петък, 19 юли 2019 г.

Шоколадова торта с мента / Mint Chocolate Cake



Какво да кажа за моята майчица, което още не съм казала досега в публикациите си с торти, посветени за рождения й ден?! Е, ето че още една стои пред вас, защото на 14 юли тя отбелязва още една годинка към тези зад гърба си, и още една възможност да отпразнуваме съществуването на уникалната и доброта и красота, без които този свят, и най-вече моят нямаше да бъде възможен. Майчица-сенчица както се казва, а моята направо италиански четирикрилен чадър за 70 лв на морето, пазещ сянка и на съседните места и случайни минувачи. 

Истина е, майка ми е човек, който прави добрини винаги когато може, за всеки, без да има значение дали ще й се отвърне със същото, само защото сърцето и е толкова голямо, че  има място и за тези, които нямат такова. 


Мама научи и мен на същото, и макар всеки ден да рискувам да се възползват от това мое качество, зная, че красотата ще спаси света, а какво по-красиво от добрината, усмивката и любовта. 
Мама винаги е била тактична, мила и търпелива с всички, не съм я чувала никога да обсъжда приятели зад гърба им, не клюкарства, не таи злоба, усмихва се и когато й се плаче. Тя винаги изслушва терзанията на приятелите си, помага със съвети, помни и честити рождени дни и лични празници на всички роднини, опитва се да внася мир и разбирателство дори там, където има много напрежение, обича филмова музика, чете много, обожава картините и изобразителното изкуство, пази при важните документи старите ни картички от детската градина, непохватна е и може да се спъне и в парче памук, чувствителна е и плаче на филми. И едно от най-отличителните й качества е, че обожава шоколад. Сладък, плътен, черен, с ядки, течен, кадифен, с аромат на алкохол, под формата на мус, торта или крем, но шоколад във всичките му превъплащения и реинкарнации. Ето защо и нейните торти, винаги трябва да са шоколадови, но и запомнящи се. Такава е и днешната: 



Ако обичате наситеният шоколадов вкус, комбиниран с освежаващото ухание на мента, което познавате в бонбонните "After eight" например, тази торта е за вас. 
Допълнително сиропирана с домашен ментов ликьор или просто мляко с какао ( ако не искате да има алкохол), няма съжалявате за невероятната вкусотия, която ще се получи накрая. 

Излишно е да казвам, че тортата  изчезна почти веднага, което спрямо големината си е наистина постижение, а и факта, че не бяхме много хора. Всеки реши да запази обаче парченце и за вкъщи, защото не искаха да пропускат възможността и на следващия ден да си хапват от тази добре изстудена вкусотия, сутрин с кафето. Но ето и самата рецепта: 




Необходими продукти:

За блатовете: 
100 г тъмно какао
400 г захар
250 мл прясно мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 бр. яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 бр. ванилия

За крема:
200 г захар
4 с.л царевично нишесте
400 мл прясно мляко
300 мл сладкарска сметана ( може и маскарпоне) 
3-4 стръка мента

Още:
зелена хранителна боя
100 г шоколадови пръчици ( по желание) 

Започваме с направата на крема, тъй като ще ни трябва повече време да изстине, но с приготвя много бързо. Като цяло е рецептата за домашния ментов сладолед , който знаете от тук
В касерола сложете захарта и нишестето и разбъркайте. 

                             

Добавете прясното мляко и оставете на котлона да заври сместа, като разбърквате периодично, за да не загори. Кремът ще се сгъсти, и тогава го махнете от огъня.

Добавете прясната мента в него ( количеството й зависи от това, колко наситен ментов вкус искате да има крема - аз слагам доста и то домашна) и разбъркайте. Оставете ментата да пусне аромата си в топлия крем, като може да покриете крема със стреч фолио за да не хваща коричка, докато изстива. 

                             

През това време напарвате блатовете. Те са ви познати от Руската черно-бяла торта, като за целта разбиваме с миксер яйцата, захарта и ванилията.


Отмерваме си брашното в купа и към нея прибавяме останалите сухи съставки. 


В трета купичка смесете прясното мляко и олиото. Прибавете го постепенно към яйчената смес, 

                     

а след това постепенно прибавете разбърканите добре в купата сухи съставки. Разбивайте с миксера  за да се интегрират добре, прибавяйки и врялата вода, 


докато получите хубава шоколадова смес.
Разделете я на три части, като аз го правя най-лесно с везна. Отмервам общото количество на сместа ( без съда) и след това знам по колко да слагам във формата, тъй като ми е само една. 


Слагаме една трета от сместа във форма за торта с диаметър 24 см, предварително застлана с кръг хартия за печене на дъното и намаслена с олио по нея и стените. 
Пъхаме да се пече във фурната на 170 градуса за около 20 минути.
Проверете готовия блат със суха клечка тест, за да се убедите, че е изпечен добре. 
Оставете го за кратко във формата, а след това извадете върху решетка за да изстине. Подгответе формичката отново и продължете с процедурата втори и трети път.  

                             

Това определено са едни от най-любимите ми и предпочитани шоколадови блатове, защото рецептата е много лесна, не е скъпа като съставки и винаги сполучлива.


След като блатовете се охладят преминаваме към сглобяване на тортата. 
Изравняваме ги с нож, като изрязваме където има подутини и  запазваме изрезките, защото ще ни трябват за по-нататък.
Слагаме първия блат в същата форма и сиропираме с ментовия ликьор, който сме разтворили в малко топла вода. Количеството на алкохола ще оставя вие да прецените за себе си :) 

                             

След това идва време за крема, който правим там на място. Разбиваме сладкарската сметана ( ако не е сладка или пък обичате да има повече захар, напарвате го с 3-4 с.л. захар в нея) на сняг, като постепенно добавяте охладения вече ментов крем, от който сте махнали клонките. 

Оцветете с хранителна боичка в зелено ( аз ползвах и от естествените, но нямаше много наситено оцветяване - предполагам, че трябва да се сложи много по-голямо количество) като такава на прах или гел ще свърши чудесна работа. Може да заместите част от сметана с маскарпоне, за още по-богат вкус на крема, но аз ползвах само растителната сметана този път, тъй като исках да имам обемист крем, който да ми стигне за украсата, която бях намислила. 

                             

Към крема прибавяме част от изрязаните блатове, които сме натрошили на ситно - около две пълни шепи. Добавяме и тъмни шоколадови пръчици за да засилим вкуса на "Страчатела".

Сложете част от крема върху сиропирания блат и след това продължете по съшия начин до край : блат, сиропирене, крем. 


Запазваме част от крема за украса на следващия ден, защото тази тОртелинка ще спи тази нощ в хладилника ;) 
И така, на следващия ден, изваждаме тортата от хладилника, измазваме я със заделения от предния ден ден и украсяваме. Заливаме тортата с шоколадов ганаш, а в средата й поставяме три топки, оформени от шоколадовите изрезки от предния ден. Намазваме ги и тях с крем и слагаме по една фунуйка от сладолед върху тях, като аз ги изрязах с нож, за да не са твърде големи и да се поберат на рафта в хладилника. 



Още малко украса с листенца свежа мента и шприцован крем по ръба на тортата и готово.
Това е една истинска фантазия!


Толкова бях въодушевена от направата на тази торта, защото носи не само настроение с лятната си, свежа, но и шоколадова визия, но и заради това, че я направих за най-скъпият човек на земята за мен - моята майка!
Мамче, бъди ми жива и здрава, много щастлива и нека животът ти става все по-приказен и да сбъдваш мечтите си с лекота. Обичам те!

Обичам и вас, скъпи приятели-читатели и благодаря, че споделихте този семеен празник!

Разхлаждащ, летен уикенд ви пожелавам! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


 

12 коментара:

  1. Мило Люси,да ти е жива и здрава мама,нека доброто й сърце бъде все така изпълнено с любов и грижа,нека има много радост в дните й,горд родител на прекрасни дъщери!;) Много прегръдки и целувки!;) Прекрасна торта за прекрасна майка,от една прекрасна дъщеря!;)С много обич, Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Мартеничка! Много здраве и живот за всички любящи мами, включително и теб!

      Изтриване
  2. Люси,
    толкова добре си характеризирала качествата от характера на майка си,че просто няма какво да се добави.Още дълги години да сте заедно, да се радвате на щастливи мигове, да творите заедно в кухнята.Защото знам,че предлагаш в блога и нейни рецепти.Да ти е жива и здрава.
    На многая и многая лета !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за прекрасните думи и пожелания, Лени! Прегръщам те и да ти се връщат десетократно!

      Изтриване
  3. Обожавам шоколад и мента. Прекрасна торта както винаги. Да ти е жива и здрава и благословена маминка. Още дълги години да ви радва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Милена! И за мен е любима комбинация! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Ще я направя, Люси, обещавам! Прегръщам идеите ти и теб!Живи и зарави и двете с мама!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря,Люси,честит празник и на твоята майка,здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за топлите пожелания! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Здравей, Люси! Реших да опитам да приготвя това шоколадово-ментово изкушение, но не ми допадат шоколадовите пръчици, мога ли да ги заменя с черен шоколад?

    Поздрав,
    Галя

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...