петък, 23 август 2024 г.

Сладолед "Теменужка" / Violet Ice Cream

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Ей, успях да ида и аз на море тази година. Че даже два пъти, един път с "помощно средство- баба" и един път "сами срещу природата", само с малкия. И в двата случая нямаш почивка, но в първия понякога сядаш, а във втория, оставаш и майка ти да седне.

 Първата ни почивка бе седмица преди това и както винаги посетихме добрата стара Равда. И двамата с Ачо я обичаме заради различни неща, и макар с годините сякаш те да намаляват, все още имам любимата ми рибена чорба и любимият ми сладолед "Теменужка" / "Виолетка", който продават на плажа. 

Преди много, много години, един дядо продаваше от него пред ГУМ в Благоевград, като сладоледът беше в един дълбоки, бели канти, а той слагаше от сладоледа във вафлените фунийки с обикновена лъжица. Спомням си как се спусках от училище през центъра, носеща със сетни сили претежката си раница от четвърти клас и само този сладолед бе опорната точка на презареждане. Беше точно на половината път за вкъщи и идеалното място да се почерпя с един сладолед преди да се прибера у дома след тежкия "работен" ден. 

Горе-долу по същия начин се чувствам и когато мога да си взема от него на плажа, след като цял ден строим пясъчни замъци с Боян и чистя пясък от хавлията, косата, устата му и въобще всяка цепка по тялото през пет минути. И ако има нещо, което може да бие купечкия сладолед от този, които може да си приготвите сами у дома е само, че продавачите му освен сладолед ще ти зашият и един комплимент, за да не се чувстваш зле, че ядеш и докато лежиш. Тази година например, когато ги попитах "Може ли един сладолед, моля?",  те отговориха: " За топ мацките на плажа винаги може". Викам си "Малеее, ей, тея и на ескимос ще продадат сладолед за 5 лева чашка". 

И все пак, лакомията ( и немотията след почивката) ме накара да си направя същия сладолед у дома, и да ви кажа, комплименти пак не липсваха от домашните. Затова ето и за вас : 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. течна сладкарска сметана 
1 ч.ч. бонбони теменужки ( 2 пак) 
3 с.л. царевично нишесте
( лилава боя по желание)

Започваме като слагаме на котлона касерола с млякото, едната чаша сметана и нишестето. Най-лесно е първо да смесите нишестето с много малка част от течността, и след като се разтвори да добавите и останалата, така няма да има бучки. 

 

Прибавяме и теменужките, като аз слагах на вкус и отиде около пакетче и половина. Тъй като се разтварят по-бавно ви препоръчвам да ги натрошите преди това. 
Варим кремът при непрекъснато бъркане, така хем бонбоните се разтворят, хем кремът ще се сгъсти и ням ада има бучки. Оставете на тих огън и разбърквайте периодично, докато теменужките се разтворят напълно, а след това охладете. 
Към този етап кремът ще има лек розов цвят заради бонбоните, но ако искате да има сладоледът лилав такъв, пригответе и малко хранителна боя. Ако не искате да ползвате обикновена боя, ползвайте синя спирулина например. 
Останалата част от сметана разбиваме с миксер до гъст сняг. 

 

Към нея прибавяме малко по малко от охладения крем, като ако желаете сладоледът да има по-млечен вкус, а не сметанов, сложете по-малко сметана и повече крем. 







Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 


2 коментара:

  1. Здравейте. Рецептата изглежда лесна за изпълнение и със сигурност ще я пробвам. Но едно нещо ми вади очите.
    Тези гадни фунийки. 🫢😂
    Наскоро пуснаха в Лидл, като постоянен продукт и са в пъти по- добри. Пробвайте ги, със сигурност ще ви допаднат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. :) Не знам какво не им харесваш на тези "гадни фунийки", форма или вкус? Аз също не харесвам всички видове фунийки и не обичам тези, които са доста захарни.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...