понеделник, 15 януари 2018 г.

Винен кебап / Wine kebab


Развалихте ли коледната украса вече? Знам, че някои сте го направили още след Ивановден, други този уикенд, а трети като мен явно чакат специален знак от съдбата за тази цел. Може да ви се види много безотговорно, че още не съм го направила, но мога да ви кажа, че в моя защита това нищо не е - една година я държах до март, защото все още имаше сняг навън и мандарини у дома! И това, ако е не е причина!

Но сериозно, ако видите количеството украси у дома, ще разберете, че това далече не е работа за няколко часа и съвсем съзнателно събирам сили за това. Освен това, таман да се наканя и ето на, снегът дойде. ( Той снегът и студът все така прави, баш като минат празниците и вече почнеш да пропускаш мечтите си за пролет и слънце)

Е, такова е каквото е, както се казва. "Лошото" време винаги ми отваря апетита, а пък какво по-добро за седмична вечеря от един вкусен винен кебап. Не мога да кажа, че е вечеря, която ще ви отнеме 20 минути за готвене, но затова пък ще ви подсигури такава за няколко дена, ако не се олеете с порцията ( което признавам си съществува като риск, защото е мнооого вкусно).
Хубавото на тази рецепта е, че хвърляш всичко в едно тенджере и не го мислиш после. То си къкри, у дома  започва да ухае, навън снегът вали, а  ти си тактуваш с крака, обути във вълнените чорапи от баба.


Няма нужда да се косите и за презентация, защото всеки българин знае, че колкото и завиткано да го сервирате, накрая пак ще топите от хляба в апетитния сос. Даже сега докато ви пиша устата ми се пълни със жажда за това ястие и не виждам смисъл да протаквам, а да си затопля купичка от апетитната гозба, която си направих вчера за вечеря. 


Ето и как да си го направите:
Около 1 кг свинско месо
4-5 бр. лук ( големи до средни)
2 бр. морков
1 ч.ч червено вино
1-2 с.л. брашно
2-3 с.л. доматен пюре
1-2 бр. дафинов лист
магданоз
червен пипер
черен пипер на зърна
сол


Както виждате всичко е много лесно и достъпно като продукти. Може да сложите по-малко или повече от подправките, в зависимост дали ви понасят и обичате по-ухани или по-умерени ястия.
Започвам като нарязвам морковите и месото на средно големи парчета.

                         

Лука нарязвам на ситно, като за да не ми изтекат очите си помагам с чопъра. Не го пестете - лукът се почти стопява в соса, но все пак го сгъстява, което му придава тази плътност и аромат.


И кажи речи, с подготовката сме готови :) В по-голяма и дълбока тенджера сложете олио на дъното, нека да го облее цялото.
Запържете месото за кратко от всички страни, а след това добавете лука и морковите и пържете още малко, така че поомекнат зеленчуците.
Не е нужно да имат загар, все пак яденето ще се ври после :)


Прибавете подправките червения пипер и брашното и разбъркайте, за да се разнесат добре по всички продукти.


След като запържим за още една минута добавете виното и топла вода, колкото да го облее. 
Тук може да добавите и доматите, но те бавят възвирането на ястието затова по-често се прибавят към края на готвенето. Вие преценете кое ви е по-удобно - аз често го слагам и в началото.


Прибавям няколко зърна черен пипер и дафиновия лист и оставям ястието да заври на максимална температура а след това намалявам и оставям да къкри до готовност.


Когато кебапа  е готов, поръсвам със ситно нарязан магданоз и гарнирам с варен ориз. ( Може и картофено пюре)



Е, има ли по-вкусно зимно ястие, кажете? 
Обожавам го!



Надявам се да съм ви дала малко "храна за размисъл" и още тези дни да ми се похвалили, че и вие сте си наготвили малко вкусен винен кебап. И не забравяйте - какво е винен кебап без гарнитура от червено вино :) 
Усмихната седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

9 коментара:

  1. Супер е вкусно и ще бъде направено !Благодаря Ви👍🍷🍷

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, аз ще ти помогна с удоволствие със следпразничната суматоха, само запази една купа от виненият кебап. Изглежда много апетитен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво е направена.Идея за ориза,че никога не ми се получава.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно стана и с чаша червено вино!

    ОтговорИзтриване
  5. Колко време е нужно за да се сготви месото? Вегетарианка съм и никога не съм готвила месо,но мисля да изненадам мъжа ми �� Естествено първо трябва да си нареже месото ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здраве, Тери! Зависи колко е старо месото, колко големи са парчетата и така нататък. Просто го оставаш на тих огън, докато е месото започне да се къса, когато го натиснеш с вилица. Ако е "гумено" и тегаво, му трябва още варене. Поздрави и късмет :)

      Изтриване
  6. Аз го правяс телешко месо, сгъстявам с брашно, като добавям и бахар.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...