Наскоро една от моите читателки ме помоли за традиционни български гювечета, но дори и не подозираше, че такава рецепта вече отлежаваше в чернови. Все си търсех повод да стигна до нея, докато е още студено и винено време навън, и макар да сме далеч от слънчевата пролет, вече има мартеници по магазините и започвам да се притеснявам, че няма да успея да ви покажа всички изкушения, които наготвих за студените зимни вечери. Какво да прави човек в този сезон осен да похапва добре и да си ляга по-рано..по възможност, с някой да го топли :)
Студът ни изпива голяма част от силите, а навън грипът дебне като представител за кредите в магазин за техника.
Затова е важно да похапваме не само редовно, но и добре. Аз под "добре" разбирам месце и често използвам постното ястие като гарнитура към някоя пържола. Определено посягам на гювечатата повече през зимата, а лятото ги вадя най-вече за сирене по шопски или някоя по-леко ястие. Сега обаче съм ги наредила на една ръка разстояние и има няма ден-два, нахвърлям набързо някоя вкусна вариация на българските ни манджички.
Последният път беше свинска кавърма с чушки, лук и сушени манатарки. Тези от вас, които ме четата редовно знаят, че съм в експериментален срок и заменям солта ( поне донякъде) със соев сос, тъй като смятам, че не само може да ми се отрази добре както препоръчват, но и може да има много по-голямо приложение освен позната ни азиатска кухня. Така се опитвам да си овкусявам традиционни български ястия с него и да не седи наказан на рафта и да се ползва, само когато готвя ястия по китайски ( например).

Предлагам ви го за начало на работата седмица, защото едва ли ще има по-голяма вкусотия, която да ви чака индивидуално порционизирана всяка вечер след работа, а колкото повече седи, ароматите все повече пропиват и става все по-вкусно.
Няма да лъжа, едно от малкото ястия, които обичам да ям дори студено, но за да не лъжа въобще, аз месо всякак ям :)
Да не се бавим повече, а да преминаваме към рецептата, че обяд стана и сега е моментът да решим какво ще готвим довечера :)
Необходим продукти:
700 г свинско месо ( бут)
2 червени чушки
3 глави лук
1 с.л. соев сос Kikkoman
20 г сухи манатарки
2 с.л. доматено пюре
сол/ черен пипер
2 с.л. червен пипер
чесън на прах
чубрица
олио
1/2 ч.ч.вино* по желание
Започваме като си нарязваме месото на средни кубчета. Ползвах месо от бут, тъй като е най-чисто и след като се готви дълго, става крехко и идеално за кавърма :)
Лука и чушките режем също на парчета ( големина по избор), в зависимост как обичате да ги консумирате. Добре е да са по-големи според мен, тъй като продължителното готвене ще ги направи на каша :)
Накисваме и манатарките в малко топла вода. Аз ползвах сушени манатарки, но вие може да ги замените и с пресни печурки.
В подходящ тиган слагаме олио и запържваме месото, докато получи хубав загар. Подправяме с малко сол и черен пипер.
Изваждаме от тигана месото и оставяме на страна, а в същия тиган и мазнина приготвяме зеленчуците.
Ако е необходимо добавете още малко олио и запържете лука и чушките докато поомекнат.
Подправяме с чесън на прах ( може и наситнен пресен чесън), червен пипер и соев сос. Подправките разбира се може и е най-добре да направите на вкус :)
Прибавете месото и гъбите и разбъркайте отново. Тук е моментът, където може да сложите половин чаша вино, по ваш избор, в зависимост от това дали искате ястието да има това традиционно ухание на ястие с вино.
Много хора слагат, много хора и пропускат, затова аз ще оставя на вас да прецените. Ако сложите, оставете виното да изври напълно и след това продължете с останалите съставки на ястието. Така ще остане само ароматът от него в месото и зеленчуците.
А те са - доматеното пюре и топла вода, колкото да облеят добре ястието. Оставете яденето да заври веднъж,
а след това прехвърлете в гювечетата. Допълнете още вода, ако е необходимо, тъй като при продължителното печене, течността извира и може да ви загори. Поръсвам с чубрица :)
Пъхаме гювечетата да се пекат на силна фурна, докато заврат, а след това намаляваме на 150 градуса да къкрят, докато месото стане крехко
Поднесете с гарнитура от сварени картофи или пък защо не просто домашна туршия и кана хубаво вино :)
Като много вкусни, български ястия и това може да няма вид, но пък вкусът му е неописуем!!!
Надявам се да съм изпълнила желанието на моята читателка, защото за мен вашите желания са приоритет, а на вас ви пожелавам една щастлива и усмихната седмица, приятели :)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванеи аз ползвам гювечета понякога особено когато искам да направя ястие от остатъчни продукти в хладилника.Чудесни гювечета са и твоите, прекрасни за студеното време навън.
Поздрави !
Благодаря, Лени! И аз така процедирам обикновено :) Поздрави и наздраве!
ИзтриванеПриблизително колко време се готви в гювечетата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Много зависи от месото, но около час ;)
Изтриване