понеделник, 12 ноември 2012 г.

Смокинов ликьор / Fig Liqueur
Сладката и ликьорите са рецептите, до които опираме, когато се намираме в повече от някой плод :) Малини, череши, ябълки, круши и други плодове - варим, печем, консервираме, замразяваме, правим на кремове, мусове, торти, пайове, на бисквити и накрая ... все още има едно количество, което просто не знаем какво да правим. За наше щастие от всичко може да се направи ликьор. И от джапанка ако направите, нали е алкохол - все някой ще го изпие :) 

И така, един прекасен ден ми донесоха торбичка големи зрели смокини. Не съм по този плод по принцип, но както казах - с алкохол всичко е по-добро! Получи се страхотен, ароматен и доста силен ликьор. Използвам го и като есенция към различни десерти вместо онези химии, които се продават.

За един буркан от литър използвах:

1-2 шепи добре узрели смокини 
няколко карамфилчета
пръчка канела
захар на око
и 50/50 бренди и домашна ракия


Вие можете да използвате друга комбинация от алкохол - само ракия, водка или коняк. Оставте ликьора да престои минимум месец, като периодично го разклащате, за да се доразтвори захарта. Прецедете и затворете в бутилка!


1 коментар:

  1. Благодаря за рецептата, Люси! Обезателно ще пробвам рецептата за ликьора тази година, нямам търпение до лятото :) Весел и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...