събота, 10 август 2024 г.

Чийзкейк "Сан Себастиан" / San Sebastian Cheesecake (Burnt-Basque)

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

 Точно  миналия август приготвих и снимах този невероятен сладкиш : Чийзкейк Сан Себастиан. Спомням си, че бях пуснала анкета в социалните мрежи за любимия ви десерт и този се появяваше доста често като отговор. След като видях колко лесно и с колко малко съставки се прави реших, че е време да се появи и в страниците на моя блог. Сега виждам в клипчетата малките ръчички на Боян, който стоеше на заден фон докато бъркам сместа и дори и не предполагах, че неговия плач и стенкане от време на време е нищо в сравнение с това, което се случва в момента. Тогава си мислех, че ми е трудно да готвя, а сега само ме гледайте как го правя. Готвенето с бебе трябва да бъде олимпийски спорт и въобще не ме интересува кой пол сте, това е трудна задача. 

И ако си мислите, че седя и лишавам детето си от внимание за да събирам лайкове, не е така. Вярвате или не, домашните все пак искат да ядат. Ето вчера например правих пълнени чушки, като докато ги измия, той наръфа връхчетата на няколко от тях. Опитвайки се да правя плънката, усетих, че изкарва всички налични подноси и купи от шкафа ( който достига), а видях ли да разнася златна боя от сладкарския шкаф направо ми се изправиха накъдрените макарони. Опитах се да му привлека вниманието с готвенето, като го вдигнах и държах на кръста с една ръка, а с другата бърках, тъй като докато беше на стола успя да издърпа всичко, което беше измито и се озова на пода. След като го гушнах нямаше досег до тази територия, но пък почна да изключва и включва абсорбатора, заедно със светлините, така че едва не ми докара гранд мал. Направих колосалната грешка да го оставя за малко на пода, когато той осъзна всъщност, че го продавам на пазара в Бангладеш и зарида с очи, които няма да ме видят повече. Успях да го убедя, че никога повече няма да го оставям и той се вкопчи с пръсти в косата и зърната ми едновременно. 

Чушките станаха накрая, но аз лично съм леко стресирана. И все пак, ето ме на, пак на линия с поредната доза оптимизъм да си сготвите нещо вкусно, каквото и да става. Днешната рецепта е много лесна за приготвяне и е идеална за хората, които прегарят манджите без да искат, защото тук ще можете да го направите нарочно и също за тези, които заради детето не могат да си позволят да извадят сладкиша навреме от фурната. 

Десертът, носещ името на градчето от което идва-  Сан Себастиан в Испания, носи и още едно име "Изгорял Чийзкейк". След като сместа хубаво се запече придобива лек карамелен аромат и това е една от отличаващите му черти. Създателят на сладкиша се казва Сантиаго Ривера, ако искате да знаете на кой да благодарите мислено докато го ядете. Но да не ви занимавам повече, ето и рецептата:
Необходими продукти:
800 г крема сирене
250 г захар
5 големи яйца
360 мл течна сметана
60 г брашно
половин пръчка ванилия

Тази рецепта може да видите и във 

Започваме като разбиваме кремата сирене със захарта. Може да ползвате всякакво крема сирене, разбира се, колкото по-хубаво, толкова по-хубав ще стане и сладкиша. 

 

Разбивайки с миксера прибавяме едно по едно яйцата, като слагаме всяко следващо, след като предишното се инкорпорирало добре. 
След това прибавяме и сметаната. Изберете сметана с висока масленост, тоест за сладкиши, а не готварска. За предпочитане от животински произход, тъй като е по-вкусна, но и с растителна ще стане в краен вариант. ( Знаете, че се стремя рецептите ми да могат да се приготвят от всички хора, от малки и големи градчета, от хора с възможност и такива без, така че смятам, че е хубаво да се споменават и такъв вид продукти) 

 

Прибавяме и ванилията, като аз имах такава на пръчка, но може да сложите и обикновена. Спираме миксера и накрая интегрираме брашното, за да може сместа да остане пухкава. 

 

Прехвърляме сместа във форма за торта с махащи се стени с диаметър 20 см. Ако нямате такава, може да ползвате и само ринг за торти и да го натаманите на големина. Сложете хартия за печене навсякъде около съда, и да има нагоре, тъй като сладкишът се надига при печене.

 

Пъхнете да се пече на 200 градуса, в предварително загрята фурна поне 20 минути преди това. Печем поне 40-45 минути, без да отваряме вратата на фурната. 


След като се изпече оставяме да се охлади на леко отворена врата, а после поен 4 часа в хладилника. Аз го оставям за една вечер.


Не го изваждайте от формата преди това, тъй като трябва да е добре охладен и стегнат за целта.


Не се притеснявайте, че ще спадне по средата, това е нормално. Нормално е и ако изядете повече от едно парче на първо сядане, затова ако искате да не се морите излишно си отрежете едно голямо. 


Текстурата му е толкова кремообразна, плътна и кадифена, че ще ви остави без думи. Най-често този сладкиш се сервира с шоколадов сос, който се загребва заедно с чийзкейка. 


Ей тука определено ще изгърмите с второ парче :) 
Опитайте!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




7 коментара:

  1. Ти си прелест !❤️

    ОтговорИзтриване
  2. Моят се пече вече ! 🫶

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, а какво крема сирене бихте препоръчали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото по-качествено, толкова по-добре. Може да ползвате и Филаделфия и насипно.

      Изтриване
  4. Здравейте. Може ли и рецепта за този шоколадов сос? Благодаря 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвайте обикновен ганаш от 100 г тъмен / млечен шоколад и 100 мл сметана.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...