Няма да е петък, няма да съм, няма да е блогът на Люси, ако изневиделица не ви стоваря неустоима торта за правене точно за почините дни, когато вече сте решили, че ще си отделите време за почивка, кърпене на чорапи и например тотално безсмислена епилация.
(Ако не знаете, епилацията е обратното на изолация, а точно от това ще имаме нужда през предстоящите студени седмици. )
Вместо да се облепвате с гипсокартон, просто си хапвайте вкусно и здравословно, така че от време на време да може да си позволите и нещо ето такова - безмилостно жестока мексиканска торта "Трите млека".
Някои от вас ще я сравнят с други десерт, и дори торта, която самата аз правих преди време, но сега е ред на тази чудесия на чудесата в пълният й блясък. Виновникът за този десерт този път не е познат за мен човек, а клип на Buzzfeed, на който попаднах преди време.
Част от рубриката им, в която обикалят различни ресторантчета за хапване, Стивън и Андрю тестват едно ястие на три различни цени - евтино, изгодно и безумно скъпо, а след това избират кой е бил любимият им от тях. Много често не това, което е най-скъпо всъщност е било най-вкусното, колкото и скъпи продукти да има него.
Истината е, че дълбоко в себе си всички ние искаме ястия, които да ни пълнят душата и да ни карат да се чувстваме като в прегръдката на баба, пък било то да са пропити с мазнина и захарен сироп :)
Та в тази серия, Андрю и Стивън опитваха три вида торти на същия принцип и накрая макар да отдават заслуженото на всяка от тях, ясно си личеше, че фаворитът е точно тази супер семпла и истинска мексиканска торта "Трите млека" с плодове.
Сочна, сочна, сочна е думата, която я описва най-точно, а три пъти е казана, защото само веднъж не е достатъчно да обясни точно колко сочна е всъщност тя!
Сочна, сочна, сочна е думата, която я описва най-точно, а три пъти е казана, защото само веднъж не е достатъчно да обясни точно колко сочна е всъщност тя!
В клипчето тортата, която опитваха беше с микс от горски плодове, но аз има у дома свежи праскови и реших да използвам тях. Макар сезонът им да приключи, споделям тортата защото вярвам, че може да я направите с различни видове плод, а свежите праскови може да замените с такива от компот. Смятам, че ще и отива много манго като това ще е следващия вариант в който ще я направя.
Тортата е толкова мека, че може да се яде с лъжичка, а всяко парченце от това пухкаво облаче ще изпълни устата ви с експлозия от вкусове и сокове. Направо си покапах клавиатурата. Но за да не ви бавя повече, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
1 ч.ч. / 125 г брашно София мел Класик
5 бр яйца
200 г захар
80 мл прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1 щипка сол
1 бр ванилия
За сиропа:
230 мл евапорирано мляко (течното неподсладено кондензирано мляко)
270 мл кондензаторно подсладено мляко
60 мл течна сметана
За декорация:
Около 600 мл течна сладкарска сметана
Около 600 мл течна сладкарска сметана
2-3 с.л. захар
400 г ароматни плодове ( праскови, горски плод, манго и т.н)
Тората сама по себе си се прави много лесно, но аз нащрапах повечко снимки, защото знам, че така се чувствате по-сигурни за всеки етап от процеса. Започваме като разделяме белтъци от жълтъци. Първо разбиваме на твърд сняг белтъците и солта със 100 гр от захарта.
Изваждаме ги в друг съд, а в съшия слагаме жълтъците с останалата захар и ги разбиваме до побеляване.
Прибавяме към тях ванилията, бакпулвера, млякото, и половината от брашното. След като всичко стане на еднородна смес, започваме да прибавяме постепенно от разбитите белтъци, като разбиваме на ниска степен с миксера или бъркаме бавно на ръка за да запазим въздушността на сместа. Постепенно пресяваме и останалата част от брашното. Може да добавите цялото брашно към жълтъчната смес, ако така ви е по-лесно, но аз искам да направя възможно най-въздушен блат.
След като сместа е готова, я прехвърляме във форма за торта с махащи се стени с размери 25-26 см. На дъното сме сложили хартия за печене в кръг, като и нея и стените намазваме с олио.
Пъхаме блата да се печене на 150 градуса с обдухване и се заемаме със соса за сиропиране.
В купа с смесваме кондензираното мляко, евапоризираното мляко и сметаната. Може да замените последното е прясно мляко, а евапоразиринато мляко може да заменените с кондензирано мляко, което не е подсладено или е много течно.
Кондензираното подсладено мляко е тежко само по себе си и ще го познаете в магазина, защото като вдигнете консервата ще я различите по това, че няма да искате някой да ви метне с нея. :)
Казвам го защото на пазара има подсладени кондензирани млека, но те са все пак течни и се чуват как се "плискат " в консервата. Моите консерви бях сложила в шкафа и от топлината се бяха "посварили: това лято, затова имат лек карамелен цвят, но така пък стана още по-вкусна тортата :)
Разбиваме ги добре в купата.
След като блатът е готов и изстине, го разрязваме на две. Слагаме едната част отново във формата за тортата и го напояваме с половината сироп. Слагайте щедро и смело Като натиснете с пръст да излиза течност отгоре.
През това време в миксера нека се бърка сметаната със захарта на твърд сняга, а отстрани си подгответе и измитите и нарязани плодове.
Сложете сметана върху блата, после от плодовете, а отгоре пак сметана. Накрая завършете с втората част на балта, която също синкопирайте. Може да го направите директно върху плосък поднос, така че да го приплъзнете върху тортата лесно, тъй като ще е вече мокър и тежък.
Украсете тортата по желание, като дори само сметана и плодове ще е достатъчна за да подчертае тази вкусотия ;)
Аз добавих и едни бисквитки, които си нося от Холандия и така и не мога да им се наканя да ги изям просто ей така. Затова пък с тортата си паснаха идеално.
За да ви покажа колко е сочна, направих тава гифче като прокарвам лъжичката по блата и ясно се вижда как изтича невероятния сироп на тортата.
Веднага след това трябваше да направя тест-хапка, за да се убедя, че е станала като хората и от там насетне нищо не помня. Свестих се един час по-късно, приятно дремнала на дивана, изяла две мощни парчета и потънала в неземно блаженство.
Надявам се да съм ви убедила вече, че човек заслужава такава почивка и удоволствие и понякога трябва да запретнем ръкави за един час, а после да се чувстваме като царе с дни :)
Нямам търпение да науча за вашите варианти и отзиви, а аз отивам да си отрежа парченце, преди съседите да са научили, че пак има торта :)
Усмивки,приятели!
Благодаря ви, приятели!
Бихте ли обяснили какво е "евапоризираното мляко" (дори Google не знае). А тортата е супер изкушаваща!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, има доста информация в гугъл, просто напишете на "evaporated milk". С повече от половината отстранена вода, текстурата на изпареното мляко е малко по-гъста и кремообразна от прясното мляко. Ето защо често се използва за подобряване на кремове, замразени десерти, пълнеж за пай и богати сосове. Може да закупите от Метро, Билла и Кауфланд или като го замените с течно кондензирано мляко. Поздрави :)
ИзтриванеЕее,,изтрепа рибата", както се казва! Тооолкова вкусно изглежда, че и така си я описала... ох, ще се прави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Бони! Ще се радвам да споделиш впечатления ;) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте , може ли да ми кажете дали трабва да сваря кутиките със кондензираното мляко, евапоризираното мляко? Преди да приготвя сиропа. И ако трабва да се сваряват колко време трабва да се сваряват?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Не, няма нужда да варите нито една от консервите, използват се направо както са закупени. И все пак, ако искате сиропът да има по-карамелен вкус, може да ползвате варено подсладено кондензирано мляко, но за да си спестите варенето на котлона три часа и половина, и целия ток, по-добре си купете направо готова такава от Биллата или някой руски магазин, само няколко стотинки разлика от несвареното. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси, презентацията и описанието на тортата е трепач, винаги се хиля на гифчетата. Но понеже в къщи не сме големи почитатели само на сметаната, кажи дали има вариант за друг крем, който ще пасне на сочните блатове. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Нели :) Винаги може да измажеш тортата с вкусен шоколадов ганаш или домашен крем, каквото ви допада на вкуса. не бих казал , че е придирчива тортата, може би не бих препоръчала само маслен крем, тъй като е подходящ повече за друг вид торти :) Даже и маскарпоне може да "й турите" , ако го обичате :) Поздрави и усмивки!
Изтриване