сряда, 9 ноември 2016 г.

Торта "Орео" и четири години БЛОГОдарност! / Oreo Cake and 4 Year Blogoverary!



Кога се изтърколиха четири години?! 
На този ден, преди точно толкова време за първи път натиснах бутона "публикувай" и ето че животът ми малко или много се промени. 
Всеки блогър отбелязва блогогодишнината по свой си начин, но съм сигурна, че за всички е като втори рожден ден за самите тях. 
Сядайки за поред път пред клавиатурата, се опитваме да споделим с вас един доста личен празник посветен на труда, грижите, страстта и вдъхновението, което влагаме във всяка една публикация. 
Вие виждате готовия продукт от кога добре, кога не толкова добре аранжирани снимки, с някоя вкусотия на тях, а ние виждаме останалата част от масата, която не е влязла в кадър - затрупана с учебници, детски играчки, гладни пръстчета протягащи се към ястието и цялата останала какофония в кухнята, която очаква да бъде почистена.


Четири години не е малко време, но не са и много, предвид факта, че не мисля да спирам скоро. Дори и когато светът около мен буквално се разпада, воденето на моят блог ме кара да се мотивирам и фокусирам върху градивен проект, като ползите от това накрая да се окажеш с нещо за хапване в труден момент са големи, тъй често не мислим за ядене тогава. 
За да отбележа подобаващо и тазгодишния рожден ден, направих една умопомрачително вкусна торта, с която искам да ви почерпя и да ви благодаря от все сърце. Благодаря ви, че споделяте с мен това щуро приключение - някой от вас от скоро, а други, почти от самото начало.
За разлика от скромния ми рожден ден през лятото, на този бих искала да мога да поканя всичките вас, над 23 000 човека, с които ни свързва една и съща страст - любовта към готвенето и радостта от споделянето на храната с близките ни и хората, които обичаме. 


Вие сте истинско вдъхновение за мен и доказателството е пред вас. Представям ви торта "Орео". Торта, която е с толкова сочни, наподобяващи браунис блатове, и крем, мек, нежен и въздушен, пълен с омекналите парченца на тъмните бисквитки, засилващи богатия шоколадов вкус на тортата.
Това се казва торта за рожден ден! 


Но ето как я направих, като започваме с необходимите продукти:

За блатовете: 
2 ч.ч. брашно София мел Екстра
200 гр майонеза
1 ч.ч. захар

50 г тъмно какао 
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 1/2 ч.ч. вода

За крема: 
100 г маскарпоне
200 г крема сирене
200 мл сметана за разбиване
1/2 ч.ч пудра захар
352 г бисквитки от типа на "Орео" (  2 пак. х 176 г) 

Още:
шоколадов ганаш за декорация


Започваме като пресяваме брашното в купа. Аз използвах на София мел Екстра, тъй като блатовете са наистина сочни и тежки и брашното е от значение според мен. Прибавям останалите сухи съставки като захар, бакпулвер и какао и разбърквам на ръка, за да се получи еднородна смес. 


                         

Добавям майонезата и водата и разбърквам отново - на ръка или миксер, няма значение.


Разпределям сместа в три алуминиеви тавички с диаметър 20 см и пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20 минути.

                          

През това време се захващам с крема. Разбивам маскарпонето с пудрата захар, а след това прибавям и крема сиренето. Тези продукти е добре да са със стайна температура. След това прибавям и предварително разбитата на сняг сметана.

                    

Аз използвам неподсладена сметана, тъй като количеството захар тук ми е достатъчно, но ако обичате по-сладко, може да ползвате и сладкарска.  Отделям една част от крема за измазване на тортата и декорация, а към останалата част прибавям един пакет от натрошените бисквитики. В случая ползвах неоригиналните орео, а бисквитки от този тип, които се намират в различни магазини.



Сглобяване на тортата: Блатовете вече са напълно охладени и по тежестта ми ще се уверите, че са изключително влажни и нямат нужда от напояване. Слагаме единия блат, а след това разпределяме от половината крем с бисквитки. Повтаряме процедурата с другия блат, останалата половина крем и завършваме  с третия блат.


Със заделената ни част от крема измазваме тортата, като си запазвам съвсем малко за украса, която да шприцовам отгоре.
От останалите бисквитки, изваждам няколко и разполовявам, като редя по основата на тортата ето така: 

                        

Прибирам в хладилника за поне два часа. Останалата украса се състои от шприцован крем, още цели и малко млени бисквитки и разтичаш се по страните шоколадов ганаш. 

  
Веднъж омекнали бискивтитките се лежат с такава лекота, а наситено шоколдовия вкус от блатовете и парченцата в крема ще ви накара да запримлясквате лакомо! 


Да си призная тази торта е една от най-любимите ми които съм правила напоследък и макар да не пропуснах да я споделя и с приятели, мога да кажа с ръка на сърцето, че си хапнах завидно количество от нея. 


Ще се радвам да я опитате и вие и да не пропуснете да коментирате вашите впечатления, а дотогава: "На рожден ден, като на рожден ден!"
Хайде, всички на масата и благодаря, че се отбихте! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

53 коментара:

  1. Люси, пожелавам ти много здраве и нестихващо вдъхновение.А аз само като гледам снимките и започвам да премлясквам, а си представям ако имаше сега едно парче от тази разкошотия пред мен...
    Целувки.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Люси!

    Това е едно от местенцата, които посещавам най-често и чиито рецепти никога не са ме подвеждали. Благодаря сърдечно за вдъхновението, което си ти за моето семейство. Не спирай да ни радваш! Дора

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,Честит празник!Продължавай да твориш и да ни вдъхновяваш.Не веднъж съм ползвала твоите рецепти и продължавам да се уча от теб.Много успехи ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден на блога, Луси, продължавай да ни радваш с красивите си произведения, а защо не и със снимки на останалата част от масата/къщата, аз бих се радвала да видя и тях, защото хората около теб те вдъхновяват да правиш всичко това.

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден да си жива и здрава.Пожелавам ти все така да вървиш напред и богът да има още по-голям ууспех.За тази годишнина тортата е прекрасна а не се съмнявам че е и божествена.Пожелавам ти само успехи.А аз като малките деца обичам да облизва сметаната отгоре,надявам се че няма да разваля тортата.Прекрасен ден.

    ОтговорИзтриване
  6. Честита годишнина, Люси! Пожелавам на теб и твоите читатели много здраве! И...да я караш все така, защото обожавам да се наслаждавам на интересните ти идеи и красивите снимки! Прегръдки и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита четвърта блогогодишнина, Люси!Желая ти още много кулинарни успехи, верни почитатели и споделени мигове на удоволствие от хубавата храна!
    Черпя се от поредният ти невероятен сладък шедьовър!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления! Звучи фантастично, но тази майонеза доста ме смути...

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник неуморно момиче!Желая ти много здраве и все така да ни радваш с прекрасните си творения.

    ОтговорИзтриване
  10. Тортата е неземна! В събота имам рожден ден и ще я направя, но искам да попитам какво крема сирене използвате или да я направя само с маскарпоне.

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник на блога ти, Люси! Много добре си ги написала нещата:) Пожелавам ти нестихващи вдъхновения и все такива вкусотии да излизат от ръцете ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Малко закъснях за рождения ден, но дано е останала някоя трохичка и за мен от прекрасната ти торта, Люси. :)
    Много, много вдъхновение и творчество ти пожелавам от все сърце!
    Продължавай да ни радваш с креативноста и интересните предложения!
    Прегръдки и много усмивки, хубавице! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Честит рожден ден на прекрасния блог! Благодаря за вдъхновенията и положителния заряд, с който ни зареждаше чрез твоите творения. Успех и още много вдъхновителни мигове за напред! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник на блога ти и на теб, малка вълшебнице!
    Само за тези 4 години успя да сътвориш ценна кулинарна съкровищница с много и интересни идеи, страхотни рецепти, майсторски изпълнения,усещане стил и финес, внимание към всеки детайл и красиви снимки...
    Зная колко труд, вдъхновение и отговорност стои зад всичко това - Поздравления и още, още х 4!
    Страхотна си, голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна си!!!!Честит празник и продължавай с магията,която създаваш!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Все, така да има нещо да те вдъхновява.А новите сполучливи идеи да ги споделяш в блога .Само хората с фантазия творят шедьоври.

    ОтговорИзтриване
  17. Люси,
    честитя ти тази годишнина с известно закъснение, но знаеш,че аз честичко надничам в твоето блогоместенце.Чудесни рецепти, прекрасни снимки и много красота, финес и стил се лее от твоят блог.Продължавай в същия дух.Радвам се за теб, за вдъхновението, за радостта , която ни носиш и която лъха от всяка твоя публикация.Много здраве и много кулинарни успехи, нови рецепти и изненадващи снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  18. Таня,
    Дора,
    Петя,
    Краси,
    Вероника,
    Пете,
    Тили,
    Митанка,
    Мариана,
    Гладната акула,
    Мира,
    Хриси,
    Диди,
    Кате,
    Лени и
    вие знайни и незнайни Анонимни, благодаря на всички за прекрасните поздравления и пожелания. Изпълнихте сърцето ми с радост и благодарност. Бъдете живи здрави и си пожелавам винаги да съм в толкова добри ръце като читатели и аудитория! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита годишнина и от мен на една-две патерици! Благодаря, че те има, никога не съм съжалявала, че съм пробвала твои рецепти. Когато искам да разнообразя менюто-ровя при теб- любима си ми с чудесните презентации и точните обяснения на рецептите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за думите, Анонимен! Щеше да е хубаво да си беше написала и името, за да ти благодаря поименно! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. Прегръдка и от мен!
    Много обичам да ти гостувам, и не само заради вкусните рецепти, обожавам чувството ти за хумор, остроумието и искреността ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Весе! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  21. Безумно доволна съм, че ти се доверих за сетен път и за тази торта...Понеже я сглобих на подложка и някакси непохватно подходих с нанасянето на крема😇...падна такова мацане, нагласяне и облизване,м-м-м-м...НО никога не съм била по-щастлива при правене на торта.
    БЛАГОДАРЯ ТИ за подареното блаженство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за толкова сърдечния коментар! Наистина ме зарадва и се надявам още много такива "щастливи" торти да ти предложа. Усмивки и прегръдки!

      Изтриване
  22. Люси, благодаря за невероятното предложение! Направих вчера тортата, за рождения ден на мъжа ми /стана традиция да приготвям твои торти по поводи/. Ами какво да кажа - уникална е, наистина е много вкусна. Имах известни опасения заради майонезата, но стана чудесна, всички много я харесаха! Благодаря, продължавай да ни радваш с рецептите си :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радина, благодаря ти много за оставения коментар. Много се радвам, че толкова ви е харесала и си ми се доверила, въпреки майонезата. Поздрави най-сърдечни.

      Изтриване
  23. Гинка Тодорова9 декември 2016 г., 10:24 ч.

    Благодаря за рецептата.Бях леко скиптична относно блат с майонеза,крем със сирене,но резултата е чудесен.Децата искат и още едно парче,и още едно,не мога да ги спра.Определено ми стана любима.Бърза,лесна ,вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за толкова сладките отзиви, Гинка! Сърдечни поздрави и за теб и децата :)

      Изтриване
  24. Точното място с абсолютно точните рецепти.Изпробвани почти всички!
    Бъди здрава вдъхновена и неспираща да търсиш нови и нови идеи .
    Този блог е един от малкото с добре обяснени вкусни и прекрасни нещица приготвени с много любов.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за толкова милите думи, Анонимен! Надявам се винаги да е така и да оставяш още много подобни коментари! Най-топли поздрави!

      Изтриване
  25. Dobur den,vchera izprobvah receptata za tazi torta za rojden den!Blagodarq naistina! Mnogo lesna i strashno vkusna,izmumena sum naistina i mnogo shtastliva ot rezulatata koito se poluchi,mnogo podrobno obqsnenie ,naistina lesno izpulnima blatovete se topqha v ustata,krema beshe neveroqtno vkusen!Bih q pravila vseki den sus i bez povod ! Blagodarq,blagodarq,blagodarq !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря, благодаря и аз за милия коментар! Радвам се, че ви е харесала тортата! Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  26. Привет, голяма трудност срещнах с тези алуминиеви тавички.Не можах да открия днес такива.Питането ми е , мога ли да ползвам форма 26см?
    И на три пъти ли да ги пека.Или ако може наведнъж, колко време да пека!
    Страхотни са ви нещата!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, мартина! Извинявам се за късния отговор, но се случва да пропускам коментари понякога по невнимание. За толкова голям размер тава, ще ви трябва да удвоите дозата. Не мисля, че е възможно да ги печете наведнъж в толкова големи тавички, тъй като едва ли ще имате толкова голяма фурна. Ще трябва да ги печете един по един. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  27. Люспи, обожавам рецептите Ви, но ми костват 3-4кг. ;)

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте,искам да направя тортата за рождения ден на съпруга си.Може ли да заменя маскарпонето със заквасена сметана или няма да се получи добре.Тортата изглежда невероятно,а и децата много ще се зарадват.Все пак има доста от любимите им бисквитки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че може да се опитате да го замените, но се притеснявам, че кремът ще е доста по-рядък. Не мога да гарантирам дали ще може да работите с крема по същия начин след това, като за оформяне и т.н. Поздрави!

      Изтриване
  29. Привет,какво крема сирене използвате-Филаделфия или обикновенно?Новак съм,но искам да я направя максимално вкусна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз използвам винаги крема сирене от типа на Филаделфия, но не задължително с тази марка. Поздрави :)

      Изтриване
  30. Здравейте,продуктите за крема които сте посочили достатъчни ли са за 3те блата и украсата?

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте! Тортата изглежда прекрасно! Бих искала да я направя за рождения ден на баща ми. Въпросът ми е дали ще е удачно да я направя на 2 етажа и покрия с ффондан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Криси. Тортата е стабилна и издържа покритие с фондан - ще стане :) Поздрави!

      Изтриване
  32. Христина Димитрова5 май 2017 г., 22:26 ч.

    Здравейте, Люси! Какво имате предвид сметана за разбиване (сладкарска сметана ли)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Хриси. Просто не е задължително да е подсладена :)

      Изтриване
  33. Здрави мила Люси благодаря за прекрасните рецепти които споделяте с нас почти всяка седмица си надничам и си крада от прекрасните идеи които споделяте
    с нас. Правих тортата вече няколко пъти и много се хареса. Бих се зарадвала ако споделите от къде бихме могли да си купим такива алуминиеви формички.
    Пожелавам ви все така да има нещо което ви вдъхновява за да може и ние да се вдъхновяваме от вас.
    Вече съм набелязала следващите рецепти😘😘😘
    Жалко че не мога да кача снимки за да видите какъв добър учител сте 😘😘😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани и много ти благодаря за милите думи! Малко се забавих с отговора, но напоследък времето не ми достига. Тези тавички си купувам от "Джъмбо", но съм виждала и в Метро, но там са в по-голяма разфасовка. Що се касае до снимки, винаги може да ги споделиш в страничката на блога във фейсбук, ще се радвам :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  34. Здравей Люси,наистина божествена торта.Спазих всичко точно както е описано и се получи много добре.Благодаря,че ви има и споделяте с нас вкусните си идеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за оставения отзив, Гинче <3 Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  35. Здравей. Искам да попитам каква марка е маскарпонето и кремът сладък ли е, защото веднъж съм яла чийзкейк и вкусът на крема сиренето не ми допада, та все още се колебая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Доника! Да, сладъл е кремът разбира се. И двата компонента ги взимам с марката на Кауфланд :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...