понеделник, 8 април 2019 г.

Свинско "Жулиен" / Pork julien


Очаква ни дъждовна седмица или поне в моя край :) Затова пък навън ще се раззелени още повече и скоро ще се радваме на една красива, зелена пролет. Всеки ден наблюдавам черешата на съседите, която е точно под моя прозорец. Само за седмица премина от малки, красиви цветчета, до първите светло зелени листенца, а днес като станах вече беше накичена с големи, черешови листа. Птичките пеят все по-силно и ако тази идилия ви се струва малко пресилена за понеделник и мрачното време, мога да ви кажа, че макар да съм настинала и не съм спала добре от дни, животът е хубав! 
Обичам смятана на сезоните - тя е като необходимата промяна в живота ни, която искаме, не искаме се случва, но сме благодарни, когато стане. Точно когато зимата вече ме е изтощила до степен, че приличам на някакво загубено в гората йети, с крака не познали епилираща ласка, пролетта се намърдва набързо и ме спасява от "зимния сън". 

Точно когато почна да й се радвам с всичките марули, репички и ухание на люляк, започва и сенната ми хрема, която най-лесно се лекува на морето, което ей го на, и то се задава. 
След като и лятото ( и парите) ни са към края си, пристига есента с желанието за почивка и ухание на печени чушки и следобедна дрямка на дъждовно време. И докато се усетим - пада първия сняг и хайде около камината, радиатора, конвектора, краката на любимия и се готвим за сладко дебелеене и ухание на канела. 
Малко са нещата в живота, които да не може да погледнеш по по-красив и пъстър начин, дори и да не са толкаво очарователни първоначално. Всичко зависи от въображението ни, любовта в сърцето ни, а понякога и чувството ни за хумор. 
Така днешното ядене например е едно от тези, които не се ползват с голяма визуална очарователност, но кой може да откаже на свинско жулиен?!

 По-вкусно от сочни парченца месце може да бъдат само сочни парченца месце в ароматен сметанов сос и да - това е яденето, за което ще говорим днес. За мен по-предпочитан вариант е пилешкия ( рецепта тук), но за господата в моя живот - това е рецептата със свинско месо. Прасето си е прасе, разбирайте го както щете :) 

Вярно, ястието често няма вид, но с малко въображение му придадох отново един пролетен облик, който заедно с месото бе унищожено за нула време, да ми се чуди човек на акъла защо си губя времето да го украсявам :) 
Предлагам ви това жулиенче за седмична вечеря, времето няма да е най-топлото, което прави свинското идеален избор, а ако е се наяждаме  с нещо, по-добре да е с месо, вместо с леб !
 Е, някои от нас обичат да топят залъци във вкусния сос, но и без тази практика съм убедена, че ще се насладите на невероятно добрия вкус на ястието. Стига толкова отлагане, ето и рецептата:


Необходими продукти:
Около 600 г свинско месо ( плешка, бут)
250 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
2-3 кисели краставички
2-3 скилидки чесън
2-3 капки лимонов сок
1/2 морков
олио
сол/ пипер
кашкавал за рендосване

Рецептата може да изпълните по различен начин, като замените морковите с гъби или пък да добавите лук - истината е, че има много вариации. Аз реших обае да разнообразя и да сложа повечко цвят и витамини  в храната, пък дано не се сърдите.
Започваме като нарязваме месото на жулиени или иначе казано - ивички.


Слагаме ги да се запържат в тиган с малко олио и се пържат докато останат на мазнина. Овкусяваме ги със сол, пипер и малко лимонов сок.


През това време нарязваме краставичките и морковите също на жулиени, като моят морков беше голям, затова отиде само половината. Нарязваме на ситно и чесъна.


Прибавяме всичко това към тиганчето с месото и ги оставяме да се запържат леко, така че да хванат цвят и вкус, но не прекалено. Хубаво е да не са супер меки.


Прибавяме накрая сметаните и оставяме ястието да къкри под капак на тих огън, докато свинското стане крехко. Проверявайте го, тъй като времето ще зависи от вида и дебелината на месото, което сте нарязали.


Някои от вас може да препрочетат да сложат и малко топено сирене или повече сметана като цяло, ако искате сосът да е гъст, но според мен така е по-добре. По-лесни е за топене, пък и го завършваме с кашкавал, който също се разтопява от горещината на соса и ястието си става достатъчно тежко.


Украсих го с малко бейби спанак, сверено яйца и чери домати и готово ;) 


Е, това е всичко, което ви трябва да знаете, за да си приготвите свинско жулиен тази седмица!

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...