По две причини обичам февруари - най-късият зимен месец е и тогава е рожденият ден на най-любимото ми същество - моята сестричка! Както досега и тази година не пропуснах да създам торта за случая, тъй като според мен рождените дни са си задължителни за поливане и похапване :)
Може от години да живеем разделени в различни страни, но със сестра ми винаги можем да си кажем всичко - малки тайни, големи клюки, надъхващи комплименти за дните, когато се чувстваме Like s*it, остри думи, в дните когато се държим like an *ss, излагащи ситуации, в които сме си носили блузата на обратно цял ден, пиянски истории, последвани от планирани здравословни седмици, фитнес програми, последвани от шоколадова оргия от торти и десерти, обсъждане на сериозни документални филми до триминутно клипче на пърдящ папагал, всичко това гарнирано с такава доза честност и откровение, че само думите от сестра ти "С тази рокля си се стегнала като леберкес", може да звучат успокояващо, тъй като искаш да чуеш наистина най-обективното мнение, което няма да те излъже в името на собствените ти чувства.
Да, хубаво е да имаш сестра..... по много причини, но още по-хубаво е да имаш моята сестра. Без да звуча твърде надменно, но учените от НАСА потвърдиха, че не само е най-готината сестра на планетата, но засега не се намира конкуренция и на други места извън нея!
Ето защо човекът, който направи възможно да имам Kitchen aid за Коледа, който се стреми да ме развлича в трудните ми моменти, кара ме да се смея с глас, докато цялото ми тяло се тресе, който лекуваше ухапването ми от комари като малка с рисунки с фулмастри и винаги е държала ръката ми, докато сме ходили на училище, заслужава не само торта, ами наистина специална такава.
И тъй като сме големи хора, а големите хора могат да си го позволят, реших да направя торта с алкохол. След тортата, която направих за нея преди години с шоколадова водка, реших този път да наблегна на нещо по-леко, а именно бира. Комбинацията на тъмна бира с шоколад не е нещо ново, а по-скоро традиционно, след като дори успях да намеря такава тъмна бира с вкус на кафе и шоколад.
Вие въобще не си давайте зор да търсите точно такава, всяка тъмна бира ще се получи, а тортата е толкова вкусно шоколадова, че не знам, дали мога да я опиша с думи.
Блатовете съдържат масло, което я прави наистина много плътна на вкус, идеална за любителите на браунито, доказано - става по-вкусна с всеки изминал ден, а украсата, макар и семпла, е лесна за правене, но се съчетава идеално с бирата и шоколадовия ганаш.
И така, преди да премина към рецептата, искам да пожелая на скъпата ми сестричка всичко най-красиво и щастливо в живота, да бъде здрава както тя, така и цялото й семейство и винаги да бъде заобиколена от добри и зареждащи я хора.
Пожелавам ти да направиш всяка една свещичка на тортата значима, изживявайки всеки ден пълноценно.
Пожелай си нещо! :)
1 ч.ч. тъмна бира
2 ч.ч. захар
4 с.л. заквасена сметана
2 1/2 ч.ч. брашно
3/ 4 ч.ч. какао
1 1/ 2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. масло (180 г)
1/2 ч.ч олио
1 ванилия
щипка сол
За ганаша:
200 г шоколад
200 мл течна сметана
Още: крокан, мини претцели за украса
*ч.ч = 250 мл
*рецептата е за три броя блата от по 20 см в диаметър
Започваме като смесваме бирата със заквасената сметана и разбъркваме добре.
През това време в купа смесваме пресятото брашно, бакпулвера, солта и какаото.
В миксера разбиваме разтопеното масло, олиото и захарта.
Започваме да прибавяме яйцата едно по едно, а след това от сухите смеси и от бирата със сметаната.
Разбъркваме, докато се получи една вкусна, пухкава, ароматна шоколадова смес.
Разпределяме в три тавички от 20 см, застлани на дъното с хартия за печене и намаслени. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час.
Тествайте готовността на блатовете с дървен шиш, който трябва да излиза сух от тях.
След като блатовете се охладят, изравняваме, ако е необходимо, и се заемаме с ганаша.
За целта кипваме сметаната на котлона и прибавяме начупения на ситно шоколад. Аз се спрях на черен, тъй като хресвам наситения шоколадов вкус. Разбъркваме на крем, оставяме да се поохлади малко и след това го пускаме за кратко на миксера, за да го направи по-пухкав. Имайте предвид, че така се охлажда бързо и става по-твърд. Ако ви стегне прекалено, винаги можете да го затоплите за няколко секунди на микровълновата :)
Сглобяване на тортата: Слагаме един блат, отгоре малко от крема, а между тях сложих крокан. За да си спестя цялото цапане по правенето им, счуках в хаванче една голяма фъстъковка. Много обичам такива мързеливи проблясъци на гениалност :)
Продължаваме така и с останалите блатове.
За идеалното измазване на тортата, нагряваме едно ножче за риба с гореща вода, избърсваме с кърпа и започваме да изглаждаме ганаша.
Няма такава перфектност - честно ви казвам!
След това започвам да редя претцелите за украса ето така :
Завършвам с още щедро количество от крокана.
Как да не въздъхнеш - всичко си върви с бирата, претцелите, фъстъците, че и шоколада, още повече щом бирата е с такова ухание на кафе.
И така, докато аз ще празнувам и тази година от разстояние и ще вдигам наздравици, а сестра ми преглъща от разстояние и се чуди как може все да правя такива вкусни торти, когато тя не е около мен, искам само да й кажа, че и тази вечер ще заспя с мислите за нея и ще й кажа от все сърце, че я обичам и се радвам, че я има!
Честит Рожден Ден, Мими <3
Ако и вие усещате магията около вас или пък просто вещицата във вас се е пробудила от първите пролетни лъчи на слънцето, съветвам ви да си направите кефа и да си спретнете тази тортичка тази събота и неделя :)
Няма да съжалявате!!!!!!!!!!!!!!!!!
До сладки срещи, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравей,вълшебна Люси!
ОтговорИзтриванеДа ти е жива и здрава сестричката!И определено е късметлийка със сестра като теб!Уникална торта, за пореден път поръсваш с магически прах шоколадовите ни фантазии, а резултатът е повече от вълшебен!Не пропускам да се отбия при теб, не само за да видя поредната фантазна рецепта,а и за да си повдигна настроението, с толкова много свежест и хумор представяш рецептите си!Продължавай все така да ни радваш!За пореден път ни представяш интересни продукти, с които твориш кулинарните си вълшебства:) Тъй като за мен специално бирата е може би най-вкусният алкохол (е,и винце обичам;), моля те да споделиш откъде може да се намери този вид, който си използвала в рецептата!Звучи толкова интригуващо като вкус!А тортичката определено си заслужава,изглежда като шоколадов екстаз!Хубав и слънчев ден,слънчева Люси!Поздрави!
Марта
Здравей и едно огромно благодаря за всичко написано, Марта! Не знам как да опиша колко ме трогна! Радвам се, че ти доапада, пък да знаеш, ще има десерти и с винце :) усмивки и поздрави най-сърдечни!
ИзтриванеДа ти е жива и здрава сестричката, Люси! А тортата е просто прекрасна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Илианка! Прегръдки силни!
ИзтриванеДа ти е здрава и много щастлива сестричката. А тортата изглежда страхотно, ще се пробва 😃
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Анонимен!
ИзтриванеИмам питане-можели да заменя брешното с оризово брашно и захарта да бьде селвия?Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонмен! Отговорих ти другаде, но и тук ще кажа - не съм пробвала с друго брашно, но захарта не може да се замени със стевия! Поздрави!
ИзтриванеЖива и здрава да е сетричката ви. Това са едни от най -обичните ни същества.
ОтговорИзтриванеНевероятна торта,сигурна съм,че и на вкус е такава (обожавам шоколад,много шоколад).
Честито и за миксера ти,помня,когато твоя издаде багажа. :)
Поздрави от една твоя фенка:)
Благодаря от сърце, моя фенке :) И аз още помня този черен ден, но ето,. е настанаха светли времена за мен. Благодая за милите думи и пожелания, да ти се връщат стократно!
ИзтриванеЛюска, не знам за сестрати, но ако трябва дсега да си поръчвам сестра - бих си поръчала теб:)
ОтговорИзтриванеИ тази торта ще пробвам някой ден, да знаеш!
И...проблясъците на гениалност са винаги мързеливи, забелязала съм:))
Благодаря ти, Весе! Силни, сестрински прегръдки от мен <3
Изтриванесестра ти:)
ОтговорИзтриванеЗдравей Люси! Тортата изглежда невероятно! Искам да те попитам дали блатовете ще издържат, ако ги направя 5 дни по-рано? Мисля да ги замразя.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Криси! Мисля, че няма да имаш проблем. Увий ги хубава в стреч фолио, по индивидуално и после ги остави на стайна температура да се размразят :) Поздрави :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! Имам въпрос - ако сложа чаша бяла и чаша кафява захар дали ще стане добре? Много харесвам аромата на кафявата захар, но тъй като съм лаик в правенето на торти реших да се допитам до теб :-) Благодаря предварително! С пожелание за хубава и спокойна седмица !
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Мисля, че ще се получи. Може да ма разлика леко във вкуса и текстурата, но като цяло ще стане. :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей, Люси :)
ОтговорИзтриванеМисля да направя тази торта за мъжО, който има рожден ден в неделя. Имам две питанки - ако пропусна заквасената сметана, дали нещо ще се промени фатално? Или с какво да я заменя? И другото, понеже кремът не е изобилен, така да се каже, сочна ли се получава тортата или по-суха?
Здравей, Анна! Мисля, че може да замениш заквасената сметана с гъсто кисело мляко в случая. Не мога да кажа, че тортата е сочна - по-скоро е наситено шоколадов,а като на брауни, което леко лепне по небцето и зъбите и определено ми е много любима като текстура, макар и да не е сочна. Винаги може да я напоиш допълнително с кафе или пък да напрвиш двойна доза крем, но според мен е чудесна и така ;)
ИзтриванеСтрахотна торта, не е суха, плътна е, вкусовете се съчетават прекрасно! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви :)
Изтриване