понеделник, 28 януари 2019 г.

Кавърма със свинско и манатарки / Pork korma with porcini in mini clay pots


Наскоро една от моите читателки ме помоли за традиционни български гювечета, но дори и не подозираше, че такава рецепта вече отлежаваше в чернови. Все си търсех повод да стигна до нея, докато е още студено и винено време навън, и макар да сме далеч от слънчевата пролет, вече има мартеници по магазините и започвам да се притеснявам, че няма да успея да ви покажа всички изкушения, които наготвих за студените зимни вечери. Какво да прави човек в този сезон осен да похапва добре и да си ляга по-рано..по възможност, с някой да  го топли :) 

Студът ни изпива голяма част от силите, а навън грипът дебне като представител за кредите в магазин за техника. 

Затова  е важно да похапваме не само редовно, но и добре. Аз под "добре" разбирам месце и често използвам постното ястие като гарнитура към някоя пържола. Определено посягам на гювечатата повече през зимата, а лятото ги вадя най-вече за сирене по шопски или някоя по-леко ястие. Сега обаче съм ги наредила на една ръка разстояние и има няма ден-два, нахвърлям набързо някоя вкусна вариация на българските ни манджички.


Последният път беше свинска кавърма с чушки, лук и сушени манатарки. Тези от вас, които ме четата редовно знаят, че съм в експериментален срок и заменям солта ( поне донякъде) със соев сос, тъй като смятам, че не само може да ми се отрази добре както препоръчват, но и може да има много по-голямо приложение освен позната ни азиатска кухня. Така се опитвам да си овкусявам традиционни български ястия с него и да не седи наказан на рафта и да се ползва, само когато готвя ястия по китайски ( например).

Яденето стана божествено и се убедих в това, след като установих, че четири броя гювечета не са толкова много, колкото си мислех и могат да бъдат изядени за една вечер. Мислих си също, че гарнитурата от горещи картофки, ще засити гостите ми достатъчно, че де не се посяга на второ гювече, но както се казва, не бива да си правим сметки без кръчмаря. :)  А и това ястие колко вино изпива всъщност ?!



Предлагам ви го за начало на работата седмица, защото едва ли ще има по-голяма вкусотия, която да ви чака индивидуално порционизирана всяка вечер след работа, а колкото повече седи, ароматите все повече пропиват и става все по-вкусно. 

Няма да лъжа, едно от малкото ястия, които обичам да ям дори студено, но за да не лъжа въобще, аз месо всякак ям :)

Да не се бавим повече, а да преминаваме към рецептата, че обяд стана и сега е моментът да решим какво ще готвим довечера :) 


Необходим продукти:

700 г свинско месо ( бут)
2 червени чушки
3 глави лук
20 г сухи манатарки
2 с.л. доматено пюре
сол/ черен пипер
2 с.л. червен пипер
чесън на прах
чубрица
олио
1/2 ч.ч.вино* по желание

Започваме като си нарязваме месото на средни кубчета. Ползвах месо от бут, тъй като е най-чисто и след като се готви дълго, става крехко и идеално за кавърма :) 


Лука и чушките режем също на парчета ( големина по избор), в зависимост как обичате да ги консумирате. Добре е да са по-големи според мен, тъй като продължителното готвене ще ги направи на каша :) 

 Накисваме и манатарките в малко топла вода. Аз ползвах сушени манатарки, но вие може да ги замените и с пресни печурки. 



В подходящ тиган слагаме олио и запържваме месото, докато получи хубав загар. Подправяме с малко сол и черен пипер. 
Изваждаме от тигана месото и оставяме на страна, а в същия тиган и мазнина приготвяме зеленчуците.


Ако е необходимо добавете още малко олио и запържете лука и чушките докато поомекнат. 


Подправяме  с чесън на прах ( може и наситнен пресен чесън), червен пипер и соев сос. Подправките разбира се може и е най-добре да направите на вкус :)  


Прибавете месото и гъбите и разбъркайте отново. Тук е моментът, където може да сложите половин чаша вино, по ваш избор, в зависимост от това дали искате ястието да има това традиционно ухание на ястие с вино. 
Много хора слагат, много хора и пропускат, затова аз ще оставя на вас да прецените. Ако сложите, оставете виното да изври напълно и след това продължете с останалите съставки на ястието. Така ще остане само ароматът от него в месото и зеленчуците.

А те са - доматеното пюре и топла вода, колкото да облеят добре ястието. Оставете яденето да заври веднъж, 


а след това прехвърлете в гювечетата. Допълнете още вода, ако е необходимо, тъй като при продължителното печене, течността извира и може да ви загори. Поръсвам с чубрица :) 


Пъхаме гювечетата да се пекат на силна фурна, докато заврат, а след това намаляваме на 150 градуса да къкрят, докато месото стане крехко


Поднесете с гарнитура от сварени картофи или пък защо не просто домашна туршия и кана хубаво вино :) 


Като много вкусни, български ястия и това може да няма вид, но пък вкусът му е неописуем!!!
Надявам се да съм изпълнила желанието на моята читателка, защото за мен вашите желания са приоритет, а на вас ви пожелавам една щастлива и усмихната седмица, приятели :)  


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


4 коментара:

  1. Люси,
    и аз ползвам гювечета понякога особено когато искам да направя ястие от остатъчни продукти в хладилника.Чудесни гювечета са и твоите, прекрасни за студеното време навън.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! И аз така процедирам обикновено :) Поздрави и наздраве!

      Изтриване
  2. Приблизително колко време се готви в гювечетата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много зависи от месото, но около час ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...