понеделник, 8 юли 2019 г.

Пиле Кунг Пао / Kung Pao Chicken


Опитва се да завали от сутринта, но първо, аз не съм на морето за да ме вълнува толкова времето, и второ - все още е достатъчно горещо, че да се чудя какво да си спретна за вечеря, така, че да не се налага да вися много в кухнята. 
Няколко дена вече ям само салата и честно казано вече ми се дояде месце, но да е пикантно и да става бързо. Така се сетих за тази супер бърза и вкусна рецепта за пиле Кунг Пао, което може би познавате от близкия ви китайски ресторант. Това е изключително популярна сечуанска рецепта, която съдържа само няколко основни съставки - пиле, фъстъци и люти чушлета. Може да обогатите ястието с повече зеленчуци - тиквички, чушки, броколи или да добавите нудели, но аз се спрях на този вариант. 


Знаете, че когато говорим за соев сос, за мен има само Кикоман, както и за всеки уважаващ себе си ресторант ( и домакинство ), и макар да се старая да го прилагам във все повече интересни ястия, понякога просто ми се хапва азиатска кухня и там е нужен повече от това да си измиеш продуктите :) Както някой бе казал за готвенето на уок, ако някоя бактерия  успее да оживее при тези температура, то тя си е заслужила правото! :)  
Аз сега няма да ви убеждавам да не си миете работитИ, а ще ви подтикна да си приготвите това супер вкусно, пикантно, ароматно, to die for ястие, което е не само идеално за седмична вечеря, но и за през цялата година. Прибавете каквито там зеленчуци са ви останали в хладилника и почнете да подшмъркате от сладката пикантност на ястието, което ще ви накара да се поизпотите и да изпиете доста вода! Все полезни неща за лятото! А ето и колко лесно става:

Необходими продукти:
За месото:
1 пилешко филе ( пеперуда)
2 -3 с.л. бяло вино 
2 с.л. царевично нишесте
1/ 2 с.л. бял чеснов пипер
1/ 2 с.л. черен пипер
сол

В купичка:
1-2  с.л. царевично нишесте
1-2 с.л. тъмен оцет
1 с.л. захар ( може и мед)
200 мл пилешки бульон

Още:
1 шепа фъстъци 
1-2 стръка зелен лук
люти червени чушлета 
2 с.л. наситнен чесън ( 4-5 скилидки) 
1 с.л. рендосан корен джинджифил


Започваме като нарязваме местото на кубчета и мариноваме с всички съставки за него описани по-горе. Разбъркваме добре и оставяме да се маринова така за около 10-15 минути в хладилника.


През това врем си подготвяме останалите продукти.
В купичка смесваме изброените съставки, като е добре да ги натаманите на вкус. Може да добавите повече сос, сладост или кисело, спрямо това, което обичате, но съм дала примерни количества, така че да получите приятно умерен сос.

Нарязваме на ситно и чесъна ( аз имах пресен), като за чушките се спрях на сушени. Като цяло ястието се прави по-скоро със сушени чушлета, но ако нямате, може да ползвате и пресни, но е хубаво да са червени.
Рендосваме си и джинджифила, като аз не наблягам много на него,  но ако обичате да го усещате повече, може да го нарежете и на лентички.


Загряваме в подходящ тиган мазнина ( олио/ сусамово олио) и запържваме месото. Оставате го да се запържи от едната страна до загар, без да го разбърквате и едва след това го разбърквайте.  


След като месото е готов, запържено до златисто, но все още крехко и сочно, го извадете в чиния.

В същата мазнина запържете нарязаните чушки, чесън и джинджифил, така че мазнината да стане ароматна, а продуктите да омекната и придобият лек загар. ( Даже с клечки бъркам, какъвто съм про) :) 


Тук може да добавите и фъстъците, които също ще се подлютят и запекат или да ги сложите малко по -късно, заедно с месото. 

Прибавете месото и разбърквайте всичко, като изсипете соса от купичката. 


Оставате ястието да покъкри, така че течността да поизври, а сосът да се сгъсти и да глазира всички продукти.
Поднесете го още горещо, поръсено с нарязан по диагонал  зелен лук.



Тооооолкова е вкусно, че не мога да се спра..хапвах и снимах, хапвах и снимах....
Опитайте и вие :) 

А ако искате да видите десерта, хвърлете поглед в моя инстаграм, където ви загъвам за следващата рецепта :) 
Усмихната седмица, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Пилето изглежда уникално!!! Имам вкъщи един буркан китайски черни гъби и бих искала да ги добавя към ястието, но не съм сигурна на кой етап от готвенето. ще се радвам да помогнете

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! не знам какви са тези черни гъби или поне не се сещам, но може би бих ги добавила след като запържа чесън, джинджифила и чушките, за да мога да поемат от ароматите им. И после добавя месото и фъстъците :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...