Добрите новини започнаха от сутринта!
Не само слънчицето грее, навън става по-топло като за един чифт гащи, а отгоре на всичко е и петък, знаете, ден на майстора. Учениците учат по-малко, заради междусрочната ваканция, хората работят по-малко, заради факта, че все още не им плащат достатъчно, а пък аз продължавам да си намирам извинения да готвя вкусотии, въпреки призивите за диети и въздържание, с които ме засипват моите "слаби ангели" нощем. Но щом са толкова слаби, имат нужда от поохранване.
Точно в тон с деня на майстора и днешната рецепта ще е доста мързелива. Може би една от най-лесните торти, които ще ви науча да правите. Може да си спретнете седнал, легнал, със завързани очи, на три ракии и въобще няма да ви мигне окото.
И като казах добри новини..вижте на каква попаднах тук. Оказва се, че всъщност е добра идея да хапваме торта сутрин за закуска и организмът ни ще го приеме добре.
Доообре, доообре! Това исках да чуя! И без това в тази торта има банани, които също са полезни, нали така?! Тоест, правим тортата и имаме закуска за идните почивни дни!
Рецептата ми е от една колежка на мама - Снежина Карабельова (или както й казваме Снежинка ;)) , която смята, че това е най-вкусната торта, която е яла и е любимата й (логично).
Нямаше как да не се изкуша да я направя и аз и се радвам, че го направих, а е то и колко бързо и лесно става:
Необходими продукти:
250 г бисквити "Закуска"
4 бр банани
300 г шоколад (или 3 бр)
500 мл течна сметана за разбиване
1 консерва подсладено кондензирано мляко
малко масло
Започвам като разбивам сметаната на сняг с миксера. Може да ползвате животинска сметана или растителна, от картонените кутии, които са като "крем за торта". Важното е сметаната да е добре охладена, за да се разбие добре.
Прибавяме към сметаната половината консерва от кондензираното мляко, като съм снимала коя марка съм използвала. Важно е да използвате задължително подсладено такова, то е по-гъсто и не бива да го заменяте с неподсладено.
В тавичка слагаме натрошените бисквити (аз имах малко останали бели, но като цяло с кафявите е най-вкусно).
Нарязваме два шоколада на малки парченца, като може да ползвате млечен или черен - зависи от вкуса ви. Прибавяме към бисквитите.
Прибавяме и нарязаните на кубчета банани.
Накрая прибавяме сметаната и разбъркваме всичко добре.
Изравняваме хубаво сместа, така че да няма въздушни "джобчета" и прибираме в хладилника да стегне.
Останалата част от кондензираното мляко затопляме на котлона и към него прибавяме нарязан третия шоколад. Той може да е кувертюр за готвене, но аз предпочитам черен шоколад.
Прибавете една-две супени лъжици масло към сместа, за да може да се втвърди като изстине. Залейте сладкиша с нея, след като се поохлади малко, като аз направих и двуцветна шарка.
Тъй като използвах голяма правоъгълна форма с махащи се стени, реших да разрежа тортата на пасти.
Не мога да ви опиша какво въздушно, шоколадово-бисквитено-бананово удоволствие е всяка лъжичка от тази вкусотия :)
Опитайте и вие!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Това може да ме изкуши по всяко време на деня и нощта :) Страшна вкусотия и ме кара да запретна ръкави и хей сега да я забъркам! Много обичам такива рецепти и си обещавам да е следващата ми приготвена бисквитена тортичка.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, сладка Люси!
Благодаря ти, мила Таничка! Надявам се да ти хареса, както и на нас :) Прегръдки!
ИзтриванеЛюси, страхотна и лесна идея за торта! В тези времена човек гледа да прави нещо лесно, че все няма време за нищо, но пък иска и да е вкусно и мисля, че тази тортичка ще допадне на нашето семейство. Мъжа ми и малкия са големи бананолюбци (и аз, де), така че май ще прибавим този сладкиш към любимите. Ще го направя скоро време и ще напиша отзив. Макар, че каквото и да съм приготвяла по твои рецепти винаги ми се е получавало. Благодаря ти и приятен уикенд. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Джорджия :) И у дома имам големи фенове на бананите, така че бананови изненади ще има още много :) Дано и тази ви допадне! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеИзвинявайте, искам да попитам:бисквитите поемат ли от сметаната, в смисъл сочна ли става питата или е суха? Изглежда мноооого вкусна и искам да я направя, в къщи се предпочитат по-сочните десерти. Благодаря предварително за отговора! :)
ОтговорИзтриванеБискивитите омекват, но няма течност от която да станат сочни, по-скоро са мекички :) Не бих я нарекла суха при толкова сметана и банани :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Тортата изглежда много вкусна както винаги! :)
ОтговорИзтриванеМоже ли да ми кажеш от къде си купуваш кондензираното мляко?
Благодаря :) Взимам го от Била, CBA или Метро. Мисля, че има и в ЛИДЛ :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, Люси! С удоволствие опитвам вашите рецепти, благодаря за подробните и весели описания и за разкошните снимки! Искам да попитам какво количество е кондензираното мляко и ако използвам кръгла тавичка какъв горе-долу да е размера?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йовка и благодаря за милите думи :) Консервата е стандартна - около 400 г. Тавата ми е с размери 38 х 25 см, но може да ползвате и кръгла ;) Поздрави и усмивки :)
ИзтриванеЗдравей Люси. Правих тортата точно по указания но нещо не ми е получи. Не може да се реже на парчета, по скоро с лъжица да се гребе. Къде бъркам
ОтговорИзтриванеАнонимен, може би сметаната не ти е била разбита достатъчно гъсто, тъй като аз я бъркам почти до толкова, че тя да може да се реже :) Другия вариант е да ползваш и стабилизатор за сметана, макар, че при толкова банани и бисквити, би трябвало със сигурност да държи форма. Нали не си ползвал някое течно кондензирано мляко?
ИзтриванеЗдравей Люси! Хареса ми рецептата, но имам питания. С какви други бисквити би могла да се получи питата, т.к. тук, където живея не намирам такива бисквити? И другият ми въпрос е как се разбира кое е гъсто кондензирано мляко (не съм купувала никога)?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Здравей! Бисквитите закуска лесно омекват и са по-дебели, което ги прави идеални за десерти. За съжаление не знам къде живееш затова ще трябва да погледнеш в местния пазар и да намериш нещо подходящо от този тип. Гъстото конденизрано мляко прави консервата доста по-тежка от неподсладеното или такова течно като за кефе. Ако има около теб от марката Dutch lady, то тяхното подсладено си е точно такова. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси. Може ли питата да се направи с топинг крем (на растителна основа) или само със сметана? Вчера закупих такъв на Hochwald от Лидл, но се чудя дали ще се получи? :-)
ОтговорИзтриванеПривет, Цвети! Отговорих ти на съобщението във фейсбук, но и тук ще кажа, че съм я правила с растителна сметана без проблем, но за марка не мога да гарантирам, особено този крем на Лидл, тъй като не съм го ползвала. Поздрви!
ИзтриванеПравила съм доста от вашите торти и то по няколко пъти,ще ми се да пробвам и тази ,но немога да реша с какъв плод да сменя бананите.Немога да ги хапна даже живота ми да зависи от това😁.Какво бихте ме посъветвали?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и благодаря :) Може да опиташ с белени портокали, праскови от компот или манго. Някакъв плод, който обичаш, но да ти върви с шоколад и сметана, иначе почти всичко става ;)
ИзтриванеА белите ленти за украса отгоре с какво да ги постигнем 😉
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен. 50 г разтопен бял шоколад, с малко сметана или масло ще свърши работа :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси, майстор сте на тортите! Любимите ни торти са "Торта с шоколадови топчета", "Къртичина ...Сега, още едно изкушение ! Бъдете жива и здрава !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Танче, много си мила! Най-сърдечни поздрави ти пращам!
ИзтриванеЗдравейте! Хареса ми Вашата рецептата, но мога ли да използвам прясно мляко?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Няма да стане с прясно мляко, защото то е доста течно, а кондензираното е гъсто и няма да разводни сметаната.
ИзтриванеЗдравейте, получи се уникална торта! Дали ще се получи,ако заменя битата сметана със заквасена?
ОтговорИзтриванеПривет! Мисля, че има вероятност да стане много по-рядък крема, но все пак може да се опитате и да сервирате тортата на топки :) Ще бъде също много вкусно :)
ИзтриванеЗдравей Люси,ако я направя в кръгла форма,защото нямам правоъгълна със свалящи е стени,дали ще се получи добре?и сподели моля те как правиш тези украси от белият шоколад,по точно със шприц или?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Антоанета :) Дам, няма да има проблем и в кръгла форма. Иначе шарките правя като изсипвам белия шоколад във фунийка от хартия за печене, като само отрязвам връхчето. Достатъчно ми е за един път и после хвърлям :)
ИзтриванеКакъв ще бъде резултата ако се сложи повече кондензирано мляко? За първи път ще ползвам от него и ми се иска да знам резултат 🙊🙊🙊
ОтговорИзтриванеЗдравей, Весела. Слагаме цялата консерва, затова освен да отвориш втора, не знам как ще се сложи повече, но колкото и да е гъсто млякото, все пак може да стане и по-рядкък крема, ако се прекали. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси!Тортата е уникално вкусна!Искам да те попитам за съвет-дали е възможно да ползвам тази сметанова пита за детска торта украсена с фондан?Съвети приемам всякакви!Хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен :) Не знам как било възможно да я направиш с фондан, тъй като е доста мека тортичка, и не мисля, че ще може да се облече. Освен това, сметаната разяжда фондана и няма да е добра идея ;) Освен ако не сложиш няколко фонданови фугурки отгоре прди поднасяне не мисля, че има друг вариант :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Вече 2 години приготвям тази торта за рождения си ден, защото е много бърза и безкрайно вкусна. Благодаря ти за прекрасната рецепта! А и не само за тази ��!
ОтговорИзтриване