понеделник, 14 ноември 2016 г.

Гювечета: Сирене по мераклийски


Като се има предвид колко често си правя гювечета, цяло чудо е, че не съм пускала рецепта за тях в блога. Може би защото в повечето случаи използвам въображението си и наличното в  хладилника за "рецепта". Най-честата комбинация за мен обаче, са разновидностите на любимото ни сирене по шопски, къде с повечко зеленчуци, къде с колбас или гъби, а защо не и с всичко изброено. Точно такова е и днешното сирене по мераклийски. 


Гювечетата са ми любими за бързи обяд или вечеря, леки като ястие само по себе си затова и ги предпочитам, когато съм на някакъв хранителен режим. Друг плюс е, че се приготвят като отделни порции, което ми гарантира идеално разпределение на продуктите и възможност да си приготвя точно количество винаги току-що сготвено ястие :) 
Сигурна съм, че и вие имате повечето продукти и дома, затова, ако днес нямате много време за готвене, ето как да си спретнете едни богат гювечета.
Необходими продукти за 2 броя:
200 г сирене
2 яйца
1 голям домат
1 чушка
2- 3 гъби печурки
1/2 глава лук
1/2 наденица ( друг колбас)
шепа кашкавал
1/2 ч.л. червен пипер ( сладък или лют)   Kotany
олио


На дъното на гювечетата слагаме малко олио и нарязания на кубчета кромид.


Отгоре разпределяме половината от сиренето, като може да го нарежем на кубчета или натрошим. Овкусяваме с малко червен пипер, а след това редим: нарязаната чушка ( аз използвах и червена и зелена),


доматите, още малко сирене, наденицата, гъбите и кашкавала. Ако сиренето е сухо, може да долеем малко вода, но повечето сирена пускат такава по време на печене. Пъхаме във фурната - аз винаги слагам в студена фурна, все пак са глинени съдове и пускам на 200 градуса. Пека общо около 30 минути, като малко преди да ги извадя окончателно, чуквам по едно яйце и поръсвам с още малко червен пипер.

                 

връщам във фурната за още една минута или само докато яйцето леко се запече - препоръчам да оставите жълтъка леко рохък.
Аз заравям виличка в гювечето и почвам да хапвам лакомо, докато внимавам да не се опаря от лакомия, а на вас пожелавам една усмихната и вкусна седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

7 коментара:

  1. Маймуна! За всичко си си мераклийка ти! Много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,
    често и аз приготвям гювечета у дома.Лесни, бързи и много вкусни с налични продукти.Чудесен е и твоят вариант - прекрасно леко и вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Имам въпрос към автора на рецептата. Може ли тази рецепта да се изпълне в йенска тенджера вместо в глинено гювече. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Люси . Вкъщи много обичаме гювечета. И правим различни комбинации. Наскоро опитахме в един ресторант в Сапарева баня гювечета по тарикатски - така беше името в менюто, разликата е само в чушките - слагат се печени вместо сурови и е много вкусно! Поздравления за всичко, което сътворяваш и с което ме вдъхновяваш!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...