сряда, 31 юли 2019 г.

Пица от тиквички ( кето, без глутен) / Zucchini Pizza Crust


Тази седмица ще ви вталявам, то се е видяло. И вас, и мен, и не защото съм решила да се впрягам да отслабвам в края на лятото ( то ойде коня у ряката, както се казва), ами защото така ме мързи, че две не виждам. Не ми се пуска печката за повече от десет минути, а ако има как пък въобще. Само на разядки и салатки обаче не се живее и днес ще хапваме пица. Да, ама имаме тиквички за изразходване в хладилника и пълнa липса на желание от моя страна да се занимавам с пърженето им. Освен това половинката не яде тиквички официално ( за сега), но понякога успявам да го прилъжа, ако сготвя нещо наистина много много вкусно. Е, днешната пица е точно такава!



Освен, че е без глутен, е подходяща и за кето диета, и въобще повечето по-здравословни диети, където все пак ти позволяват да ядеш и храна освен собствените си чувства и молитви. Определено рецептата е доста лесна за правене и може да я приготвите и с участието на по-малките членове на семейството, ако имате такива. Хубаво е да включваме децата в приготвянето на храната, особено когато тя е от зеленчуци, защото така започват да изглеждат по-привлекателни за тях . Грабвайте рендето и да се захващаме с най-лекия, вкусен и guilt-free блат за пица, който може да си направите.



А ето какво ви трябва:
2 бр. средни тиквички
1-2бр. яйце
200 г кашкавал
сол / чеснов пипер
( по желание до 1/4 ч.ч. безглутеново брашно - оризово, кокосово и т.н) 

Още за пицата:
доматено пюре, салам, кашкавал, чушки или каквото душа поиска

Както виждате съставките са малко ориенитировъчни, но истината е, че няма как да се даде абсолютно точен грамаж за тях. Тиквичките ще са с различна големина и сочност, което ще определи грамажа им. Няма нищо страшно обаче, защото по пътя на логиката ( а ние си имаме акъл) ще се справим да си направим блат, с това, което имаме налично. Първо и най-важно, измийте тиквичките.


Рендосайте ги на ситната част на рендето, като може да го направи и някой от по-неопитните в кухнята :)  


Важно е добре да отцедим течността от тиквичките, за да може блатът да е стабилен и да може все пак да се изпече. Това може да направите като ги изстисквате в тензухена кърпа или в голяма цедка, 


както направих аз, като пристисках тиквичките на ръка. Остана ми ето толкова сок, а не изглеждаха кой знае колко сочни.

                             

След това към тях добавяме рендосания кашкавал, който може да бъде всякакъв, стига да ви допада вкуса - чедър, пармезан или каквото диетата и портфейла позволява. Аз си сложих обикновен кашкавал, едно голямо яйце, но ако имате повече смес, сложете още едно и овкусете с подправките и разбъркайте. 

Може да добавите и от безглутеновите брашна, за да заздравите сместа, тъй като въпреки всичко, тя ще стане доста по-рядка и сочна от обикновеното тесто, но аз не го правя. Като ще ям тиквички - да ям само тиквички ;) 


Оформяме я върху подходяща тава с хартия за печене на дъното под формата на пица и 


пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. Печем докато блатът хване ето такъв загар :


Изваждаме от фурната и слагаме отгоре останалите съставки за пицата, която ще хапваме - домати, салам, чушки, още кашкавал  и хайде пак във фурната да се запече за още 8-10 минути. 


Ами какво да ви кажа....друго си е да се натъпчиш, без да се намразиш след това :) 
Слава Богу, има и такива рецепти :) , та да балансират дните, в които нямам толкова здрав разум. 

Е, днес ще си хапнем спокойно, а утре - кой знае :)

Останете на линия и ще научите!

Мързелива седмица, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

6 коментара:

  1. Интересен блат за пица Люси, ще изпробвам рецептата непременно.Чудесна пица се е получила, аз не ползвам кутчуп или доматен сос, но за пица е хубаво да се ползва и сос с червени пиперки или песто.
    Поздрави сърдечни и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Обезателно ще експериментирам с пиците от този вид и ще опитам и с песто :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  2. Правих по рецептата вече 2 пъти.Много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря, че оставихте и отзивите си тук! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Сега направихме пицата. Беше феноменална,просто другия път ще оставим тиквичките да се изцеждат цял ден. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...