понеделник, 14 януари 2019 г.

Рецепти от филми: Турски плосък хляб - Пиде и "Убийство в Ориент експрес" / Turkish Pide Bread from The Movie "Murder on the Orient Express"


Замислям тази публикация от 2017-та година, когато  в една студена вечер аз, майка ми и моят добър приятел Давид отидохме на кино на филма "Убийство в Ориент експрес".
 Освен, че майка ми е голям фен на Агата Кристи и успя да запали и мен по нея в детските ми  години, не бях гледала нищо от нейните екранизации на голям екран досега. 

Макар филмът да не пожъна успеха, който има книгата като цяло, въпреки звездният си състав, определено ме грабна с няколко неща, които ми навяват спомени и до днес.
Сега когато навън е толкова снежно и студено, както в кадрите от него, реших, че е назрял моментът да извадя снимките, които направих на тази вкусотия, която спретнах  ден след прожекцията. Доста време се начакаха в чернови, но и тази година както всяка ще се опитам да ви предложа интересни и вкусни рецепти, по завладяващ начин, един от който е вдъхновен от филмите. Скоро ще отделя всички рецепти от филми в нова категория на блога, а стига времето да ми позволи, надявам се да продължа и някои рецепти от Метъл кухня. Но да продължа по темата и да ви разкажа какво точно ме завладя в днешната рецепта.

Майка ми си спомня как с фенерче под завивките е чела "Десет малки нагърчета", защото баба и дядо не са й давали да седи до късно. 
Аз пък, какъвто съм си чревоугодник се залепих в един от първите кадри във филма "Убийство в Ориент експрес", където гениалният детектив Еркюл Поаро се извисява над маса с изпечени турски хлебчета, носещи ухание, което само прясно изпечен, току-що изваден хляб от фурната може да носи. След като го усетих в киното, а там освен на пуканки друго не мирише, представете си колко ми е изпълнило сърцето.



И тъй като Поаро си пада "малко" чревоугодник като мен,  се припознах в още няколко кадъра, които сякаш подчертаваха нуждата да посветя кулинарна публикация на този филм. И аз с охота похапвам в леглото, в почините дни, а опитам ли някой десерт, който да ме завладее няма да мога да го скрия, защото лицето ми ще издаде всичко, което чувствам :) 

Ако не сте гледали филмчето, или пък чели книгата, съветвам ви да го направите, защото е идеално за сезона, а за да не му мислите ви предлагам и подходящо хапване към него - този супер мекичък турски хляб.

Може би един от най-любимите ми хлябове за изминалата година и половина и малко ме беше яд, че все не стигах да ви споделя рецептата, но исках да е посветена на филма и да го направя с правилното настроение.


 Е, дано чакането си е заслужавало, защото хлябът определено си! Вижте обаче и самата рецепта:

Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая ( около 20 г)
100 мл олио
200 мл хладко прясно мляко
50 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч,л. сол

За намазване:
1 бр. жълтък
1/ 2 с.л. кисело мляко
1/2 с.л. прясно мляко
1/ 2 с.л. олио
бял и черен сусам за поръсване


Започваме като замесваме тестото. В купичка смесваме млякото, водата и захарта и разтваряме маята. Оставяме да шупне на топло.
През това време пресяваме брашното и слагаме две трети от него в купа, прибавяйки олиото и солта, разбъркваме и прибавяме шупналата мая.

                             

Месим като прибавяме постепенно и от останалото брашно, докато получим меко, не лепнещо тесто.
Слагаме в намаслена с олио купа, покрито с кърпа или стреч фолио да втаса на топло и да удвои обема си. Обикновено му трябват около 40 минути, но вие може да забързате процеса във фурната на 50 градуса.

                             

След като тестото е готово, прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот, оформете на топка и го сплескайте, така че да излезе въздуха от него. Разточете го с ръка (или точилка ) така че да получите кръг, който да прехвърлите в тавата от фурната, предварително застлана с хартия за печене.

С пръстите оформете борд, около два сантиметра от края на хлебчето, отново в кръг.

                             

След това с помощта на дланта оформете по диагонал и вършените линии на хлебчето първо в едната посока, после и в другата така че да се пресекат и да станат на решетка.


Тъй като тестото бухваше почти веднага и се опасявах, че следите ще изчезнат при печенето, накрая минах всичко с резеца за пици, но не натисках докрай, за да не се наруши целостта на тестото.


Оставяме го да втаса още веднъж, макар при мен да бяха нужни само няколко минути и  намазваме хлебчето с разбитите в купичка жълтък, два вида мляко и олио. 
Поръсваме със сусама и пъхаме да се пече на 200 градуса за около 20 минути.


Златисто-кафявият му цвят и неустоимото му ухание ще ви подскажат кога е готов, но като цяло очаквайте да стане изключително бързо. С какво ще го гарнирате вие избирате, но аз ви предупреждавам, че дори кубче сирене ще ви е достатъчно :) 


Това е хляб, който е мек веднага от фурната и няма нужда от задушаване, а най-хубавото е, че остава мек и след като изстине. За това тесто се спрях на брашното за баница София мел, което го прави много подходящо за подобни рецепти и вие също ще се убедите в това.



Изваждайки го от фурната забелязах, че тази книга е останала в библиотеката на майка ми, което малко провали плановете ми за фото сесията, но добре, че я имам и като компютърна игра - куест, която препоръчвам на всеки, който обича логически задачи :) 
Все пак ние трябва да разберем, кой по дяволите е убиецът във влака??!! 



Ако съм събудила любопитството ви и най-вече апетита, ще се радвам да ми споделите мнението си за което и да е било от двете неща в публикацията, а ако ви е харесала много ще се радвам да споделите и самата публикация, за да може да достигне до повече хора :) 

Вкусна и  приключенска седмица, приятели!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)



 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


30 коментара:

  1. Люси,
    хлябът и закуските Фантазия много ми допаднаха.Чудесни рецепти, изглеждат прекрасно и на вид, не се съмнявам и на вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Почерпи се и с двете и благодаря, че намина! Усмивки!

      Изтриване
  2. Ще се пробва,Люси!Рецептите ти са точни,винаги сполучливи и неустоимо вкусни! Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много благодаря за милите думи и пожелания! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  3. Поредната страхотна рецепта, Люси. Но с какво да заместят това брашно? Не съм в България и не мога да го набавя? Какъв е състава му?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да ползваш и обикновено брашно, но като цяло това за баница е с по-високо съдържание на глутен. което прави тестото по-пластично и не се къса при дърпане ;) Може да потърсиш подобно на вашия пазар. Поздрави!

      Изтриване
  4. Уникална си,Люси,евалла,както биха казали в Турция!;)На това приказно хлебенце така би му отивало от тяхното suzme peynir,или сиренце тип нашата "Дунавия"...Само на такъв хляб и сирене мога да живея;).Сега съм толкова болна от грип,колкото не съм била никога през живота си:(,и нищо не ми се слага в уста,обаче при вида на това твое умозатриващо поде...ми иде да си надигна жестоко болящите ме кокали и да скоча в кухнята да меся;)...Пропуск имам,не съм гледала филма,но почти винаги филм след прочетена книга ме е разочаровал,ала ти ме заинтригува;))..Как сладко си хапва Поаро;)Бях на 10 години,като прочетох "Десет малки мехурчета" и си спомням как дълго време ходех като омагьосана от таланта на Агата Кристи,смятай колко ми е отбирала главата от криминалета на тази възраст,но това беше първото и си остава едно от най-ярките й:)Прегръдки силни,и ти така ме омагьоса от първи прочит;)Целувки:Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мартеничке! Ето къде си била :( Болна и с болежки. Много съжалявам да чуя за което. Благодаря за миличките думи както винаги и веднага щом имам време ще ти ударя един ферман, тъй като и аз откакто се прибрах се сблъсквам с първите проблеми на годината, като започнем от масова авария в банята. Успях да се разболя три пъти само в Холандия, тук си остана само синузита да ми цепи главата всеки ден, но започва да поотминава. Много ми хареса как без да искаш си написала "десет малки мехурчета", звучи толкова забавно и щастливо. изпращам ти много топли и здравословни мехурчета към теб и очаквай включване скоро :) целувки, Люси!

      Изтриване
  5. "Хладно мляко" прясно ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом е в милилитри, да :)

      Изтриване
    2. Сигурно съм направил десетки по твойта рецепта и винаги става вкусна.Искренни поздрави и много здраве

      Изтриване
  6. Хахаха,Люсе,по нощите с подути от безсъние очи щом и негърчетата съм ги преобразила в мехурчета;))),смятай колко съм читава;).Но пък наистина в дефекта можем да потърсим ефект-благодаря за здравословните мехурчета,и от мен също!:)Затъжила съм се за вести от теб и искрено ти изпращам много любов на мехурчета;),за да преодолееш физическите и материалните несгоди.Целувки и ще чакам включване с нетърпение!:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте!
    Само 350 г брашно на 250 мл течност и 100 мл олио. . . не е ли малко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това прави 350 мл течност на 350 г брашно, което е нормално :) Опитайте! Ако ви се струва сухо, винаги може да си добавите още течност, но при мен не беше необходими :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Преди около месец попаднах на тази рецепта в една група и още тогава знаех, че трябва да я пробвам. Е днес й дойде реда...хлебчето изчезна за броени минути! Много вкусно, мекичко, ароматно! Благодаря за рецептата! 😊

    ОтговорИзтриване
  9. Много се радвам, непознат :) Знам за какво говориш и честно казано това е причината и да не го правя толкова често, защото знам, че ще ядем само хляб и сирене и ще станем топчета :) Невероятна текстура на тестото е чак те хваща яд, че излиза само една бройка ;) Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ехаа, страхотно изглежда! Само имам един въпрос,защо името е такова? От приятелка-туркиня зная, че ,,пиде" е хляб с пълнеж, нещо като пица и често с форма на лодка? Хубав ден и извинявай, не се заяждам! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Бони!Когато се хората гогълуват рецепта за плосък турски хляб, често пишат и думата пиде, затова е включена в заглавието, тъй като основата за тестото е една и съща. По този начин рецептата се открива по-лесно в Интернет пространството. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. Отдавна й се каня на тази рецепта!
    През следващите дни ще се случи! Благодаря, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Печа я в момента, но съм сигурен, че евкусна

      Изтриване
    3. Ще се радвам да се хареса :)

      Изтриване
  12. Люси здравей, почитател съм ти отдавна и днес направих питка пиде. Мисля, че се получи идеално

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря от сърце, че ми писа :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...