понеделник, 8 юни 2015 г.

Пилешки шишчета с кориандър / Coriander Chicken Kebabs


Ястията, които консумираме през седмицата, често приготвяме набързо, тъй като не ни остава много време в края на деня. И въпреки че идеята да си наготвим през уикенда за цялата седмица е добре позната на българина, такива хора като мен винаги ще предпочетат прясната и току-що приготвена храна, макар и да ми отнеме и някой час от времето за релакс. 
Днес ви представям една наистина златна рецепта за пилешки шишчета, която грабна сърцето ми още първия път и се приготвя за нула време! 
Шишчетата можете да направите сами или да купите готови, но това, което ги прави уникални, е тази невероятна комбинация от подправки. 
От доста време се чудех кои са именно подправките, които правят месото в дюнера да бъде толкова ароматно, и ето, че най-сетне разбрах. Още щом зацвърчаха на грила, от шишчетата се разнесе именно това ухание, а аз започнах да се облизвам лакомо.


За да бъде ястието още по-чудесно, го гарнираме с лек и много лесен за приготвяне сос, който обаче идеално контрастира и допълва вкусовете. Именно приликата на месото с това от дюнера ме накара да спретна и едни бързи плоски хлебчета, за които рецепта вече съм споделяла с вас. Те се пекат отново на грил тигана, а това, че за тестото не е нужно мая и втасвне, може да ви  убеди, че за направата им са необходими не повече от 10 минути.


Може в дюнерите да слагат картофи, но аз мисля, че оризът като гарнитура е един от малките елементи, които също вдигат летвата в това иначе на пръв поглед елементарно ястие. Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
5-6 пилешки шишчета
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. лимонов сок
лимонова кора
2 скилидки чесън
2 ч.л. млян кимион
2 ч.л. кориандър
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кайенски пипер (или лют червен  пипер)
щипка канела
сол

За соса:
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. заквасена сметана
2 ч.л. лимонов сок
линмонова кора на вкус
щипка млян джинджифил
пресован/ сух чесън на вкус
1 с.л. наситнен магданоз

За плоския хляб - питките:

Шишчетата се подправят с всички изброени подправки, а след това се слагат за (поне) час в хладилника за да се мариноват добре.


Печем шишчетата на грил тиган (или още по-добре) истинска скара, но дори и да нямате, можете да ги изпечете във фурната. Аз често комбинирам и двата метода, като ги гриловам за кратко в тигана, а след това завършвам за няколко минути във фурната. По този начин със сигурност няма да се озовете със сурово месо в центъра!
Ако решите да ги приготвите само на грил-тигана, убедете се, че ги печете от всички страни по няколко минути, и проверявайте месото за готовност. Аз лично не слагам мазнина в тигана, тъй като в самата марината има зехтин!


Докато шишчетата се пекат, приготвяме соса. Разбъркваме всички продукти за него в купичка, като имате свободата да го подправите на вкус, коригирайки количествата на съставките. Аз самата не бих променила нищо, особено свежия магданоз!


Освен с любимия ни у дома - много лесен плосък хляб, гарнирах ястието и с малко ориз. Вие можете да изберете и друга гарнитура, но аз ви препоръчвам да опитате тази комбинация, тъй като е перфектна!


Месото е толкова сочно, че всяка хапка ще изпълва устата ви с прекрасните му сокове, а лекият сос само ще подготвя небцето ви за следващото парченце. Искате да се убедите сами - хайде, захващайте се, има много време! :) 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!

11 коментара:

  1. Любимите ни шишчета и всичко минало през скарата! :))
    Перфектна вечеря, Люси!
    Поздравления и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! И аз съм голям любител на скарата :) Радвам се, че мога да те впечатля с нещо толкова семпло :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Ах тези твои кристални снимки :) Добре че насладата е само визуална и без обоняние ... иначе, не знам какво може да се случи?
    Ще пробвам и аз със щипка канела :) Поздрави прекраснице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! права си, ако имаше аромати, вече нямаше да се издържа - наистина много ароматно месце е! Прегръдка от мен, мила!

      Изтриване
  3. Люси,
    представи рецептата за плоския хляб.Той също е чудесен, както и цялостното представяне на рецептите в твоя блог.Имаш талант да представяш всяка рецепта по най - добрия начин.Съдейки по перфектните ти изкусителни снимки всеки може да се наслади на ястието дори без да го е опитал.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! :) Споделила съм рецептата за питките в поста като линк в необходимите продукти. Може би си го пропуснала! Наистина са много бързи и вкусни! Благодаря ти от сърце отново за високата оценка!

      Изтриване
    2. Пропуснала съм Люси, но ти благодаря за отговора.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Люси, не знам кои твои рецепти ми харесват повече, сладки или солени, но нали не е нужно да правя избор:))) Чудесни шишчета. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Ще те гощавам и с двете, не съм скръндза :) Прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Здравей.Чудесна рецепта.Би ли споделила как е направен оризът?Изглежда много вкусен.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За оризът нямам специална рецепта, само е сварен в малко подсолена вода със съвсем малко мазнина. Самия ориз е малко по-особен тъй като е басмати, смесен бял и кафяв - сам по себе си има по-различен вкус. Овкусила съм го само с малко пипер. Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...