неделя, 11 ноември 2012 г.

Мляко с ориз - Закуска за шампиони / Rice Pudding - Breakfast of Champions


Понякога в най-семплите десерти се крие най-голяма топлина. Точно такъв десерт е и млякото с ориз. Много българи са отраснали с неговия вкус, но не и аз. :) Като върл противник на млякото през детството си,  упорито отказвах да ям това ястие. Това, че беше и един от най-честите десерти в училищната столова също не помагаше. Десертът на моето детство беше домашния течен шоколад и въобще не разбирах децата, които харесваха "гадното мляко с ориз". Досега! 


Съвсем наскоро трябваше да измисля рецепта, която да осигурява закуска на моята половинка за няколко дни. Сетих се за този десерт, пък и нали вкусовете се променят с годините, реших, че е време да му дам шанс. И добре, че го направих. Толкова лек, а същевременно засищащ и вкусен. Отгоре на всичко елементарен за приготвяне. Необходимо ви е само:
1 литър мляко
около 6-7 супени лъжици захар
150 мл вода
щипка сол
250 гр ориз

В тенджерка слагаме да поври водата, ориза (предварително измит) и щипката сол, докато ориза набъбне. Прибавяме млякото и захарта и оставаме на тих огън да се сгъсти. Още топъл разпределяме в купички. Преди сервиране поръсваме с канела по желание. Много върви и с различни видове сладка, по възможност с по-едри плодове - ягодки или череши.

6 коментара:

  1. Много хубава рецепта,Люси!!!Много хубаво ми се получи като за първи път, вместо захар сложих 2 големи лъжици мед!Много хубави рецепти с прекрасни снимки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Кате :) Радвам се, че рецептата ти е допаднала! Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  2. У дома си имаме голям почитател на млякото с ориз. Доста време и аз го правех като теб - първо подварявах ориза с вода, след това добавях и доварявах с мляко. Напоследък го правя само с мляко - вярно, че пада голямо бъркане, но вкусът му си заслужава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Марта! ще пробвам и аз по твоя начин при първа възможност :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Златна Люси, сподели какъв ориз ползваш? При мен доста често ориза остава леко хрупкав, което специално за този десерт е леко неприятно. Не знам, смятам че идат нещата от ориза, водата извира, млякото също, а ориза все така твърд ... И само да споделя, че ми се иска да те убия ... на диета съм, а този твои блог е цяло изкушение за мен ... чудя се дали да не си спретна някоя друга вкусотия и за малко да тегля майната на диетата или да си те отвлека вкъщи да ми покажеш нагледно от твоите вкусотии. Страхотна си, следя те с интерес и покрай празниците съм си набелязала някой от твоите рецепти да направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, мила...никога заплаха за убийство не е било толкова забавно и толкова добър комплимент! :) Първо, не ползвам специална марка, но за да не ти извира бързо, намали температурата на котлона и остави млякото бавно да поври в ориза. Освен това може да избереш да ползваш сорта за ризото, все пак е идеален за такива неща, но според мен не е задължително. Що се касае диетата - ако можеш, устискай още малко, че тези дни ще пусна една супер шоколадова торта, заради която си струва развалянето на режима ( и аз се подведох, но не съжалявам) :) Поздрави от сърце и ти благодаря за оставения мил коментар и думи!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...