Замислям тази публикация от 2017-та година, когато в една студена вечер аз, майка ми и моят добър приятел Давид отидохме на кино на филма "Убийство в Ориент експрес".
Освен, че майка ми е голям фен на Агата Кристи и успя да запали и мен по нея в детските ми години, не бях гледала нищо от нейните екранизации на голям екран досега.

Сега когато навън е толкова снежно и студено, както в кадрите от него, реших, че е назрял моментът да извадя снимките, които направих на тази вкусотия, която спретнах ден след прожекцията. Доста време се начакаха в чернови, но и тази година както всяка ще се опитам да ви предложа интересни и вкусни рецепти, по завладяващ начин, един от който е вдъхновен от филмите. Скоро ще отделя всички рецепти от филми в нова категория на блога, а стига времето да ми позволи, надявам се да продължа и някои рецепти от Метъл кухня. Но да продължа по темата и да ви разкажа какво точно ме завладя в днешната рецепта.
Майка ми си спомня как с фенерче под завивките е чела "Десет малки нагърчета", защото баба и дядо не са й давали да седи до късно.


Ако не сте гледали филмчето, или пък чели книгата, съветвам ви да го направите, защото е идеално за сезона, а за да не му мислите ви предлагам и подходящо хапване към него - този супер мекичък турски хляб.
Може би един от най-любимите ми хлябове за изминалата година и половина и малко ме беше яд, че все не стигах да ви споделя рецептата, но исках да е посветена на филма и да го направя с правилното настроение.
Може би един от най-любимите ми хлябове за изминалата година и половина и малко ме беше яд, че все не стигах да ви споделя рецептата, но исках да е посветена на филма и да го направя с правилното настроение.
Е, дано чакането си е заслужавало, защото хлябът определено си! Вижте обаче и самата рецепта:
Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая ( около 20 г)
100 мл олио
50 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч,л. сол
За намазване:
1 бр. жълтък
1/ 2 с.л. кисело мляко
1/2 с.л. прясно мляко
1/ 2 с.л. олио
бял и черен сусам за поръсване
Започваме като замесваме тестото. В купичка смесваме млякото, водата и захарта и разтваряме маята. Оставяме да шупне на топло.
През това време пресяваме брашното и слагаме две трети от него в купа, прибавяйки олиото и солта, разбъркваме и прибавяме шупналата мая.
През това време пресяваме брашното и слагаме две трети от него в купа, прибавяйки олиото и солта, разбъркваме и прибавяме шупналата мая.
Месим като прибавяме постепенно и от останалото брашно, докато получим меко, не лепнещо тесто.
Слагаме в намаслена с олио купа, покрито с кърпа или стреч фолио да втаса на топло и да удвои обема си. Обикновено му трябват около 40 минути, но вие може да забързате процеса във фурната на 50 градуса.
След като тестото е готово, прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот, оформете на топка и го сплескайте, така че да излезе въздуха от него. Разточете го с ръка (или точилка ) така че да получите кръг, който да прехвърлите в тавата от фурната, предварително застлана с хартия за печене.
С пръстите оформете борд, около два сантиметра от края на хлебчето, отново в кръг.
След това с помощта на дланта оформете по диагонал и вършените линии на хлебчето първо в едната посока, после и в другата така че да се пресекат и да станат на решетка.
Тъй като тестото бухваше почти веднага и се опасявах, че следите ще изчезнат при печенето, накрая минах всичко с резеца за пици, но не натисках докрай, за да не се наруши целостта на тестото.
Оставяме го да втаса още веднъж, макар при мен да бяха нужни само няколко минути и намазваме хлебчето с разбитите в купичка жълтък, два вида мляко и олио.
Поръсваме със сусама и пъхаме да се пече на 200 градуса за около 20 минути.
Златисто-кафявият му цвят и неустоимото му ухание ще ви подскажат кога е готов, но като цяло очаквайте да стане изключително бързо. С какво ще го гарнирате вие избирате, но аз ви предупреждавам, че дори кубче сирене ще ви е достатъчно :)
Това е хляб, който е мек веднага от фурната и няма нужда от задушаване, а най-хубавото е, че остава мек и след като изстине. За това тесто се спрях на брашното за баница София мел, което го прави много подходящо за подобни рецепти и вие също ще се убедите в това.
Изваждайки го от фурната забелязах, че тази книга е останала в библиотеката на майка ми, което малко провали плановете ми за фото сесията, но добре, че я имам и като компютърна игра - куест, която препоръчвам на всеки, който обича логически задачи :)
Все пак ние трябва да разберем, кой по дяволите е убиецът във влака??!!
Ако съм събудила любопитството ви и най-вече апетита, ще се радвам да ми споделите мнението си за което и да е било от двете неща в публикацията, а ако ви е харесала много ще се радвам да споделите и самата публикация, за да може да достигне до повече хора :)
Вкусна и приключенска седмица, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванехлябът и закуските Фантазия много ми допаднаха.Чудесни рецепти, изглеждат прекрасно и на вид, не се съмнявам и на вкус.
Поздрави !
Благодаря ти, Лени! Почерпи се и с двете и благодаря, че намина! Усмивки!
ИзтриванеЩе се пробва,Люси!Рецептите ти са точни,винаги сполучливи и неустоимо вкусни! Бъди щастлива!
ОтговорИзтриванеИзключително много благодаря за милите думи и пожелания! Поздрави от все сърце!
ИзтриванеПоредната страхотна рецепта, Люси. Но с какво да заместят това брашно? Не съм в България и не мога да го набавя? Какъв е състава му?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Може да ползваш и обикновено брашно, но като цяло това за баница е с по-високо съдържание на глутен. което прави тестото по-пластично и не се къса при дърпане ;) Може да потърсиш подобно на вашия пазар. Поздрави!
ИзтриванеУникална си,Люси,евалла,както биха казали в Турция!;)На това приказно хлебенце така би му отивало от тяхното suzme peynir,или сиренце тип нашата "Дунавия"...Само на такъв хляб и сирене мога да живея;).Сега съм толкова болна от грип,колкото не съм била никога през живота си:(,и нищо не ми се слага в уста,обаче при вида на това твое умозатриващо поде...ми иде да си надигна жестоко болящите ме кокали и да скоча в кухнята да меся;)...Пропуск имам,не съм гледала филма,но почти винаги филм след прочетена книга ме е разочаровал,ала ти ме заинтригува;))..Как сладко си хапва Поаро;)Бях на 10 години,като прочетох "Десет малки мехурчета" и си спомням как дълго време ходех като омагьосана от таланта на Агата Кристи,смятай колко ми е отбирала главата от криминалета на тази възраст,но това беше първото и си остава едно от най-ярките й:)Прегръдки силни,и ти така ме омагьоса от първи прочит;)Целувки:Марта;)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мартеничке! Ето къде си била :( Болна и с болежки. Много съжалявам да чуя за което. Благодаря за миличките думи както винаги и веднага щом имам време ще ти ударя един ферман, тъй като и аз откакто се прибрах се сблъсквам с първите проблеми на годината, като започнем от масова авария в банята. Успях да се разболя три пъти само в Холандия, тук си остана само синузита да ми цепи главата всеки ден, но започва да поотминава. Много ми хареса как без да искаш си написала "десет малки мехурчета", звучи толкова забавно и щастливо. изпращам ти много топли и здравословни мехурчета към теб и очаквай включване скоро :) целувки, Люси!
Изтриване"Хладно мляко" прясно ли?
ОтговорИзтриванеЩом е в милилитри, да :)
ИзтриванеСигурно съм направил десетки по твойта рецепта и винаги става вкусна.Искренни поздрави и много здраве
ИзтриванеБлагодаря от сърце :)
ИзтриванеХахаха,Люсе,по нощите с подути от безсъние очи щом и негърчетата съм ги преобразила в мехурчета;))),смятай колко съм читава;).Но пък наистина в дефекта можем да потърсим ефект-благодаря за здравословните мехурчета,и от мен също!:)Затъжила съм се за вести от теб и искрено ти изпращам много любов на мехурчета;),за да преодолееш физическите и материалните несгоди.Целувки и ще чакам включване с нетърпение!:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила! Много, много прегръдки!
ИзтриванеС вентилатор или без,печете?
ОтговорИзтриванеДа, с вентилатор :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеСамо 350 г брашно на 250 мл течност и 100 мл олио. . . не е ли малко?
Това прави 350 мл течност на 350 г брашно, което е нормално :) Опитайте! Ако ви се струва сухо, винаги може да си добавите още течност, но при мен не беше необходими :) Поздрави!
ИзтриванеBellissimo !!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеПреди около месец попаднах на тази рецепта в една група и още тогава знаех, че трябва да я пробвам. Е днес й дойде реда...хлебчето изчезна за броени минути! Много вкусно, мекичко, ароматно! Благодаря за рецептата! 😊
ОтговорИзтриванеМного се радвам, непознат :) Знам за какво говориш и честно казано това е причината и да не го правя толкова често, защото знам, че ще ядем само хляб и сирене и ще станем топчета :) Невероятна текстура на тестото е чак те хваща яд, че излиза само една бройка ;) Поздрави и усмивки!
ОтговорИзтриванеЕхаа, страхотно изглежда! Само имам един въпрос,защо името е такова? От приятелка-туркиня зная, че ,,пиде" е хляб с пълнеж, нещо като пица и често с форма на лодка? Хубав ден и извинявай, не се заяждам! Целувки!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Бони!Когато се хората гогълуват рецепта за плосък турски хляб, често пишат и думата пиде, затова е включена в заглавието, тъй като основата за тестото е една и съща. По този начин рецептата се открива по-лесно в Интернет пространството. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеОтдавна й се каня на тази рецепта!
ОтговорИзтриванеПрез следващите дни ще се случи! Благодаря, Люси!
Ще се радвам да ти хареса ;) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеПеча я в момента, но съм сигурен, че евкусна
ИзтриванеЩе се радвам да се хареса :)
ИзтриванеЛюси здравей, почитател съм ти отдавна и днес направих питка пиде. Мисля, че се получи идеално
ОтговорИзтриванеМного се радвам и благодаря от сърце, че ми писа :) Поздрави и усмивки!
Изтриване