събота, 7 април 2018 г.

Агнешка плешка с билки за Великден / Slow Cooked Lamb Shoulder with Herbs for Easter


Добре, че е Великден да сготвя и аз агнешко. Не съм от най-големите му фенове, може би защото го свързвам с едни така до традиционни и "ароматни" рецепти, които никога не ме впечатляваха особено. А, недей си боже някой да ми предложи "дроб сарма", го приема като заплаха и родово проклятие. 

Дам, не ги обичам тези дреболии и агнешки ухания, които така ми напомнят за ежегодната сбирка на село с родата. Вярно, скъпи спомени са ми, но кълна се хич не ми липсват тези рецепти. И както бях решила, че агнешкото месо като цяло не е за мен, преди години майка ми успя да сготви такова у дома, което бе изключително свежо, крехко, сочно и нищо общо с онзи невидима заплаха, за която ви говорих по-горе.

Дадох си сметка, че все пак има шанс да открия рецепти за това месце, които ми допадат и няма да отлагам това предизвикателство.


Рецептата на майка ми е чудесна и със сигурност ще ви споделя и нея, тъй като е много по-семпла, а месото е идеално след това за салати или както аз си го хапвах - в сандвичи с рукола и сирене. 

Но тъй като е празник, искам да ви представя една още по-пролетна и празнична рецепта за МОЕТО агнешко с билки за Великден.

Както знаете, бях ви обещала рецепта за агнешко тази година, а аз винаги си изпълнявам обещанията! Бъдете сигурни, че чакането си заслужава!


Сигурна съм, че тази рецепта ще се хареса и на тези от вас, които също като мен, са били зачеркнали това месо в миналото, но тук ще се насладите на един вкус и аромат, който няма да ви разочарова.

Точно като за пролетта, рецептата е богата на ухания и билки, които за щастие, вече можем с лекота да намерим в близкия магазин.
За мен лично има и малко италиански привкус цялата фантазия, затова съм добавила клонка чери домати и артишок, които обожавам. Вие разбира се може да премахнете някои от изброените елементи, но аз харесвам тази комбинация тук която  е леко казано...To die for! :)



А ето и самата рецепта:
Около 2 кг агнешка плешка
подправки: зелен лук и чесън,
босилек, копър, мащерка, риган, копър, магданоз
200 мл бяло вино
150 г масло
1-2 с.л. мед
50 мл (лют) зехтин
1-2 лимона
2 клонки чери домати
1бр. артишок
5-6 бр. картофи
сол /черен пипер

Започвам като измивам и накисвам агнешкото за няколко часа ( най-добре от предната вечер) с малко вода и сока от лимоните, за да се "отмирише" и да стане по-крехко.
След това си подготвям свежите подправки, като те нека са на вкус, сложете от тези, които обичате повече, а от другите - по-малко.


Аз използвах два стръка зелен лук, два босилек и по-малко от останалите. Мащерката и ригана оставих на клонки, а останалите накълцах на ситно. Може да ползвате и чесън на скилидки, ако нямате пресен.


В подходящ съд слагам 100 г от маслото да се разтопи и след това запържвам за кратко чесъна в него, а след това и лука, както и половината магданоз и босилек. Нека маслото да поеме от всички аромати.


В подходяща тавичка слагам месото, като го подправям добре със сол и пипер. Отгоре разпределям от ароматното масло и останалите ни зелени подправки.Завършвам със зехтин ( при мен е домашно направен с лют пипер, тъй като ми хареса да има леко щипещ вкус коричката на месото) и 


слагам меда по цялата дължина, така че да се карамелизира добре месото и прибавям виното в тавата, заедно с малко вода.


Отгоре разпределям само още два-три резанки от останалото ни масло, завивам с фолио и пъхам в гореща фурна на 200 градуса да се пече, като веднага след като заври намалявам температурата на 150 и пека около четири часа.


Към края на печенето прибавям и зеленчуците - нарязаните картофи, клонките чери домати ( да, заедно с цялата клонка, придава още по-добър аромат) и нарязания артишок. Има няколко начина да почистите артишока, но аз просто го разрязах на четири части, като почистих пухкавата и лилава част от сърцевината му. Сложих листенцата в тавичката, заедно с останалите зеленчуци и овкусих с още малко сол и пипер.





Печем докато картофите станат готови. Не мога да ви опиша колко е вкусно това ястие, а само от аромата му ще се се превърнете в хищник :)

Месото е крехко, но с чудесна и изкусителна коричка.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


7 коментара:

  1. Здравейте,Люси.В момента готвя агнешко по вашата рецепта.Кога се маха фолиото,за да се получи коричка или фолиото не се маха и въпреки това месото се запича?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Аз го пека, почти изцяло под фолио, като е важно да е добре завито, за да се пече задушавайки се на ниска темепартира, за да се разпада след това. Може накрая чак да махнеш фолиото и да го запечеш за кратко, но при мен нямаше нужда. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Чудно е!:) Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото Воскресение озари живота ни! Много здраве и благополучие, мир и разбирателство! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Всичко най-хубаво и за теб и близките ти! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Христос Воскресе,мила Люси!Пожелавам на теб и цялото ти семейство много здраве, щастие и благополучие!За мен едно от най-хубавите неща, свързани с прекрасния празник тази година,беше, че имах възможността най-сетне да те видя на живо и да те прегърна като скъп на сърцето ми приятел!:)Толкова красиво свети аурата ти в яркобяло:),толкова позитивизъм и енергия излъчваш, че можеш да преобразиш и най-сивата картинка около себе си в цветен и ярък пейзаж:).Рецептата за агнешкото е великолепна, както всички други, по традиция мама го приготвя за Великден по нейния си неповторим "мамешки"начин, но случи ли се скоро да печем агнешко месце, непременно ще гледам да се изявя с твоята рецепта:)...Тази година се отчетох само с едно козуначено руло със сладко от жълти самоковски сливи (леле, страхотия са:), и една малка плитка козунак на охлювче, че с тоя шишкав корем ми беше бая трудничко:).Като за след двегодишна пауза от последното ми козунакомайсторене:) се получи добър вкус, имаше какво още да се желае,но има време до Спасовден да запретна ръкави и да пробвам твоя традиционен козунак с локум:).Пожелавам ти от сърце да си все така усмихната и лъчезарна, благодаря ти,че усмихна и моите празнични дни с твоята страхотна усмивка и топлота!Прегръдки!!!Марта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, и на мен срещата ни ми донесе много силни емоции. Като се прибрах и майка ми ме заразпитва как е минало участието, първото, което й споделих е, че съм успяла да видя една приятелка, която винаги ми пише толкова мило, естествено и човешко, че сякаш аз следя нейните публикации, не тя мен. Усмивката ти е много зареждаща и топла и се радвам, че успях да я видя на живо. А сега, за това сладко дето така го подмяташ във въздуха - аз ще го сънувам, ако не успя да го изровя . Пак си направила чудесни неща - убедена съм, а пък и аз нямам намерение да спирам да те изкушавам с още неща за напред. Нито да спирам да ти разказвам моите преживелици. Изпращам ти най-топли прегръдки и ти желая една много приятна и спокойна почивка на българска земя.

      Изтриване
    2. Люси,много ме трогна,много ти благодаря за топлите думи!:)И аз споделих с майка ми за срещата ни като толкова мило и чакано събитие,за присъствието ти в ежедневието ми далече от родината, което ме е поддържало щастлива и удовлетворена:).Днес прочетох и интервюто ти за "Блоговодител",на толкова искрено и топло четиво отдавна не съм попадала, и съм сигурна, че единствената причина за това е единствено и само интервюирания Човек (неслучайно го пиша с главна буква, защото ти си именно Човек:).Нямам сестра, но ако имах, бих си пожелала да е като теб!Браточката си го обичам много, де:):)А за сладкото нямаш грижи - ако не намериш подобно, звънкам веднага на братовчедките от Самоков, дето забъркват това вълшебство и казваш къде да ти го изпратя;)Прегръщам те силно!Марта:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...