
Но сериозно, ако видите количеството украси у дома, ще разберете, че това далече не е работа за няколко часа и съвсем съзнателно събирам сили за това. Освен това, таман да се наканя и ето на, снегът дойде. ( Той снегът и студът все така прави, баш като минат празниците и вече почнеш да пропускаш мечтите си за пролет и слънце)
Е, такова е каквото е, както се казва. "Лошото" време винаги ми отваря апетита, а пък какво по-добро за седмична вечеря от един вкусен винен кебап. Не мога да кажа, че е вечеря, която ще ви отнеме 20 минути за готвене, но затова пък ще ви подсигури такава за няколко дена, ако не се олеете с порцията ( което признавам си съществува като риск, защото е мнооого вкусно).
Хубавото на тази рецепта е, че хвърляш всичко в едно тенджере и не го мислиш после. То си къкри, у дома започва да ухае, навън снегът вали, а ти си тактуваш с крака, обути във вълнените чорапи от баба.
Няма нужда да се косите и за презентация, защото всеки българин знае, че колкото и завиткано да го сервирате, накрая пак ще топите от хляба в апетитния сос. Даже сега докато ви пиша устата ми се пълни със жажда за това ястие и не виждам смисъл да протаквам, а да си затопля купичка от апетитната гозба, която си направих вчера за вечеря.
Ето и как да си го направите:
Около 1 кг свинско месо
4-5 бр. лук ( големи до средни)
2 бр. морков
1 ч.ч червено вино
1-2 с.л. брашно
2-3 с.л. доматен пюре
1-2 бр. дафинов лист
магданоз
червен пипер
черен пипер на зърна
сол
Започвам като нарязвам морковите и месото на средно големи парчета.
Лука нарязвам на ситно, като за да не ми изтекат очите си помагам с чопъра. Не го пестете - лукът се почти стопява в соса, но все пак го сгъстява, което му придава тази плътност и аромат.
И кажи речи, с подготовката сме готови :) В по-голяма и дълбока тенджера сложете олио на дъното, нека да го облее цялото.
Запържете месото за кратко от всички страни, а след това добавете лука и морковите и пържете още малко, така че поомекнат зеленчуците.
Не е нужно да имат загар, все пак яденето ще се ври после :)
Прибавете подправките червения пипер и брашното и разбъркайте, за да се разнесат добре по всички продукти.
След като запържим за още една минута добавете виното и топла вода, колкото да го облее.
Тук може да добавите и доматите, но те бавят възвирането на ястието затова по-често се прибавят към края на готвенето. Вие преценете кое ви е по-удобно - аз често го слагам и в началото.
Прибавям няколко зърна черен пипер и дафиновия лист и оставям ястието да заври на максимална температура а след това намалявам и оставям да къкри до готовност.
Когато кебапа е готов, поръсвам със ситно нарязан магданоз и гарнирам с варен ориз. ( Може и картофено пюре)
Е, има ли по-вкусно зимно ястие, кажете?
Обожавам го!
Надявам се да съм ви дала малко "храна за размисъл" и още тези дни да ми се похвалили, че и вие сте си наготвили малко вкусен винен кебап. И не забравяйте - какво е винен кебап без гарнитура от червено вино :)
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Супер е вкусно и ще бъде направено !Благодаря Ви👍🍷🍷
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гале :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси, аз ще ти помогна с удоволствие със следпразничната суматоха, само запази една купа от виненият кебап. Изглежда много апетитен. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного красиво е направена.Идея за ориза,че никога не ми се получава.
ОтговорИзтриванеСтрахотно стана и с чаша червено вино!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Поздрави!
ИзтриванеКолко време е нужно за да се сготви месото? Вегетарианка съм и никога не съм готвила месо,но мисля да изненадам мъжа ми �� Естествено първо трябва да си нареже месото ��
ОтговорИзтриванеЗдраве, Тери! Зависи колко е старо месото, колко големи са парчетата и така нататък. Просто го оставаш на тих огън, докато е месото започне да се къса, когато го натиснеш с вилица. Ако е "гумено" и тегаво, му трябва още варене. Поздрави и късмет :)
ИзтриванеАз го правяс телешко месо, сгъстявам с брашно, като добавям и бахар.
ОтговорИзтриване