петък, 25 януари 2019 г.

Меденки XXL / Honey Cookies XXL


Помните ли онези големи меденки, които си купувахме в детството от близката бакалия или сладкарница, наредени в поднос и подавани ни с парченце амбалажна хартия. Бяха просто обикновено медено кръгче, но макар твърдо на допир се топеше в устата с такава лекота.

Само половината бяха залети с шоколад, но и това беше достатъчно да ни подслади деня и колкото и подобни меденки да продаваха през годините, опаковани индивидуално, целите в шоколад и какво ли не, така и не достигаха този вкус. Или бяха прекалено меки, или прекалено твърди или имаха онзи последъх на изкуствени аромати в тестото.

Споменът за тези големи меденки не ми даваше мира, защото макар да притежавам според мен рецептата за НАЙ-ВКУСНИТЕ МЕДЕНКИ С ПЪЛНЕЖ ТУК, много исках да пресъздам и големите меденки, тъй като те бяха мекички и без да е необходимо да се пълнят. Знаех какво очаквам като вкус от тестото и мога да твърдя, че самата рецепта е пълна импровизация, като много от съставките направих на око, но после се опитах да опиша доколкото е възможно по-точно.Е, накрая се получиха  точно меденките от едно време. 


За най-добър вкус използвайте домашен мед, орехи и яйца, а за брашното се спрях на два вида - пълнозърнесто и класик на София мел, тъй като исках меденките да имат този хубав, светло кафяв цвят, без да се налага да препичам тестото и да рискувам да станат твърди. 
Освен това пък станаха една идея по-богати на фибри, а вкусът им, той е просто невероятен. Прибрах ги в кутия на масата и мога да ви кажа, че който и да намина на гости не можа да се задоволи с една. :) 


Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 2/3 ч.ч. брашно София мел Класик ( още за доомесване и поръсване)
1 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. масло (меко) ( около 160 г)
1/2 ч.ч. мед
1 ч.л. канела / 1 пак. канелена захар ( аз сложих и двете)
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца


В купа пресяваме брашната и прибавяме захарта и подправките.


Прибавяме млените орехи, яйцата, меда и мекото масло. 
Разбъркваме всичко до хомогенна смес. С дървена лъжица или още по-добре да го направите на миксера с приставка за масло, за да може да ви се омеси още по-добре.

                             

Прехвърляме тестото върху леко набрашнен плот и доомесваме с още малко брашно ( и дори масло, ако ни се получило по-твърдо), така, че да може да държи форма. 
Поръсвайки под тестото и малко отгоре, се опитваме да разточим тестото на правоъгълник с дебелина около 2-3 см или просто лист. Ако ви е по-удобно разделете на две части. Опаковайте със стреч фолио и приберете за 15 минути във фризера да стегне маслото. Така ще ви е по-лесно да работите с тесто. 
Извадете една част ( ако сте го направили като мен ) и отново върху набрашнен плот, с набрашнена точилка разточете тестото на не много тънко, тъй като меденките си бяха малко по-дебелички по онова време.
Изрежете кръгове с помощта на чаша или купичка, моят съд беше с диаметър 12 сантиметра.
Редим на поднос и отново пробираме във фризера. Пускаме фурната да загрее на 180 градуса.

                             

Омесваме отново и прибираме във фризера тази част от тестото и изваждаме следващата, с която отново правим меденки. Тъй като тестото е по-меко, работим така, за да не ни се отпуска маслото, да тръгне да ни лепне и разваля формата. Хубаво е да има повече масло, за да останат меки след изпичане, но не и прекалено, за да не се разливат при печене.

Както всеки път и тук ще посъветвам, да направите една пробна меденка, да я изпечете и ако стане добре, тогава да продължите с тестото. Ако тестото има недостатък -  твърде меко и не запазва форма, на вкус ви е не толкова сладко или ароматно, сега е момента да добавите още брашно, масло, захар или аромати.
Печем меденките за около 7-8 минути.


След като се изпекат са доста меки и ги оставяме за няколко минути да се втвърдят, преди да ги махнем от тавата, за да не се счупят. Въпреки втвърдяването си обаче, не не стават твърди като други меденки с тесто за формички.

След като са готови се заемаме с ганаша. Аз го направих от 200 мл течна сладкарска сметана и 200 г черен шоколад. Кипваме семената и прибавяме начупения шоколад. Бъркаме на котлона, като леко повдигаме съда, така че да се нагрява, но да не завира, докато шоколадът се разтвори напълно в сметаната.

                             

Прехвърляме част от ганаша в подходяща купичка, така че потопената меденка да стига до средата и оставяме върху не залепваща хартия да се охладят напълно.


Тъй като аз ги направих в много студен ден и оставих на още по-студено, шоколадът се напука и на следващия ден се наложи да повторя "шоколадовата баня". Покритието има не изглежда много равно, което за кратко ме депресира, да си призная.


След като ги опитах обаче си дадох сметка, че няма нищо на света по-близо до вкуса на онези меденки от детството, а дори нескопосаната им глазура се доближава до липсата на съвършенство, която присъстваш  десертите по онова време.
Меки, неустоим и божествено вкусни!

 
Опитайте и вие!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



3 коментара:

  1. Браво,Люси!Помня ги,изяждах си шоколадовата част накрая! Със сигурност,ще направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) радвам се, че съм успяла да пренеса и друг в тези сладки спомени :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...