Едно от нещата, които забелязвате в блога напоследък е сигурно това, че се опитвам да ви представям не само повече традиционни рецепти от българската кухня, но и такива от световната кухня.
Днес сме например в Италия. (Поне духом, че сега мога да си позволя екскурзия колкото до Струмското дере)
Днешната mangia (манджа) е много лесна и идеална за бърза вечеря през работната седмица, каквато рецепта ми писахте, че искате да ви предложа. :)
Освен, че е лесна за приготвяне от останaл ви от вчера ориз, в нея може да сложите tutti (всичко) - от месо, през гъби, зеленчуци, а аз се спрях на сърцевина от разтопена моцарела! Ммммм!
Представям ви, Аранчини: вкусни оризови хапки с плънка!
Bene, bene, molto bene!
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2 бр. яйца
100 г моцарела (или кашкавал)
50 г пармезан
Подправки: черен пипер, червен пипер лют/ лют сос, сол
брашно и галета за овалване
олио за пържене
Започваме като сваряваме ориза. Аз обикновено го правя в един вечерта, когато се сещам, че не знам какво ще готвя утре и няма да имам време да пазарувам. Сварявам го и го оставям да се охлади за вечерта.
На сутринта прибирам в кутия в хладилника (като по български кутията от някои изяден сладолед)
Когато реша да ги готвя слагам студения ориз в купа, обичам да ползвам по-лепкав ориз, не от типа на басмати, като рендосвам пармезана, овкусявам със сол и черен пипер, а може да добавите и отцеден грах, нарязана шунка или каквото друго пожелаете.
За плънка се спрях на мини моцарела, но може да ползвате и обикновена, като я нарежете на кубчета, както и каквото поискате друго сирене и кашкавал впрочем - кубче, гауда, пушен или обикновен кашкавал, топено сирене или друго.
Аз обичам да овалвам моцарелата в малко пикантен червен пипер или лют сос, за да може хапките да имат още по-гореща сърцевина :)
Взимам една част от ориза, който благодарение на пармезана е още по-пластичен и слагам в дланта си. Слагам топче моцарела и оформям на топче, което овалвам с брашно. Редя на поднос и слагам в хладилника за няколко минути, докато загрее мазнината.
Вадя топките от хладилника, овалвам в яйце, след това в галетата и хайде...в горещата мазнина. Пържа, докато станат златисти от всички страни. Хубаво е да се пържат в маслена баня, за да останат в кръгла форма.
Готовите оризови топчета слагам да се отцедят леко върху кухненска хартия, за да попие мазнината.
Сервирам в комбинация от сосове и свежи зеленчуци.
И така, оставям ви тук, аз отивам да си затопля двете останали ми хапки за обяд!
Ще се радвам да ви харесат, колкото и на мен!
Усмихната седмица приятели и ..Arrivederci!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Привет Люси, аранчините са чудесни.Аромата който се усеща от тях те кара да запретнеш ръкави и да се хванеш на работа.Желая ти успешна и спорна седмица.
ОтговорИзтриванеПотекоха ми лигите хахаха :)
ОтговорИзтриванеМного са съблазнителни,Люси!
ОтговорИзтриванеЛюси, невероятни са. Само да попитам, мога ли да ги направя с кафяв ориз?
ОтговорИзтриванеМного пъти съм ти правила с различни солени плънки - с рагу, сирена, зеленчуци, спанак и сирене... Последния път реших да направя и сладък вариант за десерт - сварих ориза, прибавих масло и захар, охладих, топките ориз напълних с парче банан, охладих, панирах по обичайния начин, след това горещите топки овалях в смес от захар и канела. Стана прекрасно.
ОтговорИзтриванеМного са примамливи!И тях вече изпробвахме и много харесахме.Само,че ги изпекох върху хартия във фурната.Дъщеря ми много ги хареса каза,че са ужасно вкусни.Поздрави от нас и благодарности за интересните рецепти!
ОтговорИзтриванеПреди всичо не е правилно да се говори за кухня от Италия, когато се касае за аранчини. Те са типично сицилианско изобретение и всеки сицилиянец би се обидил, ако наречете аранчините 'италиански". Това е въпрос на дълга история, която няма да излагам сега. Аранчините имат различна форма според пълнежа, тези с рагу са като скалички, тези със сирена са като топки и т.н. Ето и моите, гарантирано сицилиянски :) Добър апетит :)
ОтговорИзтриванеhttps://www.facebook.com/maria.modica07
Ще ги пробвам още утре
ОтговорИзтриване