понеделник, 28 октомври 2019 г.

Панна кота "Очи" за Хелоуин / Halloween Panna Cotta Eyeball Recipe


Добре дошли отново в Адската седмица в блога ми, приятели! Знаете, че дни преди Хелоуин в страничките на тази виртуална книга става мазало от всякакви страшно вкусни, страшно-страшни и страшно-оригинални идеи и рецепти. 

 Днес съм хвърлила око на един невероятен сладкиш, който освен ужасяващ е и bloody damn tasty. Представям ви своята невероятно вкусна панакота " Очи": 




Вдъхновението за рецептата видях видя в нета, но без рецепта, затова и бързо се амбицирах да си създам такава. В края на краищата, има ли по-лесно нещо пот панна кота - желираният десерт, който трудно може да не се хареса на някого. Е, в моята форма ще е по-лесно, тъй като знам, че ще има доста хора, които да впрегнат фрустрацията си от тазгодишните избори към мен и манията ми по Хелоуин. 

Да, знам, че не е български празник и ако трябва всяка година да ви показвам, че за мен това въобще няма значение, така да бъде. 

Любовта и щастието за мен нямат религия, пол, националност и т.н, затова и тези мигове от живота ми няма да имат. 

Може според много баби да имам нужда от специализирана помощ, но аз пък ще се притека на помощ на тези от вас, които споделят ентусиазъма ми към филмите на ужасите, карнавалите, и въобще да превръщаме страшните неща в страшно смешни неща :) 


Превърнах и тази обикновена панна кота в супер вкусен десерт и повярвайте ми, наистина бе такъв, а ето как го направих: 

Необходими продукти: 
300 мл течна сметана
300 мл прясно мляко
1/ 4 ч.ч. захар (може и мед) 
1 пак. ванилия
1 пак. желатин ( или толкова колкото пише, че е необходимо да желира 500 мл течност) 
2 бр. киви
малко течен шоколад
пюре от малини ( или други червени плодове) 

Започваме като в купа смесваме млякото и сметаната. Прибавяме и захарта. Слагаме на котлона да заври, а през това време накисваме желатина в малко студена вода, както е написано на опаковката.

Обелваме кивито и режем резенчета от него, като използваме по-средната част на плода, за да може  "очите" да са еднакви по големина. 


Слагаме по едно от резенчетата на дъното на силиконова формичка или пък чашка.
След като млечната смес тръгне да завира, дърпаме от огъня, прибавяме ванилията ( или друг аромат) и набъбналия вече желатин. Разбъркваме го в горещата смес, докато се разтвори напълно. 

Изчакваме една-две минути да се охлади леко и изсипваме малка част от тази смес върху кивито. Прибираме ги в хладилника да стегнат. По този начин, запечатваме кивито, така че не рискуваме да "литне", ако сложим цялата смес наведнъж и кивито ни е по-леко.


След като стегне, го изваждаме и пак сипваме от млечната смес, втори път. Тя ще седи още топла, тъй като е по-голямо количество. За да не прави дупка във вече стегналия крем, като наливате от топлата панна кота, може да я изливате първо върху обърнатата страна на лъжица.
Това е добър трик за всички видове желирани десерти, където редувате няколко желирани смеси. 

Приберете в хладилника и оставете да стегнат за няколко часа. След като са готови, обърнете върху подходяща чинийка и украсете.


Аз го направих с помощта на малко шоколадов топинг ( домашно направен), който ползвах за "зеницата" и пасирани малини за "кръвта". Винаги имам една кутийка във фризера за всякакви украси, дресинги и т.н.

Съвет: Под кивито може да желирате малко вода, за да има този стъклен ефект, но това е за по-напредналите от вас. Ще ви бъде по-трудно да определите количествата желираш агент за толкава малка част течност, пък и може би ще  е по-трудно за украсяване на зеницата, но не и невъзможно. Тогава обаче ще имат още по-реалистичен вид!




И така, не ни остава нищо друго освен да почнем да си хапваме и бъдете сигурни, по-УЖАСНО вкусно нещо едва ли сте яли скоро :) 

До нови срещи, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...