Ах, тези
мафижи! Толкова дълго време слушах за тях от моята половинка - Митко! Под дълго
време имам предвид години! Неговата баба Цинка
подслаждала детството му с този типично петрички десерт, представляващ пържени
панделки, сиропирани със захарен сироп. Ще си кажете, че рецептата е лесна и
може да се експериментира, но тъй като аз гонех високата летва на «бабиния
десерт», много исках да го направя абсолютно същия. И мисля, че успях!
За мафижите ви трябват:
2-3 яйца
1 к.ч. кисело мляко
брашно (колкото
поеме)
сол
За
сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода
Първо забъркваме
тестото, като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка сол.
Започваме да
добавяме брашно, колкото поеме за твърдо тесто. След това разделете на тoпки,
като всяко от тях разточвате на дебела кора. От нея режете лентички, широки
около 2 см. В средата на всяка лентичка направете по един хоризонтален разрез,
през който първо прекарайте единия край, а после и другия, така, че да се образува панделка.
Готовите панделки пържете в маслена баня до хрупкавост.
След това ги
наредете в съд да легнат и ги залейте с приготвения захарен сироп. Може да ги
поръсите и с допълнително захар.
a zadaljitelno li e da sa na panelka ??
ОтговорИзтриванеНе бих казала, че е задължително, но така е в оригиналната форма :)
ИзтриванеMaслена баня означава ли, че се пържат в масло?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не е задължително да е масло. По-скоро мазнина като цяло - аз използвах олио. Поздрави!
Изтриванеzdraveite,i az gi probvah v4era.Izqdohme gi dnes izstudeni,mnogo prili4at na tulumbi4ki.blagodarq za ideqta.:)
ОтговорИзтриванеМожете да нарежете тестото на лентички и да прищипнете в средата, също се получават панделки.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Много благодаря за рецептата! Това тесто е същото на което не успях да запомня точните продукти и пропорции от моята баба преди много години. Всички в къщи помним дните около Коледа и Нова година когато си отяждахме на тази вкусотия. Тя приготвяше седмици по рано по няколко тенджери за всички внуци и правнуци. Моята баба наричаше този сладкиш "Ангач" и казваше, че е арменски.Тестото със сигурност е същото днес се уверих в това, но има разлика в приготвянето и аз в нейна памет ще напиша как го правеше тя. Малко по трудоемко е, но е много вкусно :) Ако искате опитайте :)
ОтговорИзтриванеТестото се оставя по мекичко да не лепне, но не твърдо,след което се оставя да почине докато си направите сиропа. Разделяте тестото на 4 топки и разточвате почти като кори за баница прозрачно тънки, ръси се доста брашно да не лепне. Нарязвате на правоъгълничета и всяко притискате по средата от двете страни като панделка или от двата края като лодчица. Пържат се до светло кафяво( златисто ) в повече мазнина, добре е да има още две ръце в помощ, защото стават много бързо. Аз ги изпържих на газов котлон на най - ниската степен, ако има много полепнало брашно по тях ги изтръсквайте да не прегаря брашното. От тигана направо се пускат в сиропа който все още е леко топъл и стоят до следващата изпържена порция. Сиропираните вадите без да изцеждате( в гънките да има сироп) подреждате в широка тенджера или тава и наръсвате обилно със счукани орехи. (аз ги поръсих със счукано кашу става супер и с него) Направих половин доза от тестото по вашата рецепта с едно яйце. За сиропирането на тази доза : 1/2 кг. захар и 500 мл. вода, като заври 10 мин. и спирам котлона след което добавям 1 ванилия и 1 с.л. лимонов сок или 1 четвърт кафена лъжичка лимонтозу. Така наредените сладки се похлупват с капак. Траят повече от месец в много студена стая за хладилник не знам дали се променя вкуса им, помня че баба ми така ги съхраняваше през зимата. Днешните са малко и дори няма да ги изчакаме да поомекнат както е редно :) Но по принцип трябва да отлежат поне един ден не че и хрупкави не може да се консумират :) Още веднъж БЛАГОДАРЯ, благодарение на вас ще оставя на децата си стара семейна рецепта която се беше изгубила и се намери!
Илиева
Привет Г-жо Илиева :), много се радвам, че успях да ви припомня този десерт. И аз дълго време го търсих, за да зарадвам любимия с този скъп за него детски спомен и изгубена бабина рецепта. Много ви благодаря, че споделихте с мен вашия вариант, със сигурност ще опитам при първа възможност :) Сърдечни поздрави!
Изтриване