петък, 11 ноември 2016 г.

Кюфтета по Чирпански / Chirpan-Style Meatballs


Дойде ли студеното време не мога да спра желанието у дома винаги да къкри нещо топло на котлона - я яхния, я някаква супа. Има нещо толкова очарователно в усещането, да отвориш вратата на жилището, след като си бил в студа навън, и да усетиш аромата на готвено ястие. сякаш веднага триста спомени от кухнята на баба ме пляскат през лицето като мокър парцал, 
Знам, че ще си сипя една купичка от горещата гозба, ще затварям очи опитвайки се да попия всички ухайни подправки от издигаща се пара, и докато примлясквам лакомо, ще се пресегна за филия хляб, с която да си топя от вкусния сос. 


Ако искате да изживеете всичко това, препоръчам ви да си сготвите днес за вечер чудните Кюфтенца по Чирпански. Една традиционна българска рецепта, която не отнема много време за приготвяне, а бъка от полезни зеленчуци и подправки. Загрейте коремчето и започнете почивните дни с усмивка. 


Но ето и самата рецепта, като започнем със списъка с необходимите продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 средна глава лук
1 бр. яйце
2 с.л. галета 
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
сол
брашно за овалване

За яхнията:
2-3 картофа
2 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 голяма глава лук 
2 ч.ч. доматен сос
1 с.л. чубрица
сол
олио


Започваме като в купа смесваме продуктите за кюфтетата. Аз използвам кайма от свинска плешка, тъй като е с намалено съдържание на мазнини, но вие може да изберете и смес. Главата лук прекарвам през чопър и смилам на доста ситно, за да може кюфтенцата да имат колкото може по-еднородна консистенция. Омесвам всичко хубаво. 

                         

С помощта на лъжица за сладолед дозирам количеството кайма за кюфтенцата, като след това оформям на ръка и овалвам в малко брашно. От това количество кайма при мен излязоха общо 14 кюфтета.

                          

Пускам кюфтетата да се варят за около 4 минути в предварително кипната подсолена вода, докато придобият този цвят. Оцеждам от водата и оставям на страна. 

                          

В подходящ съд и в малко загрята мазнина запържвам нарязания на средно големи парчета лук за яхнията. Запържвам за кратко, като по принцип тук може да сложите и малко целина. 


След това прибавям нарязаните отново на средно големи парчета чушки и моркови. Запържвам докато омекнат, като през това време обелвам и нарязвам картофите.


Прибавям ги и тях и отново запържвам за няколко минути. Подправям със сол на вкус.


Идва моментът за червения пипер, който аз обичам да е в повече 


и слагам една равна супена лъжица и запържвам и разбърквам, докато хубаво полепне навсякъде и пусне прекрасния си аромат.


Накрая прибавям доматения сос ( около 400 мл млени домати,  сос от консерва или  домашен сос) и доливаме с около 500 мл вода ( може и повече в зависимост от това дали обичат по-редка или гъста яхния). Похлупваме с капак и оставям яхнията да заври.


След като заври, прибавяме кюфтенцата и намаляме огъня на ниска степен, така че ястието само да къкри. Оставяме леко открехнат капака, за да извира по-малко от течността и яхнията да се сгъстява. 


Оставяме го да покъкри около 40 минути, а след това сервиваме с по две- три кюфтенца в порция. 

 

Ако още не сте измисли вечерята, не мислете повече! 
Опитайте тази чудесна рецепта още днес! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

14 коментара:

  1. Хареса ми всичко , което сте написали , особено ... да стоплим коремчето. Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
  2. Йееее! Ама точно оня ден ядохме кюфтета по чирпански в един ресторант. Харесаха ми и реших да се науча да ги правя в къщи, и що да видя - любимата ми блогърка ми прочела мислите и услужливо ми пуснала рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси утре това ще приготвя за обяд.Благодаря за рецептата.☺

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,
    стара, изпитана и много вкусна рецепта.Преди години в готварски курс се научих да ги приготвям тези чирпански кюфтета, но много рядко се сещам за тях.Благодаря,че припомни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Типично българска манджица, Люска, носталгията май те почва:)

    ОтговорИзтриване
  6. Любима манджичка през есента и зимата. Аз добавям и магданоз, може ли яхния без магданоз. Цвета

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички от сърце <3

    ОтговорИзтриване
  8. toku 6to,prigotvih za ve4eria 4irpanski kuftenca,blagodaria za receptata,pozdravi ot portugalia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения коментар :) Поздрави от България!

      Изтриване
  9. Перфектни са...🙂🙂🙂Аз ги сложих във фурната.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за чудесната рецепта - за първи път правих Кюфтета по чирпански и си облизахме пръстите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря за отзивите :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...