сряда, 30 януари 2019 г.

Баница с праз / Banitsa with leeks


Как избутахте първия месец от годината, приятели? Продуктивен ли беше? Щастлив ли беше? Или много бързо еуфорията от новата година отмина и беше премазана като валяк със сметките за тока от декември?! Не искам да съм негативна при толкова положителни числа във фактурата  :) И защото не ми беше достатъчно "страданието" се бях подложила на една лека диетка през последния месец, ей така, колкото да смъкна стоте килограма натрупани през празниците. 

Уви, и това ми излезе през носа. Не знам дали може да си представите, но така се натрових от една маруля, че се убедих, че не бива да се пази диета на студено време ;) Честно казано досега нито една баница или пица, еле пък месо не ми е причинявало това, което пустата маруля успя да направи за един ден.

 След като изострения ми гастрит не ми даваше сили да дишам, реших, че е време да спра с тези измислени храни и да си хапна нещо стабилно. 


То и на кисело мляко с чия не се живее всяка сутрин, затова спретнах една от мамините банички, този път с праз. 

Помните, вече ви споделях нейната чудесна рецепта за супер пухкава баница с яйца и сирене тук.
Празът е приятел и на човека, и на прасето, защото страшно много си отива със свинско. 


Баничката с праз си е нещо много българско и много зимно, затова и реших, че ще е идеално да ви подшушна една такава рецепта, ей така да си имате. 

Може пък да решите да метнете една тава във фурната за вечеря, а ако е по-голяма ще ви остане и за закуска. Не е ли страхотно, че домашната баница, за разлика от купчеката е вкусна и на сутринта. или само тази на мама ( и моята) е такава ? :) 


Но стига съм ви навивала - това снимките ще направят сами. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 пак. кори за баница ( 400 г)
200 г сирене
100 г кисело мляко 
1 ч.л. сода
2 стръка праз
2 яйца
олио

За заливката:
2 яйца
100 мл олио 
2-3 с.л. кисело мляко

Започваме като нарязваме праз на средно-ситно. Това малко или много е въпрос на вкус. Аз обичам да е по на дребно :) 

                             

В купа смесваме натрошеното сирене, яйцата  и киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата и сме оставили да шупне. Разбъркваме всичко добре :) 

                             

В тиган с малко олио запържваме праза, така че да омекне. Внимавайте да не прегори, тъй като променя вкуса. За целта гответе на умерена температура. Може да овкусите със с щипка сол, но внимавате, тъй като сиренето още свърши същата работа :) 

                     

Разтваряме корите и слагаме по малко от задушения праз и от плънката. Гледам да не прекалявам :) Тъй като ще имаме заливка, не си правя труда да слагам мазнина и по корите, тъй като ще стане голяма каша и ще ми е по-трудно да ги редя, пък и си има мазнина от праза ;) 


Прегъваме на две кората, а след това навиваме на руло.


А след това и на охлювче и поставяме в леко намаслена с олио тава. Започваме да навиваме баницата от центъра - навън!


Процедираме така с всички кори докрай.


Заливаме баницата със заливката от изброените продукти, разбити за кратко с телена бъркалка или вилица.


Така вкусната баничка пъхаме да се пече във фурната на 180 градуса (предварително загряна) за около 40 минути.



Ако се запече бързо отгоре, но отдолу и трябва още малко, сложете лист фолио, за да не прегори. А, и да не забравя - размерът на моята тава на дъното е 30 см, тъй като много често хората не споменават тази информация и е доста неприятно да прехвърляш готова баница :) (макар повечето от нас да си имат вече специална тавичка за баница у дома )



Аз обаче гледам да пиша този блог за всеки - начинаещи и напреднали, а точно тази рецепта пък може да я направи абсолютно всеки. Много лесна и супер вкусна. 
Толкова пухкава, че парчето се къса с най-леко подръпване!


Само като я гледам и си давам сметка, че ще денят ще бъде по-хубав с тази баница до мен, срещу предизвикателствата на живота ;) 
Усмихната и вкусна седмица, приятели! 
И не забравяйте - споделяйте рецептите, които ви харесват - с това ми помагате много :) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



10 коментара:

  1. Супер баница си направила Люси,да ви е сладко.Хубав ден ти желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Рони :) Поздрави и от мен от все сърце!

      Изтриване
  2. Баницата изглежда много апетитно! Какви кори за баница използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) използвах кори за баница на Фамилия ;)

      Изтриване
  3. Направих я снощи,много хубава стана.И на сутринтс си я бива, мекичка на дущичка! Страхотна рецепта! Твоя блог ме вдъхновява много и само чакам нова рецепта да „блесна” вкъщи...!😉❤ Хубав уикенд Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много благодаря за отзивите и високата оценка за рецептите и блога! Прегръдки от все сърце!

      Изтриване
  4. Чудесна баница Люси.Правя я само с праз и орехи или праз и сирене.Ще пробвам и твоя вариант.Страхотно изглежда.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени :) Ще се радвам да ти хареса! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Здравейте, Люси
    С нетърпение очаквам публикациите Ви, защото освен че готвите добре Вие умеете и да се изразявате добре. Но... съм силно изненадана, че човек който толкова се вълнува от храна, може да сготви нещо в подобен съд. Всеки съд който е пропукан и с наранена повърхност не трябва да бъде употребяван за приготвянето на храна. И преди да сте си докарали натравяне с тежки метали в частност с олово и цинк се разделете с тавата и с тигана в който не си спомням вече какво бяхте изпекли. Зная, че и в кулинарни предавания шеф готвачи използват наранени съдове, но не го намирам за правилно. За интензивна употреба най-подходящи са съдовете от алпака.
    Дора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дори и много благодаря за димите и за оценените ми усилия. Боя се обаче, че ако не се съглася веднага с вас, ще ви разочаровам, но не споделям мнението ви по този въпрос, макар да го уважавам. Не само шеф -готвачи, но и много майстори, кулинари и обикновени хора ползват наследявани съдове от много години( макар и наранени), от различни материали и в тях се намира не само чар за снимки, но и явно употребата им не носи такива беди, че да е наложителна тяхната замяна. Тези тавички са ми наследство и макар да са очукани, за мен са не само скъп спомен, но и разпределят топлината при печене много по-добре отколкото нови съдове с много по-лош състав. Баба ми до ден днешен готви в подобни съдове и смея да твърдя, че няма на тровени хора не само в семейството ми, но и цялата ми фамилия. Освен това, трябва да имате предвид, че що се касае кулинарната фотография често се използват съдове, които са само за показно , за да носят този дух и усет. Разбира се, че не готвя всеки ден в подобни съдове, нито пък задължавам някого да го направи с публикациите си. Отново, разбирам вашето мнение и определено смятам, че имате право в определен смисъл, но в случая ще постъпя както намеря за добре за целите на дадена рецепта. Благодаря отново за това, че ми писахте и се надявам с това да не се отказвате от всички готвачи, които избират да ползват такива съдове, включително и мен :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...