четвъртък, 4 юли 2019 г.

Домашен ликьор от мента / DIY Creme de Menthe Recipe


Върнах се от гостуването си в прекрасния и любим за мен Пловдив и вече втори ден не мога да се наканя да захвана работа като хората. Това да си направиш два дни почивка насред лятото си е половин дявол. Все едно да вкусиш свободата и пак да се затвориш в "килията" на ежедневието и "агонията" по очакването на морето.

 Хич и не искам да звуча песимистично, особено след това незабравимо преживяване в претоплия Пловдив, но както съм ви споменавала не веднъж, аз всяко лято съм прекарвала там като малка ( на гости на леля ми), затова и ми е като втори дом - свикнала съм и с жегата, и с комарите и с думи като "тилифон". 

Използвам възможността да благодаря на всички читатели-последователи, които дойдоха да ме гледат, да се запознаем, да се снимаме и ако искате да видите няколко снимки от събитието, в което взех устие може да направите ЦЪК тук и да разгледате галерията в страничката ми във фейсбук. 

Сега обаче, трябва да си продължа с обещаните рецепти, а те не са една и две и макар лятото да е сезон за диети, аз не отговарям за тях, а за доброто настроение и хубавата храна. Днес ще наблегна по-скоро на първото, защото няма как да не ви удари по-хубаво настроение, пък било то и по време на работната седмица, ако си спретнете един страхотен, разхлаждащ домашен ментов ликьор. 
За никого не е тайна, че обичам вкуса на ментата, помните моя безумно вкусен ментов сладолед "Страчатела" от тук, а скоро ще ви предложа и друг десерт, който да ви завърти главата на същата тема. 

От село винаги се връщам с една торба мента, която консумирам по всякакви начини. Единственото по-хубаво нещо от студен ментов чай, с лимон и джинджифил в хладилника, след като се прибереш от работа е само една добре изстудена бутилка от днешния ликьор. Затова  и няма да ви убеждавам много, наливам по чаша и ви споделям рецептата, която адаптирах от тук. Ето я и нея:


Необходими продукти:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. ракия/ водка
няколко стръкчета свежа  мента
зелена боя ( по желание) 

Опция: Още 1/2 ч.ч. вода за разреждане на сладостта 

Рецептата е толкова лесна, че няма нужда от стъпка по стъпка. Просто сварете захарен сироп от посеченото количество вода и захар. След като захарта се разтвори напълно, дръпнете от огъня, оставете леко да се охлади  и прибавете алкохола и ментата. Разбъркайте няколко пъти и оставате така да преседи няколко минути, докато ментата овкуси сиропа добре. След това прецедете сместа и може да разредите с още вода по желание, така че да получите ликьор с необходимото количество сладост. Аз добавих още, тъй като ми беше твърде сладък, а също така и зелена ядлива боя, за да има характерния за ликьора цвят. 


Пресипете в подходящи шишенца и съхранявайте на хладно място или в хладилник за най-добър вкус! 
Имам шишенце мента и от миналата година, която все още си е така вкусна и нищо й няма, така че мога да кажа, че този вид "сокче" е много трайно! :) 

Опитайте го и вие и не забравяйте да ми пишете с вашите впечатления от рецептата. 
п.п. В инстаграм вече съм ви показала следващата рецепта, която също ще ви разхлади!


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...