Още щом разбрах за конкурса за рецепта с червен пипер на Kotanyi, знаех, че ще се включа и то Big time. Не само защото наградата е повече от чудесна, но и аз съм голям любител на подправките, особено на всичко лютичко. Ето защо, нямах търпение да споделя една любима рецепта за пикантни пилешки крилца на фурна, в комбинация с този невероятен ароматен сос от червен пипер.
Това са едни от най-бързо заснетите снимки, тъй като уханието на всичко сложено на масата просто ме накара да си облизвам пръстите през пет секунди, докато накрая си казах : "Стига снимки, време е за хапване!"
И вие може да се включите в конкурса, а пък дотогава съм ви подготвила няколко лесни и вкусни рецепти с червен пипер, който не забравяйте, е много полезен, особено сега, в сезона на настинките. Но без повече да се бавим, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 кг пилешки крилца
1/2 ч.ч. брашно ( плюс 1 1/2 с.л равни с брашно)
4 ч.л червен пипер ( сладък) Kotanyi
1 /2 ч.л. кайенски пипер Kotanyi
1 с.л. черен пипер
2 с.л. масло
4 скилидки чесън
3/4 ч.ч. вода
сол на вкус
Започваме като измиваме крилцата. В плик слагаме половината чаша брашно, черния пипер, две чаени лъжички от сладкия пипер и около чаена лъжичка сол.
Разбъркваме хубаво сместа и слагаме по три-четири крилца в блика, затваряме и раздрусаме така, че хубаво да полепне от брашното навсякъде. Процедираме така и с останалите крилца.
Нареждаме върху подходящ съд и ги прибираме в хладилника, непокрити за около половин час.
Пускаме фурната да загрее на 180 градуса с обдухване. Нареждаме крилцата върху хартия за печене. Печем ги отново около половин час, като ги обръщаме от време на време за да се изпекат добре и от двете страни.
През това време се захващаме със соса: В касерола разтопявам маслото, прибавям брашното, останалия червен пипер, кайенски пипер и кълцан чесън, Запържвам всичко на средна степен на котлона, докато заухае неустоимо.
След това прибавям водата, която може да замените с лют сос, доматен сок и кетчуп. Аз използвах вода, но добавих и ч.л сладко от кайсии, тъй като исках да има една идея типичната за тези сосове сладост. Не съм сигурна, че ще е по-вкуса на всеки, затова съм го пропуснала в описанието, но според мен балансира идеално вкусовете. Също така, може да добавите повече лют пипер, ако обичате наистина пикантни крилца.
Може да оваляте крилцата в готовия сос или да ги залеете леко като мен, тъй като се запазва по-хрупкава кожичката на крилцата:
Останалата част от соса сипвам в купичка за топене на всяка хрупкава и неустоимо вкусна част от месото.
Ако отдаван не сте се гощавали с крилца и още не сте измислили днешната вечеря, не мислете повече.
Стават бързо, лесно и вкусно!
Добър апетит, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванекрилцата са любима част от менюто на много хора, но в нашият дом само майка ми ги почита.Затова не съм ги приготвяла.Но твоята рецепта наистина е много бърза, лесна и изкушаваща.
Поздрави !
Лени, благодаря! И у нас майка ми най-често хапваше крилца, но се научих с времето все повече да се наслаждавам на тази част от месото. Поздрави и много усмивки за теб!
ИзтриванеВ момента ги правя, не се съмнявам, че ще са страхотни! А как мирише соса...ммм.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели! Надявам се да са ти харесали! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеТоку-що ги притготвих и лелеее! Само дето моите бяха пържоли от бут (в магазина предателски ми бяха изяли крилцата). Понеже фурната ми е смешна и има само обдухване с долен нагревател, вдигнах печенето на 15 минути на страна, след което намазах от соса с четка и пекох по още 2.5 минути от двете страни (последователността беше мажа, пека, обръщам, мажа, вадя). Станаха убийствени :)
ОтговорИзтриванеМного,много се радвам :) Благодаря, че ми писа отзиви :) Поздрави сърдечни!
Изтриване