понеделник, 22 юли 2019 г.

Паста Патафри или как да си направим пухкавата панировка от Хепи / Cheese and Zucchini in Beer batter ( Pate a frire recipe)


Вярно е, че в тези жеги не ни е до пържене, но първо обещах на едни от моите читатели повече рецепти С и За БИРА, и второ - понякога просто се налага. Например, когато нямаме много време за готвене след работа или има неща, които е по-добре просто да се пръжнат.  Истината е, че пърженето си е вкусно лятото, ама ни се иска някой друг да ни го направи. Ето защо заведенията навън са пълни от хора седнали на пържени картофки, тиквички, сирене, кашкавалчета и какви ли не други бирени мезета, а никой не поръчва сложни ястия. Ами и аз съм сред тях,  да си призная!
Така например едно от любимото ми бирено мезе са супер пухкавите панирани сиренца, познати ви навярно от веригата ресторанти "Хепи". 
Още преди години, когато ги опитах за първи път се влюбих в тази невероятна панировка, напомняща на бухтичка, която облича кубчето сирнеце, а пък те предварително са оваляни в червен пипер.


Трябваха ми буквално няколко дена след това за да усъвършенствам рецептата у дома, а този път реших да направя и тиквички със същата панировка. Наподобяват тиквички по гръцки, така че с един куршум успях да убия не само два заека, но и трети - защото панирах и кашкавалчета.


Ястията трябва да се гарнират само със студена бира и салата от сочни, истински домати и няма да търсите друга вечеря. 
Ако и вие няма да имате много време за готвене тази седмица, а в хладилника ви се намират неща, готови да бъдат потопени в най-пухкавата и вкусна панировка, която сте опитвали, то погледнете какво ви трябва и как да си я направите:


Необходим продукти:
250 мл светла бира ( може и газирана вода)
100 мл олио ( плюс още за пърженето)
3 цели яйца
3 белтъка
сол

В тази рецепта използваме и само белтъци, така че ако имате такива, останали ви от домашен сладолед, крем Бавария или друго ( дадох доста рецепти с такива напоследък), сега  е моментът да ги използвате. Ако пък нямате, може да се обърнете към изброените рецепти, за да "похарчите"жълтъците :) 
И така:
В купа си пресейте брашното и направете кладенче.

      

Прибавете трите цели яйца и малко от олиото и разбърквайте . Постепенно прибавете от бирата и останалото олио. Овкусете със сол.

                                                  
 Прибавете разбитите на твърд сняг белтъци, като разбърквате нежно, че да се запази въздушността на сместа.


 Получава се смес като за пандишпан, супер лека и въздушна, но с ухание на бира :) 
По този повод избирайте внимателно бира, която е по-неутрална или ви допада, тъй като няма как вкусът и цветът й да не повилия върху сместа. От друга страна - това е чудесно поле за експериментиране с вкуса на панировката.


 Нарязваме кашкавала и сиренцата на кубчета, като вторите овалваме по желание в пикантен червен пипер. 
Аз нарязах на тънки ленти и една малка тиквичка, като поставих лентите да поседят в студена вода докато пържа млечните хапки :) 


Потапяме всяко кубче в панировка, най-добре с помощта на лъжица и след това изсипваме в горещо олио, като не препоръчвам да пържите на максимална температура. По скоро на две-трети от мощността на котлона, в маслена баня.


Оставете да се изпържат от всички страни до златисто, а след това извадете с решетъчна лъжица и отцедете за кратко върху кухненска хартия, за да попият мазнината. 
Продължете така и с останалите продукти.


 Тиквичките панираме по същия начин, като ги изваждаме от студената вода непосредствено преди пържене.
Сиренцата може да сервирате с някакъв сос, макар аз да ги обичам най-вече натурални. Пикантния пипер отвътре им е достатъчен.


Имайте предвид, че от тази доза излиза доста голяма панировка, така че може да се опиатите да я намалите или просто се подготвите повече продукти - защо не и вкусни пилешки хапки :)
Аз се отдадох на вегетарианска вечеря с горещи сирена, разтегливи кашкавалени хапки и хрупкави тиквички,


които поднесох с вкусен сос от кисело мляко, чесън и копър. 

Опитайте и вие!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

14 коментара:

  1. Дали бялото брашно може да се замени с друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария :) Не съм опитвала, но би трябвало да може да се замени, но ще има промяна в панировката разбира се :)

      Изтриване
  2. Чудесно изглеждат, а и вече съм сигурна в рецептите ви от опит ! Благодаря Ви !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милия коментар, Непознат! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Благодаря за прекрасно изложената рецепта Люси. Само ще добавя, че с дадените продукти сигурно ще ми стигнат за 2кг сирене или 6 тиквички. Аз направих с 2 яйца + 2 белтъка и употребих половината за 2 големи тиквички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала, Вероника!Наистина е голямо количество планировка, но всеки ми споделя различни количества продукти, които е успял да панира. Благодаря, че сподели и твоя опит, тъй като вярвам, че ще е полезен за всеки. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Здравей, Люси, чудесна рецепта, излязоха ми точно като в хепи :)
    Поиграх си с количествата и бих искала да споделя откритията си за други като мен, които искат да панират 300-500 гр кашкавал.

    Първи опит:
    85 гр брашно
    85 мл бира/ газирана вода
    35 мл олио
    1 яйце
    1 белтък
    сол
    С тази панировка панирах 500гр кашкавал.

    Втори опит:
    50 гр брашно
    50 мл бира/газирана вода
    10 мл олио
    1 жълтък
    1 белтък
    сол
    Тази панировка ми беше достатъчна за 200 гр кашкавал, а и остана! Освен това според нас се получи доста по-вкусна като не използвах по 2 белтъка на жълтък.

    Още някои наблюдения ще вметна само:
    - кашкавалчетата се ръсят с шарена сол, а не с червен пипер
    - аз правя панировката с газирана вода, пак става вкусна и по-лека
    - хубаво е да престои поне час в хладилника, става още по пухкава и по лесно се работи
    - ако има останала я изсипвам директно с лъжица в олиото, получават се изключително хрупкави бухтички, които ръся със захар и канела.

    Надявам се да помогна и на други фенове, които са се мъчили с тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и супер благодаря, че сподели своя опит и наблюдения. Вярвам, че ще бъдат полезни и за други! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  5. Люси, привет! Подобна панировка съм правила преди години и си беше катастрофа. Вече 2 пъти в рамките на 10 дни правя по твоята рецепта и съм много доволна. За по-малки количества просто деля продуктите на 2 или 3. От мен, като добавка, на база проба-грешка мога да добавя, че нарязах парчета кашкавал на кубчета и ги замразих за няколко часа. Така нямах проблеми с изтичането им по време на пържене. Сравнително злоядата ми дъщеря вече им е фен. Благодаря ти! Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за милите думи, Станислава! Поздрави на теб и дъщеричката :)

      Изтриване
  6. Здравей Люси.Мога ли да панирам риба с тази паста и какво време за пържене ще ми отнеме?Томи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Томи! Мисля, че ще може да панираш бяла риба например на хапки и ще отнеме колкото сиренцата. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...