вторник, 8 ноември 2016 г.

Пиле "Жулиен" / "Julien Chicken" with cream, cheese and mushrooms


Едва ли има традиционен ресторант в България, който да не предлага вариация на това вкусно ястие и не са много хората, които да не се тотално влюбени в него. Защо ли? Ами комбинацията на крехко, сочно пилешко месо, окъпано в богат кремообразен сос от сметана и топено сирене, гарнирано с ароматни гъбки и хрупкави кисели краставички е неустоима не само на думи!


Забелязвам, че това е от ястията, които хората често поръчват за "споделяне", като голямата чиния седи в центъра на масата, от нея се вдига ароматна пара, а няколко вилички нетърпеливо посягат към парченцата месо, като преминават през мрежичка от разтопен кашкавал! 
Каква поезия само! 


Може да се каже,че такива кремообразни ястия са трудни за заснемане в апетитен вариант, но трябва да имаш пълна липса на въображение да не може да погледнеш през вида на ястието и да не си представиш за какъв неописуем вкус иде реч. 
И тъй като ястието е не само идеално за споделяне, но става бързо и е таман за сезона, го прави чудесно предложение за седмичната ви вечеря. А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1бр. пилешки гърди ( пеперуда)
100 г топено сирене с шунка / гъби
1 1/2 ч.ч. сметана за готвене
1 шепа дребни гъби печурки
3-4 кисели краставички
100 г кашкавал
черен пипер/ сол
магданоз за поръсване
олио

Нарязваме пилешкото месо на тънки ивици ( жулиени) или кубчета. Въпреки името на ястието, аз лично предпочитам месото да е на кубчета.


В тиган слагам малко мазнина и запържвам месото от всички страни до златисто. Посолявам с шипка-две. Изваждам в чиния и оставям на страна.

                         

В същия тиган, слагам още малко олио и запържвам гъбите. Обичам да използвам дребни гъби, като ги разполовявам само на половина или четвъртини. Подправям със сол.


След като гъбите се запържат до светло кафяво, прибавям месото и доливам течната сметана.


Веднага след това прибавям и топеното сирене, като обичам да ползвам натурално или такова овкусено с шунка или гъби, ако не съм имала такива за рецептата. Разбърквам за да може хубаво да се разтвори в сметаната, като намалям температурата на котлона на средна. Ако сосът се сгъсти прекалено, добавете малко топла вода. 


След като ястието покъкри няколко минути, прибавям нарязаните на средни по големина парченца кисели краставички.


Подправям богато с млян черен пипер и сервирам ястието в чиния, поръсено с рендосан кашкавал и пресен магданоз.


Не само, че горещината на соса разтопява кашкавала и прави хапването на само една хапка, почти невъзможно, но то лакомията също е сила, която не бива да се подценява. Навън е хладно, дъждовно и мрачно, но аз съм се подсигурила за деня- отварям винцето и сядам на масата...препоръчвам ви да направите същото
Добър апетит, приятели! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


11 коментара:

  1. пилето и краставичките се режат на жулиени - дълги ивички, оттук и името на рецептата

    ОтговорИзтриване
  2. Ивелина Стефанова27 април 2017 г. в 22:10

    Изглежда страхотно и много бързо! Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда мноого апетитно!!! А и описанието,заедно със снимките (стъпка по стъпка)e цяло предизвикателство!!!
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за милите думи! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  4. Получи ми се много добре.Страхотна рецепта!Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз, че остави отзиви под рецептата, Анонимен! Поздрав сърдечен!

      Изтриване
  5. А дали ще стане с мариновани краставички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпрос на вкус е, Жани :) Майка ми го обича и с пресни картавички, така че ако ви допада, опитайте :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Пилето "Жулиен" е една от най-любимите ми рецепти с пилешко заедно с пиле "Хавай" (на което, ако Люси пусне и неин вариант на рецептата, ще й бъда страшно благодарна 😉). Пробвала съм почти всеки вариант, който съм срещала, но този ми е най-вкусен, въпреки че шунката от класическата рецепта в случая е пропусната. А може би и именно заради това... Добавяйки и нея, сякаш ми идва малко "претруфено" на вкус.
    По десетобалната система - 100%-ова десятка!😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за прекрасните отзиви, Анонимен. аз също съм голям фен на пилето "Хавай", макар в България да не много разпространено и може би затова не съм пуснала рецепта досега. Имам пикантно пилешко с ананас в блога, което е също много вкусно. Съгласна съм с шунката - понякога създава излишна тежест на ястието :) Поздрави и най-сърдечни усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...