петък, 18 януари 2019 г.

Домашно месо за дюнер / Homemade gyro meat / doner kebab




"С това ще ги разбиеш!!!!", са отзивите, които успях да получа за днешната рецепта, макар че беше трудно да се разбере всичко от пълната уста на ядещите, но мисля, че въртенето на очи, налудничевото примляскване и липсата на каквото и да е било друго желание за коментар, а само за ядене, беше най-добрата рецензия, която може да се получи за сготвеното ястие.


Отдавана ми се  въртеше в главата как точно да направя истински вкусно месо за дюнер, както и самото му представяне така че да бъде най-близко до оригинала, но в домашни условия и ето че успях!

В Интернет има доста варианти и предложения за подобна идея, но смятам , че тази най-много се доближава до това, което исках да постигна и затова не мислих много, а действах бързо. Още повече, че рецептата е много лесна за приготвяне и единственото нещо, с което трябва да се съобразите е времето за печене, което трябва да бъде с около час отгоре за всеки следващ килограм месо. 


Поднесох месото с обикновени добавки като за дюнер - хлебчета, малко свежи зеленчуци и заквасена сметана, която смятам, че балансира подправките.
За самата марината на месото използвах любимите си подправки, като рецептата, която досега най-много се е доближавала до истинския вкус на месото за дюнер за мен си остават тези пилешки шишчета,които ви представих преди време тук.
Може да ползвате същата марината или пък новата, в която включих соевия сос, тъй като както ви обещах реших да намаля солта, като използвам малко повече соев сос в по-нестандартни рецепти, за да видя дaли ще се отрази на организма ми положително, както съм чела ;)
 Вие разбира се може да пропуснете соса или добавите свои любими подправки, но смятам, че тази комбинация се получи изключително вкусна и занапред ще се придържам към нея. :) 


Притеснявах се дали месото ще се реже лесно от шиша както е в дюнерджийницата, но наистина нямаше проблем с това. Беше много ефектно за гостите ми и опредено остава в тефтера като една от рецептите, които да приготвям за всякакви поводи и партита.
Тъй като на днешния ден би трябвало зимата да почне да си стяга куфарите, а от два дни се наслаждаваме и на хубаво слънце, реших, че ще си гарнирам месцето с халба бира, както е препоръчано от нашите деди :)  


Сигурна съм, че рецептата ще ви завладее от първия път, а може да искате да приготвите предстоящите почини дни, а защо не и днес, затова преминавам направо към нея.

Необходими продукти:
 Около 1 кг свинско месо ( врат)
1/2 с.л. черен пипер
1/2 с.л червен пипер
1/2  с.л. млян кимион
1 /2 с.л. чесън на прах ( или 2 скилидки чесън на ситно)
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. лют пипер ( кайенски или друг)
50-100 мл олио
сол на вкус

За поднасяне:
заквасена сметана
питки хляб
домати
краставици
маруля
лук

Започвам като нарязвам месото на средно тънки пържоли, които след това начуквам, за да стане още по-тънки,. така и подправките ще влизат по-добре в месото. 



Слагам в купа и прибавям соса, сухите подправки и след като омеся всичко, заливам с олио. Аз го направих на око и ви предлагам да си сложите на вкус, в зависимост колко ви е "шарено" месото, тоест колко мазнина има по него и разбира се, колко мазничко обичате. ( може да го мариновате така от предния ден, за да се овкуси повече или непосредствено преди печене, за по-умерен вкус). 


Върху парче тиква ( за мен беше най-добре така, макар в клипчето бяха сложили картоф, но реших, че за два часа ще стане този картоф на нищо и няма да държи тежестта) пробивам дървен шиш по средата. Моят беше просто клечка за китайска храна :) 
Започвам да редя пържолките на кръст така, че да има от всички страни по равно, като гледам дебелите и тънки краища на месото да се редуват, за да имаме равна структура от всякъде ( доколкото е възможно). Оставям по малките пържолки за най-отгоре.


Разпределям от останалата ни марината отгоре или поръсвам със сол и покривам с парче фолио, завивайки месото от всякъде, като пробивам дупчица само за шиша. 
Пъхвам да се пече във фурната на 200 градуса за около 30-40 минути, и след като се позапече (може да проверите), намалявам температурата на 150 и печем до готовност ( около час, час и нещо, много зависи от месото)


Аз гледах да не препека месото, тъй като не искам да се разпада от шиша, а да мога да го режа с ножа, както си е за дюнер :)
След като го извадих от фурната го намазах с леко с домашно приготвен барбекю сос, който ще ви споделя как да си правите съвсем скоро :)
Тъй като той не е задължителен за дюнера, а моя прищявка не смятам, че е необходимо да ви го представям в тази рецепта. Вие може да глазирате месото и с всичко друго любимо - горчица, разтопено масло с билки или просто горещо олио с чесън.


Тъй като тиквата беше също омекнала при печенето, реших да прехвърля шиша върху половин дюля за сервирането. Отнема по-малко място, пък е изключително стабилна :) 


Месото се режеше с лекото и просто изпитвах месоргазъм от гледката с всеки разрез!!!!


Аз харесам заквасената сметана в гъст вариант, тъй като не обичам сосовете да се разтичат от хлебчето, но ако обичате по-редки такива, може да я разбиете с малко вода, а защо не и да добавите малко свежи подправки като копър или магданоз към него.


Ако съм ви накарала да се размечтаете, облизвате, да захапете подложката на мишката или да си избършете телефона, значи съм си постигнала целта. 
2019-та стартира вкусно, а вие останете на линия, защото в този блог, не се скучае :) 

До нови срещи, приятели 
и ако рецептите ви харесват, последвайте ме в Истаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


35 коментара:

  1. Колко време се маринова месото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Може да го мариновате така от предния ден, за да се овкуси повече или непосредствено преди печене, за по-умерен вкус. Допълних го и в рецептата! Поздрави!

      Изтриване
  2. Вкусно. Може ли да споделите колко реда е месото на шиша?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) за съжаление не съм записала колко са дошли, тъй като месото си беше шарено и едни пържоли бяха по-големи, други по-малки, някои парченца директно ги откъсвах и ги редях спрямо това с какво месо разполагам. Може би снимката на месото в разрез може да ви помогне да добиете представа, макар не всеки ред да се вижда отчетливо. Поздрави!

      Изтриване
  3. Много,много апетитно.Обезателно ще се пробва,няма да е лошо и някъква рецепта за тези хлебчета или пърленки.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Записвам за по-нататък и хлебчетата :)

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Може :) Най-добре да ползвате месо от бут и от гърди, като ги редувате ;)

      Изтриване
  5. Изглежда уникално! Поздравления. Със сигурност ще го направя, но се чудя дали да не опритам с пил. бут.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Точно по-горе посъветвах, ако е пилешки да се направи с редуване на бут и гърди. Според мен ще е най-вкусно :)

      Изтриване
  6. Здравейте Люси ! Искам да попитам ,дали е възможно да се сложи и кромид в месото на дюнера? Нали в кавърмата има кромид ,предполагам ,че и тука ще върви .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, може :) особено, ако го мариноваме от преданата вечер :)

      Изтриване
  7. Прекрасна идея, поздравление!Аз също правя,но пържолките пека на грил- тиган и после леко затоплям и намазнявам гръцките питки- пърленки или специалните арабски питки за дюнер.Също за разкош си добавям и пържени картофки, кисели краставички на жулиени и люти чушки.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! Някой знае ли типичната за дюнер подправка, която вече все по-рядко се използва в дюнерджийниците, и която майсторите не искат да кажат, разбира се арабска е, сега я заместват с кимион, но не е същия вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Според мен рецептата за пилешките шишчета най-много се доближава до микса подправки за дюнера и смятам, че е заради кориандъра. Разбира се, всеки друг може да се включи с коментар по темата ;)

      Изтриване
  9. През цялото време ли месото се пече покрито с фолио?

    ОтговорИзтриване
  10. Още една разкошна рецепта! Люси, искам да ти кажа, че цялото семейство сме ти заклети фенове! Каквото и да пробваме, без значение десерт или основно, винаги е страшно вкусно! А след днешния дюнер даже и кокерът Бенджи ти е фен :))) Ти си истинско вдъхновение и ме караш редовно да запретвам ръкави и да пробвам рецепти. Благодаря ти за истинското вдъхновение, което носиш с всяка нова рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много благодаря за думите, Анонимен. Щеше ми се да има име тук, за за ти благодаря по-лично. Много ме зарадва и ми даваш още повече мотивация да създавам и споделям моите кулинарни "открития" :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Казвам се Калина, но не знам защо не мога да задам име в коментара :)

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна рецепта. Много вкусно се получи месото. Благодаря Ви 😊

    ОтговорИзтриване
  13. Кога да очакваме рецептата за домашно "приготвен барбекю сос" и може ли да ползваме тук сос-а който сте показали в рецептата за тортата бургер ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Стефан! Тъй като за момента трудно намирам една от съставките за соса, ще изчакам с рецептата. Може да ползвате и този сос от рецептата за бургер-тортата стига да ви допада на вкус :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. НАЧИ, таман навреме попаднах на блога ти. Вчера гътнах едно прасенце (не е чумаво) и сега мръвки ми се намират. А таз рецепта така ме грабна, че се подпалих да си направя дървена поставка, за закрепяне ня шиша.
    Дедите ни е почти сигурно, че са си нямали бира. Ама е още по сигурно, че ако са имали така приготвено месо, са жулили медовина до пълно отваряне на чакрите.
    "Месоргазъм" ми хареса! :) И ти почваш да ме кефиш! Кат видя жена дето готви по-добре от мен, ми идва да я цункам, цункам..... Е, ако е хубава де :)
    Айде успех, всичко добро И НЕКА БЪДЕ РОК! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бояне и благодаря за така милия и забавен коментар! Неблагородно ти завиждам за лукса да си хапнеш вкусно свинско директно от кокала дето се казва, пък и щом няма чума :) наздраве от мен с чашка медовина и ти пожелавам много рокаджийска неделя ;)

      Изтриване
  15. Зара каза:Текът лиги, слюнки и какво ли още не,заприличаха на овълчало куче,(боже,боже),най-любимо ми е като съм изпаднала в кетоза да се давя в твойте рецепти,хам хум, направи ни малко кето изкушения pls.🙃🙃🙃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря ти, Зара :) Обещавам, ще има още кето рецепти! Благодаря ти за вълчия коментар! :)

      Изтриване
  16. Здравейте,
    която и ваша рецепта да приготвя е хит у дома. Благодаря ви за труда и споделянето.
    А дюнерите станаха прекрасни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. Благодаря, че писахте своя коментар :)

      Изтриване
  17. Здравей, Люси!
    От известно време правя месото за дюнер, пристрастихме се към него и искам да споделя впечатления. Не за вкуса, той е ясен, щом го правя редовно.
    Относно картофа, за който изразяваш съмнения, че ще стане на пихтия след толкова печене, искам да кажа, че при мен остава суров, макар месото да става мозък. Не знам как го прави този номер, но е факт. Да знаеш за друг път, ако не ти се намира тиква, слагай смело картофа. 😀
    Другото, което искам да кажа е, в София, в Красно село до пазара има едни много известни и вървежни дюнери. Веднъж съм си взимала оттам и ми направи впечатление лекият вкус на канела в месото им. Та, реших да го приложа и в твоята рецепта и се получи още по- шарен и страхотен (доколкото е възможно) вкус. Пробвай следващият път, мисля че много ще ти допадне.
    *Позволявам си да говоря на "ти", защото те следя от дълго време и много харесвам и теб, и рецептите ти и те чувствам близка! ❤️
    Толкова от мен, пожелавам ти много здраве и още повече творчески вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ваня и благодаря от сърце за изчерпателния отзив и съветите :) Много драго ми стана! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...