петък, 30 март 2018 г.

Козуначени коминчета с фолио със сладка и солена плънка / Еaster bread rolls with filling two ways



Вече е официално! Козуначено време е и ако досега сте си затваряли очите за изкушаващите печива в магазина, едва ли сте успели да избегнете десетките снимки на пухкавите вкусотии в мрежата - на конци, на прежди, на фина плетка и какво ли не. Истината е, че майсторенето на козуначено тесто си е цяла наука и всяка година има минали и скъсани на този изпит. Някои стоят пред начопкания сладък хляб, издирвайки въпросните конци като златна нишка в Колорадо, а други ги постигат с лекота и даже без да искат. Самата аз имам няколко вече доста добре изпитани рецепти за пухкави козунаци, но не крия, че понякога толкова си вярвам, че почвам да ги правя и на око. Тогава не винаги тестото ми става толкова пухкаво и решавам да го употребя в някакви по-интересни тестени творения - зайчета, пиленца и какво ли още не. В последно време нещото, което изкушава българина все повече, са дошлите от север козуначени коминчета, които ви представих преди доста време. Ето защо реших, че е време да направя една стъпка напред и да подобря снимките им, а защо не и да ги представя в нова светлина.
В случая - даже две!


Този път реших, да ги напрaвя и в солен вариант с плънка от вкусна пролетна салата от маруля, репички, рукола и твърдо сверени домашни яйца! (Този жълтък няма как да ви излъже:))


Ако пък козуначеното тесто ви крещи предимно "десерт", то в този вариант ще ви продъни ушите, защото съм напълнила коминчетата с крем от пудинг карамел и масло, а отгоре имат заливка от шоколадов ганаш с различни видове поръски - орехи, кокос и шам-фъстък. И понеже знам, че още отсега си подсушавате крайчетата на устата, за да не се покапете и вътрешно ви притеснява как ще ги направите тези коминчета, без формички за тях. От сега казвам - няма нужда. Българинът е измислил всичко и като един добър такъв представител, ви казвам - използвайте фолио Fino. Те бяха толкова добри да ми пратят цял пакет от всякакви полезни продукти и аз най-сетне се видях с достатъчно фолио, за да направя тази рецепта.

Набързо свих лист фолио на две-три, за да стане по-дебел, а след това и навих на цилиндърчета.
Направих си няколко стабилни бройки и се захванах с месенето на тестото (Така де, миксерът меси, фолиото върши основната работа, печката пече, аз живот си живея :))



Но ето и самата рецепта:
Адаптирах половин доза от пияния козунак на мама, така че ми стигнаха за поне 30 коминчета.
Необходими продукти:
Около 600 г брашно
1/2 кубче мая
100 мл прясно мляко
60 г кисело мляко/ заквасена сметана
60 г разтопено масло
кората на един лимон
3 яйца и един жълтък
100 г захар
2-3 с.л. ром / ромова захар
1 ванилия
фолио Fino за формичките

Започваме като в купичка слагаме маята с хладкото мляко, една с.л. от захарта и малко от брашното. Разбъркваме добре и оставяме да шупне, като и след това разбъркваме още един път, така че да стане на пухкав крем.
През това време пресяваме остатъка от брашното, а в купата на миксера разбиваме две яйца и един жълтък с останалата захар. Добавяме ароматите - ванилия, ром, кората на лимона. След това добавяме и заквасената сметна /кисело мляко. Накрая слагаме маята и почваме да добавяме малко по малко от брашното, докато миксерът бърка на режим месене. 

                            

След това прибавяме постепенно от маслото, редувайки с брашното, така че да получим средно твърдо тесто, което се отделя от купата на миксера само при бъркане. Може да погълне повече или по-малко мазнина / брашно.
Готовото тесто оформяме на топка и оставяме да втаса в намаслена купа, покрита със стреч фолио на 50 градуса във фурната.

                          

След като тестото втаса, разделяме на две или четири части - както ни е удобно да работим.
Разточваме тестото на правоъгълен лист и режем ленти с дължина около 35-40 см.
(Аз работех с намаслени ръце и повърхност, за да обогатя още повече тестото с аромат.)
Навиваме тестените ленти около алуминиевите цилиндърчета и редим в тава с хартия за печене.

                            

Преди печене намазваме с леко размито с мляко (останалото ни) яйце и пъхаме в предварително загрята фурна на 180 градуса да се изпекат до златисто.


След като първите станаха готови, оставих леко да се охладят и изваждах фолиото, което успявах да ползвам повторно.
Определено е малко пипкава работа, за която трябва да сте внимателни и търпеливи, но резултатът си заслужава.


Ако тези идейки са ви допаднали и искате още, ще ви помоля да дадете гласа си за мен в тазгодишните награди а Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/

Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/

Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря на всеки, който ще го направи!                            



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

8 коментара:

  1. много хубави коминчета, но дали може и рецептата за крема, с който са пълнени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) В рецептата съм написала крема, който съм ползвала. Поздрави :)

      Изтриване
  2. Използва се вътрешната част на фолиото, картонената :)
    Така се правят коминчетата, без да се хаби фолиото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да, може и така да се направи, но няма да стигне за много коминчета, ако искаме да се пекат наведнъж. Но, разбира се, си права за предложението :) поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здравейте, Люси! Отново е време за козуначени вкусотийки и тъй като миналата година не опитах тези коминчета, съм решила да ги направя сега. Много благодаря за страхотното описание на всяка стъпка (както винаги)! Само искам да попитам как се приготвя този крем от пудинг карамел и масло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йовка :) Кремът представлява пудинг ( от пакетче) с вкус на карамел, който е приготвен според описанието. Към него добавям към 200 г масло, за да стане по-плътен и вкусен. Прибавям маслото към още горещия пудинг и то се развратя в него. Оставам да се охлади крема и започвам да пълня коминчетата.

      Изтриване
  4. Благодаря за рецептата, ще се помьча да ги направя.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...