сряда, 23 януари 2019 г.

Пилешка зимна салата със скир и горчица / Winter chicken salad with skyr and mustard


Едно от най-полезните качества на добрия кулинар е да успява да употребява остатъци от дадени продукти или пък ястие, в нова и все така вкусна рецепта. Днес ще правим точно това, защото честно казано, зима или не, салата все си се яде :) 
Някой път гозбата е тежка, друг път на масата е достатъчно да има някоя зимна туршийка, но никой не отказвана домашна салата, седне ли се да се яде ..и пие. :)
Днешната изкусителка е една много вкусна и наяждаща салата, която става хем за предястие, хем и да си похапнете за вечеря, ако не ви се готви. Готовата кутийка от тази пилешка салата в хладилника и топла франзела е достатъчна да ми стигне за вечеря в забързаните седмични дни, а глътна ли някоя сгряваща чаша червено вино, съм заспала като бебе :) 


Ако ви е останало малко месо от пилето на грил или пък от друго ядене, в тази салата ще е чудесно да ги употребите, като ги превърнете в страхотен деликатес за цялото семейство. Другите два елемента, която я отличават от познатите ви салати (може би ) е изборът ми да използвам скир вместо изцяло майонеза. Вярно е, че може да замените скира с цедено кисело мляко, но аз харесва исландският продукт, защото е много по-богат на протеини, а в същото време с много ниска стойност на мазнини. Вторият елемент пък е овкусяването с мека горчица, която се съчетава идеално с картофите и пилешкото и не е нито толкова люта, нито натрапчива.


Но стига предисловия, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
(продуктите в чашите са нарязани на средно малки кубчета)

1 ч.ч.  пилешко месо ( сготвено)
1 ч.ч.  кисели краставички
1.ч.ч  сварени картофи
1-2 бр. печени чушки
1 ч.л мека горчица Борние
1/2 кофичка майонеза ( около 100 г)
1/2 кофичка скир ( около 200 г)

За овкусяване: сол, черен пипер, червен пипер, олио

Краставичките, варените картофи, пилешкото и чушките се нарязват на средно малки кубчета и се слагат в купа. Овкусяват се леко със сол и олио, ако обичате по-подправени салати.


Прибавят се майонезата, горчицата  и скира и се разбърква всичко добре.

                         

Аз поднасям салата оформена на топки, като едва отгоре поръсвам с малко подправки и олио, за да си остане по-лека като цяло.
Украсата е импровизирана и може да не е много впечатляваща, но затова пък салатката си струва.
Добър апетит! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


12 коментара:

  1. Ехааа изглежда много вкусно

    ОтговорИзтриване
  2. Добър начин да се употребят остатъците от предишно ястие а в същото време и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,
    чудесна салата в зимен вариант.Не съм ползвала този продукт скир, но мека горчица много обичам.Макар,че си правя и домашна ползвам и купена.Салатата за гости е страхотна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Скирът ми е любим продукт през последната година и понякога ми е достатъчно за десерт с малко мед и орехи :)

      Изтриване
  4. Мале мале вече си го направих за първи път опитах скир-малко като цедено кисело мляко мяза ,но страшна разядка!бл благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Деси :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  5. Oбожавам скир, чудесна идея за използването му. Жалко, че тук няма повече видове с различни вкусове, но и натуралния е достатъчен, стига да го подържат като наличност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина е така :) Благодаря за оставения коментар. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Страхотна салатка , днес ще я правя за втори път!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...