Напоследък не съм в най-здравословната си форма и това не се отнася до някакъв прекрасен парти лайфстайл за съжаление, а за чисто физическо разглобяване и разболяване.
Имам чувството, че всичките чаркове са ми китайски, тъй като се развалиха по едно и също време и ето, че вече трета седмица не мога да се възстановя.
Ще кажете..то това е нормално за есенно-зимния сезон, познат още като "Сезонът на настинките" или още повече като "Сезонът на верижната зараза".
И докато преминавах през всички етапи, като отрицание "Нееее, не съм болна" ,
през гняв :" Който ми е лепнал тоя вирус, дано му излезе пъпка на носа, да мога да го позная утре!", през пазарене, депресия и стигнах накрая до заветното приемане на фактите : "Добре де, болна съм и всичко ме боли! Трябва да си остана у дома и да почивам".
Да седя на едно място, далеч не е най-лесното нещо за такъв човек като мен, който постоянно кипи от идеи и обича да е продуктивен.
И така, след няколко дни прекарани в хибернация под пухкавите завивки, най-сетне апетитът ми се възстанови и то с гръм и трясък. Знаех какво ми се яде точно и исках само това : вкусен, пухкав домашен хляб или пита.
За щастие имах идеалната рецепта под ръка, една чудесна и много забавна за правене питка, която приготвих за първи път през лятото, но се изяде твърде бързо за да бъде снимана.
Знаейки колко лесно и бързо става, като ми даваше и няколко минути за почивка в самата рецепта, докато тестото втасва, нямаше по-подходяща рецепта целта. Видях, че и Илианка я е приготвила тези дни, като аз нарекох моята "Разхвърляна пита", защото така я прекръстиха ядящите първия път и така си я записах. Ако и на вас ви допада идеята днес за вечеря от масата да ви ухае на тази прясно изпечен вкусотия, вижте рецептата по-долу и се убедете колко бързо става:
Необходими продукти:
500 г брашно София мел ( плюс още за доомесване)
100 г кисело мляко
150 мл прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
130 г масло
80 г захар ( ли само 1 1/2 с.л. ако искаме питата да не е сладка)
1 ч.л. сол
1/2 кубче мая
олио
сусам за поръсване
Започваме като в леко затопленото мляко, слагаме 1 1/2 с.л захар и половината кубче мая. Разтваряме маята и оставяме на топло да шупне. През това време в подходящ съд, пресяваме брашното и правим кладенче. Слагаме в него киселото мляко, едно яйце, солта, ( останалата захар, ако ще правим блага питка) и 50 г разтопено масло. Прибавяме и шупналата мая.
Омесваме тесто, като прибавяме още малко брашно, ако е необходимо, докато получим хубаво, меко, но не лепнещо тесто. Оформяме на топка и слагаме в леко намазнен с олио съд да втаса, покрит с кърпа.
След като тестото удвои обема си, прехвърляме върху плота и разделяме на шест равни части.
Всяка част оформяме на топка и оставяме на страна. След това взимаме, първото топче, което сме оформили и разточваме на кръг с дебелина около 5 мм.
Намазваме хубаво с останалото масло, което сме разтопили и продължаваме със следващото топче. Всяка кора редим една върху друга, а между тях мажем с масло,
но без последната. Така ги покриваме с фолио за свежо съхранение и ги оставяме да втасат още 15 минути.
След като бухнат, притискам леко с ръка от центъра навън, като гледам да са възможно най-подравнени
и разточвам хубаво на голям лист., дебел около 1 см
Нарязвам тестото на ленти с дебелина около 1 см, а след това и на кубчета.
В тавичка с диаметър около 25 см, покрита с хартия за печене, намаслена, подреждам кубчетата, като започвам от крайните парчета. За по-видимата част от питката оставям по-добре оформените парченца.
Оставям тестото да втаса още веднъж, докато удвои обема си, и включвам фурната да загрее на 200 градуса. Размивам жълтъка с малко вода или мляко и намазвам питката отгоре, а след това поръсвам и със сусам.
Пъхам да се пече за около половин час, до златисто. Готовата питка задушавам с кърпа, за да омекне.
Изключително забавно, рошаво, хлебче, идеално за вечеря, в комбинация със сиренце или масълце. Може да изберете и сладкия вариант, както и да удвоите дозата, ако искате голяма питка. На мен тази ми беше достатъчна, и без да я чакам да изстива много, си я подхванах парче по парче. Така хубаво се наядох, че после му ударих най сетне един чудесен, здравословен сън от няколко часа. Може да се кажа, че тази питка е направо лечебна. :)
Затова, не чакайте много, ами запретвайте ръкави!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Маята, нали се слага още в началото след, като шупне. ....че, нещо ми се губи 😊
ОтговорИзтриванеВеси, доуточних го :) Благодаря!
ИзтриванеАз благодрая, изглежда божествето! Най-после ще спра да правя кашкавалките и ще мина на това сладко удоволствие!
ИзтриванеАз, ти благодаря, страхотна питка! Може би, най после ще спра да правя само кашкавалки 😊
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванечудесна, много лесна погача.Бях я гледала тук - там в нета и ти благодаря,че я показа.Много интересно изглежда,чудна е.
Поздрави !
Прекрасна е,изглежда много аапетитно,браво
ОтговорИзтриванеЛюси, чудна питка, така съблазнително изглежда. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрашна! Обичам да ми е разхвърляно! Толкова ми е творческо така! Също като тази прекрасна пита!
ОтговорИзтриванеАма си е занимавкааа, но си струва:)
ОтговорИзтриванеМного вкусна.Не остана.Благодя ти
ОтговорИзтриванеИ твоята питка е станала много хубава, Люси :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Лени,
ОтговорИзтриванеАнонимни,
Танче,
Йоли,
Веселка и Илианка, благодаря ви от все сърце!