в края на деня ми е като видя тази красота на масата.
Какъв би бил животът ни, ако се лишаваме постоянно от нея ?!
Пожелавам ви един прекрасен празник, кратък работен ден, спокоен уикенд и много, много сладки моменти <3
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Изкуство - с чувство! И носи толкова позитивно послание... като топлата Златна есен навън! 🍂🌰🍁
ОтговорИзтриванеКога нанасяме ганаша и След колко време е готова за хапване тази прелест?
ОтговорИзтриванеГанаша нанасяме след като тортата е стегнала и смея махнали от формата. Тортата е готова за хапване веднага след това, но за колко време ще се охлади и стегне зависи от доста фактори, но да кажем 2-3 часа. Поздрави сърдечни :)
Изтриване