понеделник, 29 януари 2018 г.

Торта "Колибри" / Hummingbird Cake



Нали не си мислехте, че цял месец ще минем без торта?! Вярно, че около Коледа ви затрупах с такива, но все пак време е да продължим с новата година. Не случайно сте ми дали името "царицата на тортите", а  пък аз нямам намерение да слизам от трона така бързо. 
Тази година обаче правя заявки и за други владения - като месното, тестеното и какво ли не, защото съм ви подготвила толкова многобройни и разнообразни рецепти, че ще попаднете в блога като в лабиринт от вкусотии, от които няма да може да излезете. И всичко с най-добри намерения, разбира се! 
За да се убедите в това, ще ви кажа, че днешната торта е по желание на моя читателка, която преди време си пожела торта "Колибри".  Аз я записах веднага в списъка с рецепти, които трябва да приготвя и ето, че го направих. Беше истинско удоволствие за мен да изпълня поредното ви желание и да запозная тези от вас, които не са чували за торта "Колибри" с нея. 


Тя е американска класика в южняшката кухня  и се предполага, че носи името си от Ямайка, където колибрито е символ на острова. От там е донесена и в щатите и стой та гледай. Невероятната й комбинация от подправки, орехи, банани и ананас я прави чудесна както за зимните месеци, така и за лятото. 


В оригинал рецептата се прави с пекани и ако сте от читателите ми в чужбина, съм сигурна, че ще може да си я направите точно с тях. Ние в България обаче, може да си ги заменим с орехи и пак ще се насладите на нещо изключително вкусно. Хубавото на тези торти, с плодова или зеленчукова основа ( като морковената например) е, че са изключително влажни и сочни, но в същото време може да се радвате на стабилни и красиви парчета. Тук може да се радвате и на красива украса, която е изцяло ядлива, защото я правим от ананас, който за щастие след празниците често пускат на промоция ;) 



В интернет има много вариации на тази торта, затова аз реших да се доверя отново на Мария и адаптирах нейната рецепта. Понякога изчерпателното описание може да ви накара да мислите, че рецептата е сложна, затова аз ще се опитам да ви синтезирам някои неща, за да не ви притесняват, макар тя да е описала всичко чудесно. И аз използвах мерки за тортата 24 см и мерки на чашата 250 мл, но ето и самата рецепта.

Необходуими продкти:
За блата : 
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи / пекани
2 ч.ч. намачакни банани
3/4 ч.ч. олио
240 г. ананас от консерва
4 бр. яйца
2 бр. ванилия
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода
щипка сол


За крема:
2 опак. крема сирене ( 400г общо)
300-350 мл сметана за биене ( сладкарска)
150 г масло
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1 ванилия

Още: 
1 плод ананас
крокан за украса
орехи

Започвам първо с направата на украсата, ако решите да правите такава. За целта си вземете един ананас Почистете го от кората и врасналите шипчета и нарежете на еднакви шайби, не твърде дебели.


Ако добре сте почистили ананаса, и така ще заприличат на цветчета, тъй като ще са с леко къдрави краища. Наредете ги в тави с хартия за печене или тефлонови съдове за мъфини и изсушете във фурната на 100 градуса за три-четири часа, в зависимост колко дебели сте ги направили. А ги обръщах и предпочитах формата за мъфини, тъй като върху хартията влагата оставаше по-лесно по тях. Както и да е, изсуших ги, но ми отне повече време отколкото на Мария, затова е добре да си ги направите от предния ден.



За самата торта, в купа смесваме пресятото брашно, захар, канела, ванилия, содата и солта.


Намалих захарта, тъй като две чаши ми се видяха дота, като направих микс от кафява и бяла за моята чаша. Счуквам си орехите на средно големи паречета и тях добавям към сухата смес.

В купа намачквам бананите и прибавям нарязания на малки кубчета ананас от консерва с малко от сока. Мерките са около 180 г плод и 60 мл сок. Прибавяме и леко разбитите с вилица яйца. 

                            

Накрая прибавяме и олиото и смесваме последователно сухите и мокрите съставки на тортата, като ги разбиваме на ръка с дървена лъжица или миксер.


Готовата смес изсипваме с тава с размери 24 см и застлана с хартия за печене на дъното. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, за около 40-60 минути. Намалих температурата тъй като на 170 с вентилатор, както бе според на Мария рецептата малко ми прегоря блата, затова ви казвам да си печете на по-слаба фурна. Покрийте с фолио след 20 минути, ако е необходимо, тъй като е възможно да се изпече повече отгоре. Явно е типично за този блат да получи малък купол, затова не се притеснявайте да го изрежете и за по-равна торта обърнете блата с дъното нагоре при сглобяването. (За да премахна изгорелите местенца по блата използвах белачка - много е удобна ;) )

                              

Оставяме блата да се охлади напълно и се заемаме с крема. И тук количествата ми се видяха твърде големи за моите финанси, като правя торти през ден. Реших да заложа на повече сметана и по-малко масло.
Все пак, разбих кремата сирене ( ползвах това от кутийките на Кауфланд ) и маслото, както са на стайна температура и добавих постепенно пудрата захар и ванилията. 


Към тях прибавих постепенно и предварително разбитата на сняг сметана, като ползвах растителна, неподсладена. Сложете още пудра захар, ако обичате сладко, но според мен десертът е достатъчно сладък и така.
Сглобяване на тортата: Разрязваме блата на три равни части, като между всеки един от тях мажем от крема.


С него измазваме и цялата торта отвън, като украсявам с сушените "цветя" от ананаса и крокана, като втория може да замените също с още млени орехи.

Кремовете на маслена основа за традиционни за американската кухня, но според мен тортата става двойно по-тежка така. Затова и предпочитам по-лекия сметанов вкус, пък и по-изгодно.


Сигурна съм, че някои от вас ще се поинтересуват дали тортата се сиропира и отговорът е - не. Заради бананите, ананаса и олиото е доста влажна, но ако все пак обичате сок да капе от нея, останалия сок от консервата ще ви бъде под ръка ;) 


Не е ли фантазия, кажете?
Ако си падате по ухайните, сочни, влажни торти с ядки - тази е за вас!
Ако търсите ефекта "WOW" в гостите и близките си, когато я поднасяте - тази торта е за вас!
Ако си мислите, че ще я раздам и нея, грешите - тази торта е за мен, но пък вие може да си направите такава още утре! :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


28 коментара:

  1. Малееее, много е яка. Тоя път изби рибата, бравоо. Изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси невероятна е :) Чакането си заслужаваше! Благодаря, че ми изпълни желанието :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Мила :) Може да се забавя, но рядко забравям, пък и си записвам като бабите :) Прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  3. Страхотна е!Мисля и аз да се пробвам другата седмица!Дано се справя! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Люси! Искам да ти благодаря за прекрасните във всяко отношение рецепти. Вече ми е навик през седмицата да си набелязвам по някое сладко изкушение, което да приготвя през уикенда и винаги се получават, въпреки дребните ми издевателства и експерименти върху рецептите. Веднага щом публикува тази рецепта, си я заплюх за рождения ден на 2-годишния ми син, който е другия месец и сега ще правя пробна торта, но ме притесняват ядките. Мога ли да ги заменя с нещо и какво да е? Мислех си за натрошени бисквити, но не съм сигурна дали ще се получи, според мен ще омекнат ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, Анонимен :) Права си, бисквитките ще омнекнат, затова мисля, че е най-подходящо да ги замениш със стафиди или друг сушен плод. Децата ги обичат и са полезни :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравей отново, Люси! :) Направих тортата и съм много доволна. Няма спор, това ще е тортата за рождения ден на дребосъка. Той много я хареса, за нас е излишно да споменавам. Единствено стафидите много затрудниха рязането на блата. Мога ли да ги пропусна (трябва ли да компенсирам с нещо - брашно или др.) или да ги смеля с блендер заедно с бананите и ананаса, за да предотвратя повторно разпадане на блата? Благодаря! :)

      Изтриване
    3. Здравей и много благодаря з аобратната връзка :) Може да ги пропуснеш, ако искаш, иначе ако са по-мекички и ножът е остър, няма да има проблеми мисля ;) За пасиране на стафиди мисля, че няма да има нужда. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. здравей Люси,направих тортата и е страхотнаа

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Люси😊Поредната чудесна идея е със сигурност тази торта!!! Нали няма да е проблем да се смелят орехите? Децата не са фенове на ядки в каквото и да е🙁

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария у благодаря :) Не, не мисля, че ще има проблем! Усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Страхотна тортата! Любима на цяло семейство, правя я от години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че се включихте и оставихте отзиви за рецептата :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  8. Много интересна торта изглежда фантастично! 😊 Искам да изненадам гостите на рождения ми ден с нея Бихте ли ми казали, колко банани ще са ми необходими за да знам с какво количество да се снабдя? Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Много зависи си колко са големи бананите, но може би четири по-малки и зрели :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Използвах рецептата, за да направя торта за 2-рия рожден ден на моето дете :) Промених само украската,за да добие детски вид , но вкусът и беше невероятен :) Благодаря за прекрасните рецепти,които споделяш с всички нас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че сподели с мен твоите отзиви, Непознат! Много миличко ми стана! Поздрави на теб и на детенцето :)

      Изтриване
  10. Прекрасна торта ,както винаги ��Продуктите за блата за 1 бр ли са?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Гергана! Продуктите са за един блат, който се разрязва на три - тоест за цялата тората стига!

      Изтриване
  11. Здравей прекрасна Люси!За всеки наш празник избирам твоя торта.Така ще и за наближаващия ми рожден ден.В рецептата пише орехи натурални сурови или пекани(а може би става въпрос за американските пекан).Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат :) Много се радвам! Да, става въпрос именно за орех Пекан. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Здравей Люси! Тъй като изобщо не харесвам маслени кремове, може ли крема да е изцяло от крем сирене и заквасена сметана например? И в какво съотношение? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може, но сметаната се отпуска повечко, затова не бива да я пребиваш много, за да не ти стане много течен крема. Аз бих го направила на око, тъй като така наизуст няма как да си говоря за крем, който няма мерки :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Тази торта е уникална♥️ Много сполучлива рецепта ♥️ хора, които не обичат торта, проядоха♥️ Благодаря ти Люси♥️

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...