понеделник, 2 април 2018 г.

Богат козунак / Loaded easter bread


Осъзнах, че обичам да правя козунаци повече отколкото да ги ям. А не, че не обичам да ги ям, което трябва да ви говори колко обичам да ги правя! И защо, ще попитат някои от вас, най-вече тези, които може би с години се мъчат да докарат идеалния козунак на форма и вкус. Ами точно заради това. Никога не знам какво ще излезе и макар да имам стари изпитани рецепти, пак ще ме засърбят ръцете да опитам някоя нова такава, нов метод, различно втасване, различни пропорции, сплитане и ще се оставя на деня да реши какво ще излезе. Някои път става, друг път не - но в края на деня у дома винаги ухае невероятно вкусно, а на масата се "излежава" вкусното хлебче, готово да бъде хапнато както с варени яйца и зелена салата, така и с течен шоколад или друго сладичко.


С или без конци, за мен рядко има значение, но забелязвам, че когато не ги мисля, по-лесно се получават. Започват в главата ми да се зараждат най-различни теории за козунаците и си давам сметка, че може би затова се правят на Великден - всичко е в божиите ръце. И макар да имам изпитани рецепти за отличен резултат, не мога да се примиря, че цял живот трябва да ги правя само така и да не опитам някакъв друг вкус или начин на приготвяне.


Ето така например реших да си направя този много богат козунак, който да има обилна украса от ядки, сушени плодове и захар, но да не са в него, за да не ми пречи плънката на конците.
Получи се много вкусен, като използвах класическата рецепта на мама за пиян козунак за основа, няколко адаптации от козунака със заквасена сметана и начина на месене на Любчето.
Получи се много мек, вкусен и за щастие - не сух козунак, който нападнах още по време на снимки :)


До Великден остават броени дни, а съм ви подготвила още няколко изкусителни рецепти, затова преминавам към първата:

Необходими продукти:
Около 1,2 г брашно София мел за Козунак
200 мл прясно мляко
120 г кисело мляко/ заквасена сметана
200 г захар
4 яйца +2 жълтъка
1 с.л. уиски
1 с.л. подсладител
щипка сол
1 кубче жива мая ( 42 г)
кората на лимон/ портокал/ лайм
есенция ром/ ромова захар
200 г мазнина ( при мен е микс от разтопено масло, олио и мас)
За гарниране: 200 г ядки и сушени плодове микс : праскова, червени боровинки, стафиди, лешници, кашу, бадеми, кристална захар, мед, резанки цитрус плод

Може да направите половин доза от изброените продукти, тъй като от тази ще получите два големи или три средно големи козунака. Аз оформих остатъка от тестото по друг начин, който ще ви покажа в следващите дни.

Но ето как го направих: Разбивам леко яйцата със захарта, като аз използвах домашни яйца, на което се дължи този красива наситен жълт цвят. Винаги може да засилите цвета с щипка куркума, която няма да се усети сред преобладаващите вкусове и аромати в тестото.
Според мен не е добре да се прекалява със захарта, затова се слага и подсладител, който е доста сладък, но няма да поречи на втасването, но може и да го пропуснете.


В купичка слагам маята и хладкото прясно мляко, заделени две с.л. от захарта, 100 г брашно и разбъркваме и оставяме да шупне. Периодично разбърквам, така че да я оставим да шупне поне два -три пъти и да стане на крем преди да я добавим към яйцата.
Пресявам си брашното през това време.

               

Рендосвам си кората на цитрусите, като аз ползвах кора и от трите вида, смесени, без да прекалявам.


В купата на миксера, при яйцата добавям маята, киселото мляко / заквасена сметана, постепенно от брашното, ароматите, алкохола, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавям само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно.
Прехвърлям в леко намаслена тава, завивам с кърпа или прозрачно фолио и пъхам във фурната на 50 градуса да удвои обема си.

                       

Готовото тесто разделям на нужния ми брой козунаци и взимам една част и започвам да интегрирам мазнина в тестото. А ето как: Намаслявам ръцете си с мазнината, която е леко течна, леко твърда и започвам да премесвам тестото ето така ( виж кличето от Любчето тук)
Признавам си, не си позволявам да слагам много от мазнината, тъй като искам тестото все пак да стои по-стегнато, инак ще се разплуе много при печене. Още преди сплитане се виждат как са се оформили нишките на конците в тестото. ( Тук може да го сложите да втаса още веднъж, но аз го омесвам внимателно и не ми се налага :) )


Разделям така издълженото тестото на три фитилчета и сплитам, не твърде стегнато, за да не се накъса след втасване.
Слагам в тавичка с хартия за печене на дъното и оставям още 20 минути да втаса на топло и да бухне.
Преди печене намазвам с леко размит с мляко жълтък ( може да ползват нов или да си заделите малко от горните) и поръсвам обилно с ядки, сушени плодове и захар.
Пека на 170 градуса с обдухване, като след като се запече, покривам с хартия или фолио, тъй като ядките изгарят бързо.



След като се опече, украсявам с още резанки цитрус и лека глазура от домашен мед.
Уханието му е просто невероятно, а козунакът е толкова мек, че просто ще ви иде да си наврете цялото лице в него.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 

а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



23 коментара:

  1. Люси, много съблазнителен, жълтичък и със сигурност голяма вкусотия. Сега ще ти предложа една друга вкусотия, която правих днес сигурна съм, че ще си оближете пръстите. http://samozagladni.blogspot.com/2018/04/blog-post_8.html
    Поздрави и Весели Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Любче! Много ме улеснява твоето клипче за обясненията как се замесва :) Ще се постаря да опитам и тази твоя вкусотия :) Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  2. Благодаря за чудесната рецепта, Люси! Ядките са сурови, нали? Сушените плодове, предварително накиснати ли са за да поомекнат или не? Какво е съотношението - масло, олио, мас? Кое е по-добре - кисело мляко или сметана? Глазурата може ли да е от глюкоза? Гласуването за теб е направено с удоволствие. – Искра Христова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Искре. Отговорите на тези въпроси са по-скоро въпрос на вкус честно казано. Аз ползвам сурови ядки, сушените плодове не ги накисвам, тъй като имаше и кайсии и боровинки, не само стафиди, но пък така ще се изпекат по-бавно, така че може да ги накиснеш. Правила съм го с кисело мляко и със сметана - няма особена разлика, затова каквото имаш под ръка. Съотношението на мазнината също е въпрос на вкус, тъй като някои хора на харесват да им мирише тежко на мас( например), но аз лично ползвам най-много масло, после по-малко мас и най-малко олио като смесица. Глазурата може да си я направиш и от гъст захарен сироп вместо глюкоза. Благодаря за гласа ти, поздрави и успешно месене и похапване!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. По принцип може, но тук той също си има своето значение, не само като овкусител.Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравей! Какъв подсладител използваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Ползвам някакъв течен подсладител, който успея да намеря в кварталния магазин :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравей!Ако се ползва суха мая колко грама трябва да е? С какъв вид мая е по добре да се работи.Според мен мирише на мая, ако е жива, но може и аз да греша при използването и.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Аз ползвам по-често жива мая и не ми мирише, но често ползвам и суха. Зависи какво количество от тестото искате да направите. Едно пакетче суха е достатъчно за замесването на 500-600 г брашно, затова ако ползвате цялата дадена доза, трябва да сложите две пакетчета. Поздрави!

      Изтриване
  6. Много се извинявам, но не разбрах за 1.2кг брашно, както е в рецептата 1пакет жива мая ли е необходим или както е в отговора Ви на "Анонимен""Едно пакетче жива е достатъчно за замесването на 500-600 г брашно, затова ако ползвате цялата дадена доза, трябва да сложите две пакетчета". Козунаците Ви са прекрасни и много апетитни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) в бързината съм написала "жива", имах предвид "суха". Поправих го. За цялата доза от 1200 г ви трябва едно кубче жива или две пакетчета суха мая. Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте Люси! За колко време се пече приблизително един козунак?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 30-40 минути, в зависимост от големината :)

      Изтриване
  8. Здравей, съвсем се обърках🤔. Значи за дозата от 1200 кг. брашно, слагам 2 кубчета мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. За цялата доза се слага едно кубче жива или две пакетчета суха! Поздрави!

      Изтриване
    2. На килограм брашно се слага едно пакетче жива мая-42 гр или 14 грама суха мая. Съотношението е 3:1 - жива:суха

      Изтриване
    3. Здравей, Анонимен. Тъй като бях в отпуска сега сядам да отговарям на въпроси, но тъй като не виждам тук такъв, ще се радвам да ми уточниш дали все още имаш някакви неясноти по рецептата ;) Поздрави!

      Изтриване
  9. Благодаря! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Най-сполучливият ми козунак. Не добавих подсладител, а почти двойно количество от сушените плодове. Разделих тестото на 2 големи козунака. В единият сложих пакетче локум, а в другият - 100гр нарязан черен шоколад. Всички бяха УАУ!! И двата козунака ги сплетох като плитки. Станаха у-н-и-к-а-л-н-и!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви, Анонимен! Много се радвам, че и вие сте доволни от рецептата! Благодаря, че отделихте време да ми пишете! оздрави и усмивки от сърце!

      Изтриване
  11. Привет Люска ! Направих тестото по тази рецепта ,а плънката от другата ти с румънския козунак с млечно-орехово-какаовата плънка . Божествени станаха ! Благодаря ти ! Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви, Меги! Поздрави най-сърдечни

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...