понеделник, 6 февруари 2017 г.

Пиле с грах / Chicken and peas stew


В мислите си отдавна съм изпратила зимата, както и тази работна седмица всъщност, нищо, че е само понеделник. 
Все по-често ми се хапват зеленчуци, а слънчевите лъчи през почивните дни ме накараха да се размечтая и за други пролетни дейности, като седене на припек на някоя пейка и почти болезнената ми мания да си дам и последните пари за лалета и зюмбюли. Нещо, което ако все пак се ядеше, щеше да е е поне малко практично. 
И докато затоплянето беше само временно, ето че през тази седмица отново ни очакват дзъндзичкащи вечери, затова е хубаво зеленчуците да са в подходяща за това форма, като например добрата стара яхнийка. 
Докато си "почивах" през "почивните" дни, чистейки фугите на банята, си припомних прекрасния спомен от бабината кухня, където на обяд се разнасяше неустоимото ухание от къкрещата чорба, а металния капак на тенджерката хлопаше тихичко под ритъм. 
Баба шеташе из кухнята,  често в търсене на очилата, които бяха на главата й и ми правеше забележка да не скачам на леглото, което бе задължителна мебел в българските кухни по онова време. 


Аз, разбира се, като добра внучка спирах веднага...за около две минути :) 
Докато се засилвах за поредното пльосване по гъзе на твърдия като камък дюшек, изкарвайки и последния останал от него въздух, не спирах да питам бабчето кога ще стане яденето, "че съм гладна". 
Не след дълго обаче вече в стаята имаше мир и тишина, защото използвах и сетния си дъх да духам в горещата лъжица, от която се подаваха всякакви вкусотии. Всеки цвят в тази манджичка , беше като вкусова бомбичка, която се взривяваше в устата ми от сладникавия вкус на оранжевите моркови, през ароматните зелени грахчета до плътния вкус на жълтите картофки. 
Споменът за това ухание явно е доста силен, след като надделя над препаратите в банята и реших, че първата гозба за седмицата ще бъде точно тази. Аз си я скалъпих по мой вкус, а ако и вие отдаван не сте хапвали пиле с грах, препоръчвам ви да го направите. Трябват ви само:

Необходими продукти:
400 г пилешко месо  (аз използвах  бутче и пилешки гърди)
1 бр. морков
1 глава лук
1 консерва грах ( 400 г)
1/3 ч.ч млени домати 
1-2 картофа
1 скилидка чесън
1 суха люта чушка
Още: сол, червен и черен пипер, брашно, чубрица
олио 

Започвам като почиствам пилешкото и го нарязвам на парчета. Аз имах тези части във фризера и използвах тях, но вие може да ползвате и само една част от пилешкото месо. След това слагам в купа, с малко брашно, сол, черен и червен пипер и овалвам добре. 

                        

Изтръсквам от излишното брашно и слагам да се запържи местото в малко загрята мазнина. Харесва ми месото да е леко запържено, не само, че става по-бързо самото ястие като готвено, но и ми е по-вкусно. Освен това, се получава нещо като запръжка на ястието. 


След като хване хубава коричка, прибавям нарязаните на малки до средни парчета моркови и лук и чесън. Лично аз обичам по-големи парчета зеленчуци, за да мога да усещам вкусът на всеки от тях, когато ги хапвам.  Запържвам за няколко минути, докато поомекнат леко. 


Овкусявам още веднъж с подправки, като в повечко слагам от червения пипер. разбърквам и доливам топла вода. Количеството на водата зависи от това колко гъста или рядка обичате яхнията, като имайте предвид, че при варенето ще се редуцира. аз слагам така, че да е до половината тенджера. 
След като това прибавям грахта, доматите и нарязаните на кубчета картофи и сухата чушка. Оставям ястието да заври, след това намалявам и оставям да къкри под похлупак до готовност. 


Няма да ви лъжа, няма да стане за пет минути, но пък след като почти всичките ни продукти са топлинно обработени, а грахта даже е от консерва, няма да отнеме и много време. 
Готовата яхнийка поръсвам със щедро количество домашна чубрица.


Ех, сега вече ухае като при баба..
Аз сядам и нападам, а на вас ви пожелавам една приятна седмица и не ходете много надалеч...имам още чудесни рецепти, които си чакат реда!
Добър апетит! 
:) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


2 коментара:

  1. Люси,
    веднага ще приготвя това ястие.Правила съм го в постен вариант, но ще го изпробвам и с пилешко.Грахът не е любима храна у дома, но в смес с други зеленчуци намира приложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! И аз правя един от двата варианта, зависи дали ми се хапва месце :) Усмивки, мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...