Може би кексовете са малко в "Б" групата на десертите, защото никога не са били особено отличаващи се с външния си вид. По-скоро стандартни и обиковено не предизвикват такова вълнение при поднасянето им, освен "Много е вкусен"! Това обаче е на път да се промени, защото не може нещо толкова вкусно да не може да се промени и в презентацията си. Рецептата е стандартна и може да се варира в продуктите, стига да сте приготвяли тесто за сладкиши преди. Накратко необходими са ви:
5-6 яйца (получава се и с четири, но се опитайте да запазите съотношението на продуктите)
350 гр брашно
300 гр захар
7-8 супени лъжици вода (или мляко)
7-8 супени лъжици олио
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия и какао на вкус
1 ванилия и какао на вкус
Може да добавите още: ядки, парченца шоколад, плодове от сладка, стафиди и др.
За пълнеж (по желание):
заквасена сметана
течен шоколад
Приготвянето на кекса започва с разбиването на яйцата и захарта. След като захарта се разтвори напълно, започваме да прибавяме едно след друго - олиото, водата (млякото), пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Половината от сместа изсипваме в намаслената и набрашнена формичка за кекс, а другата половина оцветяваме като я излизваме на шарки отгоре, за да се получи мраморен ефект. Разбира се, можете да оцветите и целия кекс в един цвят.
Печем в предварително загрята фурна (с обдухване) на 170 C градуса, до пълното му изпичане.
Поднесете какса обилно поръсен с пудра захар, шоколадов топинг или друга украса.
За по-голям ефект запалих чаена свещ в средата му, така че заприлича на вулкан.
Друг път пък изпекох сместа (изцяло с какао) във форма за торта и разрязах на две, като напълних с пълнеж от равни количества заквасена сметана и течен шоколад.
Izglejda delicious i e delicious :)))
ОтговорИзтриванеХм, искам такова....сега, веднага....:)
ОтговорИзтриване