Като казвам на любимия, че го обичам с цялото си сърце, реших да не оставям място за съмнение и да бъда по-буквална :) Какъв по-подходящ повод за това изтрещяване, ако не любимият ми Хелоуин. Митко винаги е обичал гор елементите във филмите и знаех, че много ще му хареса идеята за тортата. Освен това е тематично предложение на грима му на Хал Дрого от "Игра на тронове".
Все пак любимата на хала, Денерис, трябваше да си сгризка едно сърце, както традицията повелява. Мога да ви убедя, че моето произведение е
далеч по-сладко и вкусно от истинското такова (не че съм имала
възможността да опитам (но кой знае дали може да ми вярвате :))
Бях харесала този модел за торта още преди години от интернет, където бе поднесена на студент по медицина. Голямото предизвикателство пред мен не бе само големината на проекта, но и фактът, че не бях правила торта на два етажа преди.
Мисля, че се справих задоволително, но не бих си дала пълно шест. Това не ме притеснява, а по-скоро мотивира да се опитам да направя още такива торти :)
Наистина са много ефектни и са чудесни, когато правите парти за повече гости. Моята торта не беше чак толкова огромна и може би това доведе до преждевременната й "смърт" чрез изяждане.
И все пак Митко реши да си запази сърцето за накрая и го изяде с най-голям кеф :)
Рецептата е изцяло моя измислица, като ползвах за блатовете семейната рецепта за торта "Шах-мат" (която все някога трябва да приготвя и за блога)
И без повече отлагане, ето и самата рецепта:
Продукти за един блат:
4 яйца
1.ч.ч захар
1 ч.ч. брашно
*червена боя
За крема:
крема от торта "Наполеон" - тук
За сиропа:
Бурканче сладко от диви ягоди
вода
Още:
2 ч.ч.счукани орехи
1 кг бял фондан
Започваме като продуктите за блата се разбиват с миксер. Дадените продукти са за един брой блат. За тортата на снимката ни трябват общо три блата. Два от тях пекох в кръгла форма с диаметър 26 см, а третия блат - в правоъгълната тава от фурната с размери 26x36см .
Печете блатовете в умерена фурна, докато забита дървена клечка в средата им излиза суха. След като са готови, ги оставете да се охладят напълно, като кръглите блатове разполовете хоризонтални, като по този начин ще получим четири по-тънки блата.
От правоъгълния блат с помощта на купичка или друг подходящ предмет изрежете още четири малки кръгли блата с диаметър 12 см.
Запазете останалите изрезки, тъй като те ща са ни необходими за приготвянето на сърцето.
Следващата стъпка е да приготвим крема. Използвах крема от торта "Наполеон", тъй като е любим на всички и е идеалният вкус за истинската домашна торта. Подробното описание на неговото приготвяне стъпка по стъпка можете да видите тук.
След като кремът е готов, оставяме леко да се поохлади, като през това време приготвяме сиропа, с който ще напоим тортата. За целта пасирах половин бурканче сладко от диви ягоди с около половин чаша топла вода.
Получи се един наистина много вкусен и ароматен сироп, с който мажем блатовете. Сглобяването на тортата става по следния начин: (Аз използвам ринг за торти, тъй като ми е по-лесно.)
Блат, сиропиране, крем, поръсваме с ядки по желание (аз използвах орехи) и така докрай. По същия начин сглобяваме и малката торта.
Оставяме в хладилника да стегне, след което измазваме с дебел слой маслен крем. Отново поставяме в хладилника за около един час.
През това време се заемаме с направата на сърцето. Останалите изрезки надробяваме на трохи, към които прибавяме от останалия ни сироп и орехи. Мачкайки, оформяме необходимата ни форма. В следващите няколко снимки ще видите и последователността при направата, като ще опиша по-долу всички действия:
1. Разточваме фондан в количество, достатъчно да покрие сърцето от всички страни.
2. Преди да го облечем, измазваме сърцето с маслен крем.
3. След това обличаме във фондан. Не се притеснявайте за ръбове и гънки, тъй като те ще допринесат повече за реалистичността на сърцето. Можете да добавите резки с помощта на нож, които да имитират мускулната тъкан.
4. С още малко фондан оформете и останалите детайли на сърцето.
5. Накрая боядисайте всичко с червена хранителна боя.
6. Оставете настрана леко да изсъхне.
Следва обличането на тортите с фондан. Преди да ги облечем, сложете още малко пресен маслен крем. Аз определено още не съм специалист в обличането на тортите, особено тези, които са по-големи, затова и го правя на части. Както и да е, криво-ляво се справих. :)
Следва много важна част, слагането на подпорите. Имах един допълнителен малък блат, с който успях да преценя центъра на тортата. След това забучих 5 дървени шишчета по този начин, като си отбелязвам с молив върху тях, докъде трябва да ги отрежа. Трябва да се отрежат на височината на тортата.
След това поставяме картонена подложа или друга, която да ни служи за основа на малката тортичка. По този начин предпазваме тежестта на малката торта да пада върху голямата и предотвратяване възможността от спляскване :)
Важно е подложката да е малко по-малка от горната тортичка, така че да не се подава.
Останалата част е въпрос на "психопатично въображение" :) , а пък аз такова имам в излишък. Доукрасих с една лента от фондан, поставих сърцето и залях отгоре още малко от пасираното сладко, към което прибавих още малко червена гел боя. Оставих всичко да се стича. Използвах гумени ръкавици за да не се цапам, затова и успях да сложа два отпечатъка от "кървави" ръце върху тортата.
С помощта на четка направих и няколко кървави пръски, които са чудесни детайли, които не трябва да пропускате.
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!